Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

FOTO Vedci podnikli expedíciu do Vietnamu: Jedinečný objav, s ktorým vôbec nerátali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HANOJ - Zvláštneho hada s meniacimi sa šupinami objavili americkí a vietnamskí vedci, ktorí vlani podnikli expedíciu do Vietnamu s cieľom preskúmať miestnu biodiverzitu. O náleze informovali v novom čísle odborného časopisu Copeia.

Had, na ktorého výskumníci narazili na severe krajiny, bol tmavý a jeho zvláštne prisadlé šupiny pod slnečným svetlom menili farbu v odtieňoch modrej a zelenej. "Bol to nesmierne vzrušujúci zážitok. Ten exemplár vyzeral veľmi odlišne. Bol tak veľmi iný, že sme neboli schopní zistiť, čo to je," uviedol jeden z členov výpravy Aryeh Miller na blogu Smithsonovho prírodopisného múzea. 

Podľa chýbajúcich svetelných fotoreceptorov v očiach vedci došli k záveru, že ide o hada žijúceho pod lístím alebo v hline pod zemou. Potom určili, že patrí do vzácneho rodu Achalinus, ktorého typickým rysom sú šupiny úplne splývajúce s kožou. Iné hady majú šupiny pripojené ku koži len v jednom mieste a šupiny sa im prekrývajú. Doposiaľ bolo známych len trinásť druhov hadov rodu Achalinus, z ktorých šesť žije vo Vietname. "Za 22 rokov, čo študujem plazy vo Vietname, som našiel len šesť hadov s týmto druhom šupín," napísal Truong Nguyen, zástupca riaditeľa Ústavu pre ekológiu a biologické zdroje vietnamskej Akadémie vied a technológie. Toto je podľa Nguyena jedna z najhoršie preskúmaných skupín plazov. 

FOTO V lese objavili záhadného živočícha: Stretnúť by ste ho nechceli, má jednu superschopnosť

Vedci v rámci svojej štúdie taktiež upozornili na riziká, ktoré ohrozujú vietnamskú biodiverzitu a ekosystém, ako je ťažba dreva, odlesňovanie a nadmerný lov voľne žijúcich druhov. "Deje sa to tak rýchlo, že nestačíme držať krok. Niektoré z druhov, ktoré sú jedinečné pre túto oblasť, zmiznú, než ich vôbec stihneme opísať," dodal Nguyen. 

Viac o téme: HadObjavVietnam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu