Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Aerolinky musia poslať manželom list s ospravedlnením: Za TOTO! Napadlo by vám ich žalovať tiež?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Letecká spoločnosť Air Canada prehrala súdny spor, v ktorom čelila obvineniu z vynechávania francúzštiny. Obvinil ju z toho francúzsky hovoriaci pár z Ontaria, ktorý vysúdil ako odškodné 21 000 kanadských dolárov (14 270 eur). Sudca aerolinkám taktiež nariadil, že musí manželom poslať list s ospravedlnením za porušenie ich jazykových práv. Francúzština je totiž okrem angličtiny v Kanade druhým úradným jazykom.

Michel a Lynda Thibodeauovci zažalovali aerolínie v roku 2016 za porušenie zákona o bilingvizme a dokazovali to 22 sťažnosťami. Napríklad im vadilo, že na spone bezpečnostného pásu na sedadlách je vyryté len slovo lift - zdvihni a chýbal jeho francúzsky ekvivalent. A tiež je vraj chybné, že pod slovami ako "exit" sú francúzske ekvivalenty písané menším písmom než anglické výrazy. Medzi sťažnosťami bolo aj to, že ohlásenie letu do Montrealu, kam manželia leteli, bolo v angličtine oveľa podrobnejšie než vo francúzštine. 

Aerolinky musia poslať manželom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Air Canada systematicky porušuje jazykové práva frankofónnych občanov," uviedla dvojica v zhrnutí svojich sťažností. Sudca v Ottawe súhlasil s tým, že letecká spoločnosť nedodržuje svoje lingvistické povinnosti. Air Canada sa bránila tvrdením, že Thibodeauovci interpretujú požiadavky na jazykovú vyváženosť príliš striktne. Kanadský jazykový zákon požaduje, aby postavenie angličtiny a francúzštiny bolo úplne rovnocenné. 

Mladík sedel v meškajúcom lietadle Rynairu: Obrovské pohoršenie z toho, čo sa dialo na palube

Michel Thibodeau v rozhovore s kanadskou televíziou CBC povedal, že je so súdnym rozhodnutím spokojný. Dúfa, že Air Canada situáciu napraví. Francúzština je v Kanade rodným jazykom asi pätiny z jej 37 miliónov občanov. Najviac ich žije v provincii Quebec. 

Viac o téme: LietadloŽalobaLetecká spoločnosťAir canada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu