Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na Sibíri sa z ničoho nič stratilo slnko: Zo dňa sa stala noc, obyvateľov prepadla panika

(Zdroj: novate.ru)

SIBÍR - Obyvatelia niektorých častí na Sibíri zažili nezvyčajný jav, kedy Slnko na pár hodín úplne zmizlo. Keď sa opäť objavilo sa oblohe, všetko bolo pokryté silnou vrstvou prachu. Za všetko pravdepodobne môžu požiare v iných častiach Sibíri.

Incident sa odohral v ruskej republike Jakutsko, v jednom z najchladnejších miest na zemi. V tejto oblasti je bežné, že v zimných mesiacoch je Slnko na oblohe len dve hodiny. Začiatkom júna sa doba denného svetla zvýši na 24 hodín, do polovice júla zas klesne na 20 hodín denne. Preto boli obyvatelia jakutského regiónu Žigansk celkom zúfalí, keď Slnko v piatok 20. júla úplne zmizlo z oblohy.

"Slnko sa stratilo okolo jedenástej dopoludnia a neukázalo sa až do druhej poobede. Bez zasvietenia sa nedalo nič vidieť. Zobrali sme lampáše, aby sme mohli vyjsť na ulicu, ale v skutočnosti sa nikto nechcel v uliciach zdržiavať. Bol to pocit, akoby niečo ťažké vo vzduchu tlačilo na moje pľúca," opísal situáciu miestny obyvateľ. Keď sa slnko opäť vrátilo na oblohu, všetko bolo pokryté silnou vrstvou prachu.

Za tento fenomén podľa všetkého môžu požiare inde na Sibíri. Dym z týchto požiarov zasiahol dokonca aj Kanadu a horiace oblasti dosahujú dvojnásobnú rozlohu mesta Houston v Texase. Zatiaľ čo sa toto vysvetlenie javí ako logické, vyskytli sa aj konšpiračné teórie. Mnohí ľudia si mysleli, že tmavú oblohu spôsobili satelity z USA či dokonca UFO. Iní sa zas domnievali, že ide o nepredvídané zatmenie Slnka. 

Viac o téme: SlnkoSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu