Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Poliaci uvažujú o skrátenom pracovnom týždni: Ministerka hovorí o zavedení voľných piatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľské ministerstvo práce a sociálnych vecí analyzuje dva návrhy na skrátenie pracovného týždňa, oznámila ministerka Agnieszka Dziemianowiczová-bonková podľa televízie TVN 24. Prvou možnosťou je skrátiť pracovný týždeň na 35 hodín, druhou zaviesť voľné piatky.

"Uplynulo už viac ako 100 rokov od zavedenia osemhodinovej pracovnej doby, skoro pred polstoročím sa zaviedli voľné soboty. Odvtedy sa toho veľa zmenilo, a tak by sa mohol urobiť ďalší krok či aspoň začať dialóg na túto tému," povedala ministerka. "Mojím želaním a plánom je skrátiť pracovný týždeň. Ako? O tom sa vedie diskusia," dodala.

archívne video

Erik Tomáš: Ministerstvo práce spúšťa projekt na pomoc nezamestnaným za 300 mil. eur (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poľská spoločnosť je podľa zástupkyne Ľavice vo vláde premiéra Donalda Tuska jednou z najviac udretých v Európe. Skrátenie pracovného týždňa by podľa nej prospelo nielen zamestnancom, ale aj zamestnávateľom. "Vôbec neplatí, že čím viac hodín strávi zamestnanec v práci, tým má lepšie výsledky. Vyhorenia, stres a únava znižujú produktivitu. Odpočinutý pracovník je kreatívnejší a viac motivovaný," argumentovala.

Ministerstvo podľa nej prihliada aj na riešenia zavedené v iných krajinách, ako sú Francúzsko a Nemecko. Výsledky analýz plánuje predstaviť do konca roka. Ministerka pripustila, že z rozhovorov so zamestnancami a zamestnávateľmi vyplýva, že ľahšie by bolo zaviesť štvordňový pracovný týždeň pri zachovaní osemhodinovej pracovnej doby. "Možno by sa voľné piatky mohli zavádzať ako kedysi voľné soboty - najskôr by boli voľné dva (piatky v mesiaci), potom všetky," dodala.

Viac o téme: VládaSkráteniePoľskoPracovný týždeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu