Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

V Poľsku bol objavený obraz ukradnutý z galérie v Holandsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KRAKOV – Poľské úrady objavili obraz zo 17. storočia od holandského maliara Jana Linsena, ktorý bol ukradnutý v roku 2005 z galérie v Holandsku. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Karpatskej pohraničnej stráže Justyna Drozdzová.

Poľským pohraničníkom v spolupráci s ukrajinskou pohraničnou strážou a holandským veľvyslanectvom sa podarilo vypátrať obraz obraz "Rebeka a Eliáš" v jednom z bytov v Krakove, kde bol ukrytý. V súvislosti s nálezom obrazu zatkla jedného občana Ukrajiny, ktorého podozrieva z prevozu obrazu s úmyslom predať ho a obvinila ho z obchodovania s kradnutými predmetmi. Nachádza sa vo väzbe a hrozí mu trest odňatia slobody až desať rokov.

Holandský maliar Jan Linsen bol člen maliarskej skupiny Bentvueghels, ktorej členovia bujarými pitkami a obradmi oslavovali gréckeho boha Dionýza. Nájdená maľba v roku 2005 zmizla počas lúpeže v múzeu Westfries v holandskom meste Hoorn spolu s 84 ďalšími umeleckými dielami. Niektoré ukradnuté diela sa už podarilo nájsť, po zvyšných úrady stále pátrajú.

Viac o téme: PoľskoHolandskoKrádežObrazJan Linsen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu