Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vodca japonských mafiánov sa snažil prepašovať materiály na výrobu jadrovej bomby: Výmenou za zásobu zbraní!

Vodca japonského organizovaného zločinu bol obvinený z pokusu o predaj jadrového materiálu
Vodca japonského organizovaného zločinu bol obvinený z pokusu o predaj jadrového materiálu (Zdroj: X/@NepCorres)

WASHINGTON – Údajný vodca japonského organizovaného zločinu bol obvinený z pokusu o predaj jadrového materiálu na zbrane. O prípade informovalo americké ministerstvo spravodlivosti.

Takeshi Ebisawa, údajný vodca japonskej mafie yakuzy, ktorý bol zatknutý v roku 2022 na základe obvinení z obchodovania s drogami a zbraňami, čelí niekoľkým novým obvineniam. Tentokrát sa pokúsil predať jadrový materiál údajnému iránskemu generálovi za výmenu väčšej zásoby zbraní, uviedlo americké CNN.

Podpredseda SPPK A. Gajdoš: Protestujeme proti nesprávnym rozhodnutiam Európskej komisie (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Podľa novej obžaloby Ebisawa povedal dôvernému zdroju Úradu pre kontrolu drog a tajnému agentovi, že má prístup k jadrovým materiálom, ktoré chce predať. Podľa obžaloby Ebisawa poslal  tajnému agentovi aj fotodokumentáciu a ten súhlasil, že mu pomôže predať materiál inému dôvernému zdroju, ktorý sa vydával za iránskeho generála. „Je znepokojivé predstaviť si dôsledky, ak by toto úsilie bolo úspešné,“ uviedol vo vyhlásení zástupca generálneho prokurátora Matt Olsen.

Podľa obžaloby vtedy generálovi tvrdil, že materiál je použiteľný na jadrové zbrane. Malo ísť o tisícky kilogramov jadrového materiálu. Výmenou za materiál mali byť zbrane z Iránu, s čím vodca mafie súhlasil. Tieto vzorky jadrového materiálu sa podarilo získať thajským policajtom, ktorí ich odoslali americkým kolegom. Tam jadrové forenzné laboratórium zistilo, že ide o urán, tórium a plutónium s vysokými hodnotami radiácie. Takeshi Ebisawa je teraz obvinený zo sprisahania s cieľom predať nebezpečný materiál na jadrové zbrane. „Toto je mimoriadny príklad skazenosti obchodníkov s drogami, ktorí konajú s totálnou bezohľadnosťou na ľudský život,“ dodal americký Úrad pre kontrolu drog.

Viac o téme: Jadrové zbraneJaponskoYakuza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu