Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Analýza DNA potvrdila smrť japonského radikála: Pátrali po ňom vyše 50 rokov

Japonec Satoši Kirišima (†70) bol najhľadanejším zločincom na svete Zobraziť galériu (5)
Japonec Satoši Kirišima (†70) bol najhľadanejším zločincom na svete (Zdroj: TASR/AP/Eugene Hoshiko)

TOKIO - Sedemdesiatročný Japonec, ktorý v januári na smrteľnej posteli priznal, že je jeden z najhľadanejších páchateľov na úteku, hovoril pravdu. Podľa polície to potvrdila analýza DNA, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Satoši Kirišima, bývalý člen japonskej radikálnej ľavicovej skupiny, ktorá stála za smrtiacimi bombovými útokmi v 70. rokoch minulého storočia, bol na zozname hľadaných osôb takmer 50 rokov. Jeho fotografie s úsmevom na tvári boli podľa AFP takmer všadeprítomné pred policajnými stanicami po celom Japonsku.

archívne video

Polícia plánuje riešiť radikalizáciu mládeže (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

K nečakanému prelomu v prípade došlo minulý mesiac, keď smrteľné chorý sedemdesiatnik, hospitalizovaný v nemocnici neďaleko Tokia, na smrteľnej posteli vyhlásil, že on je Kirišima. To podnietilo nemocničný personál upozorniť políciu. Muž o niekoľko dní na to zomrel. V nadväznosti bola vykonaná analýza DNA, ktorá potvrdila, že "osoba, ktorá zomrela 29. januára v nemocnici, bol sám Satoši Kirišima", uviedol v utorok pre agentúru AFP hovorca tokijskej polície.

Japonec Satoši Kirišima (†70) v januári na smrteľnej posteli priznal, že je najhľadanejší zločinec na svete
Zobraziť galériu (5)
Japonec Satoši Kirišima (†70) v januári na smrteľnej posteli priznal, že je najhľadanejší zločinec na svete  (Zdroj: TASR/AP/Eugene Hoshiko)

Vyrobil bombu

Dodal, že po overení jeho identity bolo okresnej prokuratúre zaslaných päť spisov prípadov vrátane Kirišimu. V jednom z nich Kirišima údajne pomohol nastražiť podomácky vyrobenú bombu, ktorá odpálila časť budovy v tokijskej luxusnej štvrti v apríli 1975.

Radikálne hnutie

Miestne médiá informovali, že polícia ho krátko pred smrťou vypočúvala a Kirišima si spomenul na podrobnosti o svojej rodine a radikálnej skupine, ktoré mohol poznať iba on sám. V mladosti bol členom Východoázijskeho protijaponského ozbrojeného frontu, ktorý v 70. rokoch minulého storočia zosnoval sériu fatálnych bombových útokov na korporátne spoločnosti vrátane jedného na japonského giganta Mitshubishi Heavy Industries, pri ktorom zahynulo osem ľudí.

Viac o téme: PátraniePáchateľAnalýzaPolícia RadikálJaponskoDNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu