Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čína priznala experimenty s koronavírusom! Odborníci panikária: Je oveľa horší ako pôvodný, 100-percentná úmrtnosť

(Zdroj: Getty Images)

PEKING – Verzia koronavírusu, s ktorou aktuálne pracujú vojenskí vedci v Číne, sa bežne vyskytuje u šupinavcov, ľudovo nazývaných pangolínov. Ide o cicavce, ktoré majú veľkú časť svojho tela pokrytú šupinami. Odborníci sa však obávajú, že táto verzia vírusu by mohla infikovať aj ľudí a mohlo by to mať nebezpečné následky.

Podľa článku zverejneného na bioRxiv lekári vyškolení čínskou armádou vytvorili vlastnú verziu „pangolínového koronavírusu“ a infikovali ním myši, aby zistili, aké dôsledky to bude mať. Verzia vírusu GX_P2V bola taká silná, že štyri myši, ktorým vírus podali, do piatich dní po infikovaní začali byť pomalé, ich oči zbeleli a na ôsmy deň všetky uhynuli.

Ďalším výskumom zistili, že vírus sa v myšiach rozšíril do očí a pľúc a v priebehu posledných dvoch dní života myší sa najviac rozšíril práve v mozgu. Vedci tvrdia, že ich výsledky mimoriadne prekvapili. „Naše zistenie naznačuje, že ťažká infekcia mozgu počas neskorších štádií infekcie môže byť kľúčovou príčinou smrti týchto myší,“ uviedli pre britský Dailystar.

Vyslovili tiež obavy, že nový vírus GX_P2V by sa mohol rozšíriť aj na ľudí, no potrebujú ešte dlhší čas na preskúmanie tohto typu ochorenia. Ich výsledok výskumu je však prvý svojho druhu, ktorý potvrdil, že vírus môže spôsobiť 100% úmrtnosť u myší. Podľa vedcov je teraz v pláne viac testov so živou verziou vírusu z voľnej prírody namiesto použitia verzie z laboratória.

Viac o téme: ČínaKoronavírusVedecká štúdiaCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu