Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Peking je ochotný posilniť vzťahy s EÚ, tvrdí Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čína je ochotná posilniť vzťahy s Európskou úniou, uviedol v piatok čínsky prezident Si Ťin-pching v Pekingu na stretnutí s belgickým premiérom Alexandrom De Croom. Informuje agentúra AFP.

"Čína je v novom roku ochotná spolupracovať s Európskou úniou na podpore stabilného pokroku vzťahov medzi Čínou a EÚ," povedal Si. "Vzhľadom na chaotickú medzinárodnú situáciu je potrebné vybudovať viac mostov medzi Čínou a Európou," dodal. Obe strany by podľa jeho slov mali "spoločne podporovať svetový mier, stabilitu a prosperitu".

archívne video

Vzťahy SR a ČR narušil zub času, musíme im dať konkrétny obsah, tvrdí Robert Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Belgický premiér De Croo pricestoval do Číny vo štvrtok. Zúčastnil sa na slávnostnom otvorení nového belgického veľvyslanectva v Pekingu a stretol sa s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im. Peking a Európska únia sú významnými obchodnými partnermi. EÚ však v uplynulom období naznačila zámer znížiť závislosť od Číny v technológiách i ďalších oblastiach.

Zhoršujúce sa vzťahy medzi Čínou a Západom vyvolali v Bruseli obavy z možnej zraniteľnosti prostredníctvom použitia umelej inteligencie, dezinformácií a zneužitia bezpečnosti údajov. De Croo sa v piatok stretol aj s čínskym premiérom Li Čchiangom. Diskutovali o spoločných výzvach akými sú klimatická zmena, ochrana medzinárodného poriadku založeného na pravidlách či ako v budúcnosti predísť ďalším pandémiám, napísal belgický premiér v príspevku na sociálnej sieti. Ako dodal, hovorili aj o ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú Peking odmietol odsúdiť.  

Viac o téme: StretnutiePekingEurópska úniaAlexander De Croom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu