Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNY ONLINE Volodymyr Zelenskyj sa stretol s nórskym kráľom: Ďakuje za každú pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je prijatý nórskym kráľom Haraldom v kráľovskom paláci v Osle v stredu 13. decembra 2023. Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je prijatý nórskym kráľom Haraldom v kráľovskom paláci v Osle v stredu 13. decembra 2023. (Zdroj: SITA/Fredrik Varfjell/NTB Scanpix prostredníctvom AP)

KYJEV - Na najmenej 45 stúpol počet zranených po stredajšom ruskom raketovom útoku na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Oznámil to jeho starosta Vitalij Kličko, píše o tom správa z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 656

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 657 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Po viac ako 30-hodinovom úplnom výpadku začal najväčší ukrajinský mobilný operátor obnovovať svoje služby. Týka sa to najmä metropoly Kyjev a ďalších veľkých miest, uviedla v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

17:50 Strana Hlas-SD podporuje mandát, s ktorým ide premiér Robert Fico (Smer-SD) na samit EÚ. Fico pred odchodom uviedol, že Slovensko nebude brániť EÚ v rozhodnutí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou. SNS s týmto postojom nesúhlasí. Predseda SNS Andrej Danko si myslí, že EÚ by sa nemala rozširovať o problematické krajiny, obzvlášť tie, kde je konflikt. Opozičné strany Progresívne Slovensko (PS) a SaS podporujú prístupové rokovania Ukrajiny o vstupe do EÚ.

17:23 Dánsko pripravuje nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Oznámila to v stredu dánska premiérka Mette Frederiksenová na tlačovej konferencii v Osle, kde sa konal summit severských krajín s účasťou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

17:15 Druhý systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý Berlín predtým prisľúbil, bude nasadený na Ukrajine do konca tohto roka, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz 13. decembra, informovala RBC Ukraine. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

17:10 Nórsky kráľ Harald V. sa stretol s prezidentom Zelenským. "Ďakujem nórskemu ľudu, vláde a parlamentu za silnú humanitárnu, finančnú a vojenskú pomoc našej krajine. Osobitné poďakovanie za to, že Nórsko vo februári 2023 vytvorilo ambiciózny päťročný program podpory pre Ukrajinu," napísal Zelenskyj vo svojom telegrame. kanál. 

16:45 Spojené štáty uvalili sankcie na ruskú banku Expobank. Tá je pritom nádejným kupcom ruských aktív banky HSBC. Krok Američanov tak môže britskej banke skomplikovať plánovaný odchod z ruského trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:47 Najväčší ukrajinský mobilný operátor Kyivstar je aj viac než 24 hodín po bezprecedentnom hackerskom útoku mimo prevádzky, uviedla v stredu ukrajinská tajná služba SBU s tým, že pri odstraňovaní následkov tohto útoku mu v súčasnosti pomáhajú jej experti v oblasti kybernetiky. TASR informuje podľa agentúry DPA.

15:05 Maďarský premiér Viktor Orbán nemá dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v Európskej únii, uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:49 Slovensko nebude brániť Európskej únii (EÚ) v rozhodnutí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou. Na stredajšom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti to potvrdil premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý odchádza do Bruselu na samit EÚ.

12:02 Vedúci predstavitelia členských krajín EÚ a ich diplomati vedú horúčkovité rokovania s maďarským prezidentom Viktorom Orbánom o dohode, ktorá by Maďarsku uvoľnila zmrazené eurofondy výmenou za to, že na summite v Bruseli prestane blokovať finančnú pomoc Ukrajine. Politické skupiny v Európskom parlamente to označili za vydieranie, informuje spravodajca TASR.

11:55 Nórsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vo výške troch miliárd nórskych korún (6,2 miliardy Kč). Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil nórsky premiér Jonas Gahr Störe na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý dnes pricestoval do Osla. V nórskom hlavnom meste sa dnes stretávajú šéfovia vlád severských krajín, diskutovať majú o bezpečnostnej a obrannej problematike. Zelenskyj na briefingu zdôraznil, že Ukrajina bez pomoci nedokáže nad Ruskom zvíťaziť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a nórsky premiér Jonas Gahr Støre počas tlačovej konferencie v reprezentačnom sídle vlády v Osle v stredu 13. decembra 2023.
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a nórsky premiér Jonas Gahr Støre počas tlačovej konferencie v reprezentačnom sídle vlády v Osle v stredu 13. decembra 2023.  (Zdroj: SITA/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP)

11:21 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala v stredu lídrov Európskej únie, aby podporili finančnú pomoc pre Ukrajinu a ambície Kyjeva ohľadom prístupových rokovaní. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Musíme dať Ukrajine to, čo potrebuje, aby bola dnes silná. Aby mohla byť silná aj zajtra pri stole, keď sa bude rokovať o trvalom a spravodlivom mieri," uviedla von der Leyenová v Európskom parlamente.

10:12 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán opätovne varoval pred rýchlym prijatím Ukrajiny do Európskej únie. Podľa internetového vydania denníka Népszava to urobil v stredu v maďarskom parlamente v rámci rozpravy k vládnemu návrhu uznesenia o odmietnutí začatí prístupových rokovaní EÚ s Kyjevom, informuje TASR. 

"Vláda v súčasnosti zastáva názor, že rýchle prijatie Ukrajiny do EÚ by malo nepredvídateľné následky. Zrýchlený vstup Ukrajiny neslúži záujmom Maďarska, ale ani záujmom EÚ," vyhlásil Orbán.

10:10 Ukrajinská protivzdušná obrana v stredu zostrelila všetkých 10 rakiet vypálených na Kyjev počas druhého ruského útoku v tomto týždni. Zranenia utrpelo najmenej 53 osôb, informuje agentúra Reuters. Zostrelenie 10 balistických striel mieriacich na mesto oznámili na sociálnej sieti Telegram ukrajinské vzdušné sily.

9:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu na vopred neohlásenú návštevu Nórska. V Osle sa má stretnúť s lídrami piatich severských krajín. Oznámila to nórska vláda, informujú o tom správy agentúr AFP a Reuters.

8:29 Pri ruskom raketovom útoku na Kyjev v skorých ranných hodinách 13. decembra bolo zranených 53 ľudí, uviedol starosta mesta Vitalij Kličko prostredníctvom svojho oficiálneho kanála na Telegrame. 

7:20 Vojna s Ukrajinou stála Rusko 315-tisíc zlikvidovaných alebo zranených vojakov To je takmer 90 % personálu, ktorý mala ruská armáda na začiatku invázie, povedal agentúre Reuters zdroj oboznámený s americkou tajnou službou. Okrem toho straty Moskvy na osobách a obrnených vozidlách spomalili modernizáciu ruskej armády o 18 rokov.

6:31 Kyjevom dnes skoro ráno otriaslo niekoľko explózií, keď ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila ruské rakety, napísala agentúra Ukrinform. Úrady hlavného mesta uviedli, že úlomky rakiet poškodili domy vo východnej časti metropoly a vyžiadali si najmenej 51 zranených. Podľa predbežných informácií Rusko podobne ako v noci z nedele na pondelok použilo balistické rakety.

Dniprovskyjskú časť  Kyjeve zasihalol raketový útok Ruska

"Celkovo bolo v kyjevskej mestskej časti Dniprovskyj zranených 45 ľudí. Osemnástich z nich vrátane dvoch detí hospitalizovali, 27 ošetrili na mieste," uviedol Kličko na platforme Telegram. Kličko tiež uviedol, že "pri nočnom raketovom útoku nepriateľa bola poškodená obytná budova", z ktorej evakuovali niekoľko obyvateľov. Dodal, že pri útoku bola poškodená aj nemocnica.

Kyjevská vojenská správa informovala o množstve padajúcich trosiek v celkovo troch štvrtiach "v dôsledku zostrelenia nepriateľských vzdušných cieľov". Počet vypálených rakiet zatiaľ neuviedli. V Kyjeve bolo počuť hlasné výbuchy približne o 3.00 h miestneho času (o 2.00 h SEČ), informovala agentúra AP. Následne bol podľa agentúry DPA spustený letecký poplach.

Ako pripomenula AP, ukrajinská metropola čelila ruskému raketovému útoku aj v noci na pondelok, v dôsledku ktorého bolo zničených niekoľko domov na okraji Kyjeva a viac ako 100 domácností malo dočasne prerušené dodávky elektriny.

Biden Ukrajinu neopustí

Americký prezident Joe Biden v utorok prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že "Ukrajinu neopustí". Tiež povedal, že ruský prezident Vladimir Putin "sa spolieha" na to, že USA neposkytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. Informuje o tom správa z agentúry AFP a stanice CNN.

"Budeme pokračovať v zásobovaní Ukrajiny zbraňami a vybavením tak dlho, ako to bude možné," povedal Biden. Putin podľa neho počíta s tým, že Spojené štáty už nebudú podporovať Ukrajinu. "Musíme mu dokázať, že sa mýli," povedal a v tejto súvislosti vyzval americký Kongres, aby schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Zelenskyj po stretnutí s Bidenom v Bielom dome uviedol, že od Kongresu dostal "pozitívne" signály týkajúce sa ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ale počká si na výsledky. "Vieme, že musíme oddeliť slová a konkrétne výsledky," dodal na spoločnej tlačovej konferencii.

Zelenskyj je od pondelka na návšteve USA, kde sa snaží zaistiť svojej krajine ďalší balík nevyhnutnej vojenskej pomoci, o ktorom aktuálne rokuje Kongres. Republikáni však schválenie ďalšej pomoci podmieňujú tým, aby zahŕňala aj opatrenia týkajúce sa sprísnenia imigračnej a hraničnej politiky USA.

Ukrajinský prezident predtým absolvoval v Kapitole stretnutia s predstaviteľmi oboch komôr Kongresu. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson po schôdzke novinárom povedal, že jeho stanovisko sa v tomto smere nezmenilo, pričom USA musia podľa jeho slov najprv riešiť otázky týkajúce sa bezpečnosti vlastných hraníc a až potom pokročiť v návrhu zákona o vojenskej pomoci Kyjevu.

Viac o téme: RuskoUSAVladimir PutinUkrajinaJoe BidenVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajineútok Ruska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu