Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na vzostupe je znepokojivá zábavka: Umelá inteligencia obnažuje ženy na fotkách, aplikácie sú čoraz populárnejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

LOS ANGELES - Svet informačných technológií zaznamenal za posledných pár rokov priam exponenciálny vzostup v oblasti vývoja. Niektoré vychytávky sa človeku hodia do bežného života, iné zas na prácu, no niektoré sú priam znepokojujúce, no aj im sa venuje náležitá pozornosť, keďže človek je tvor "hravý". Práve v tejto oblasti sa začal neutíchajúci a znepokojivý trend aplikácií, ktoré sú určené na odstraňovanie šiat z fotografií žien za pomoci umelej inteligencie. Táto predovšetkým pánska zábavka začína úradovať čoraz viac.

archívne video

NÚDCH predstavilo aplikáciu pre rodičov o zdravotnom stave dieťaťa (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

O stúpajúcej popularite appiek informuje portál Bloomberg. Princíp viacerých takýchto služieb je až podozrivo jednoduchý. Užívateľ prakticky na server nahrá len fotografiu, ktorú chce "obnažiť", no server mu ihneď vygeneruje nejakú podobu obnaženej ľudskej bytosti.

Niektorí to robia až za príplatok

Viaceré tieto služby sú však spoplatnené a celý a nescenzurovaný obrázok ponúkajú zákazníkovi až po tom, čo si zaplatia poplatok, a takýmto spôsobom sa snažia od ľudí získavať nie len peniaze, ale poväčšine aj súkromné informácie bez toho, aby o tom vedeli. Hra s virtuálnou ženskou náhodou tak môže byť veľmi drahá, ak nie ste skúsený internetový surfér.

Na vzostupe je znepokojivá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Záujem prudko rastie

O tom, že záujem o tieto služby prudko rastie, svedčia aj dáta zo septembra, kedy tieto stránky navštívilo až 24 miliónov internetových užívateľov. Bloomberg čerpal z dát spoločnosti Graphika, ktorá podrobila analýze sociálne siete. Appkám a ich "produktom" sa darí hlavne na sieťach ako X či Reddit.

Na vzostupe je znepokojivá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Voda na mlyn pre dezinfoweby

Len od začiatku roka evidujú tieto stránky nárast návštevnosti o viac ako 2400 percent. Deep fake videá či fotografie podobného charakteru pritom často zahlcujú súkromný kybernetický priestor, a nezriedka aj taký, ku ktorému majú prístup všetci, čo následne spôsobuje právne problémy v oblasti etiky. Takéto materiály sú často navyše aj hlavným námetom konšpiračných či iných dezinfowebov.

Viac o téme: ŽenyUmelá inteligenciaObnažovanieŠaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu