Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Brutálna vražda len 14-ročného dievčaťa! Za jej smrť zadržali politika

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

SKOPJE - Krajne pravicového severomacedónskeho politického lídra Ľupča Palevského, podozrivého z únosu a dvoch vrážd vrátane 14-ročného dievčaťa, zadržali na základe medzinárodného zatykača na úteku v Turecku. V utorok neskoro večer to na tlačovej konferencii potvrdil severomacedónsky minister vnútra Oliver Spasovski. Informuje agentúra AFP a portálu denníka Nova Makedonija.

Palevského, ktorý je podľa severomacedónskej polície organizátorom i vykonávateľom únosu a vraždy 14-ročnej Vanje Gjorčevskej a 74-ročného Panča Žežovského, zadržali v meste Balikešir na severozápade Turecka, kde sa ukrýval po tom, čo precestoval Srbsko a Bulharsko. Podľa tureckej polície sa plánoval taxíkom presunúť do Istanbulu, na čo si aj najal taxikára; následne sa však vrátil do Balikeširu, kde ho zadržali.

archívne video

Pojednávanie na súde v prípade vraždy študenta Daniela Tupého (Zdroj: Topky/Maarty)

Brutálna vražda len 14-ročného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Polícia Severné Macedónsko)

Telá obetí, ktoré boli nezvestné viac než týždeň, objavili v nedeľu neďaleko hlavného mesta Skopje. "Kolegovia z Turecka ma informovali, že tvorca, plánovač, hlavný koordinátor a priamy vykonávateľ (zločinov) je zatknutý na ich území," potvrdil minister Spasovski, ktorý na predchádzajúcich tlačových konferenciách označil Palevského za "netvora".

Prípad únosu a vraždy maloletej Gjorčevskej šokoval Macedónsko i región aj z dôvodu, že sa na ňom podľa všetkého podieľal aj jej otec, píše Nova Makedonija. Jeden z páchateľov "vykonal tento trestný čin s cieľom vylákať peniaze od matky dievčaťa po dohode a s vedomím člena jej rodiny", spresnila polícia.

Otec Aleksandar Gjorčevski obvinenia odmieta

Na únose a vražde sa podľa nej okrem otca dievčaťa a Palevského podieľali tri ďalšie osoby, ktoré zadržala a k činu sa následne priznali. Otec Aleksandar Gjorčevski obvinenia odmieta. Súd všetkým nariadil v utorok 30-dňovú väzbu. V deň únosu tínedžerky 27. novembra otec podľa polície páchateľom oznámil presný čas jej odchodu do školy i skutočnosť, že bude z bytu vychádzať sama. Tí ju uniesli vozidlom už v tom čase zavraždeného Žežovského, ktorý mal Palevskému dlhovať sumu 500 eur.

Tínedžerku zastrelili približne tri hodiny po únose

Tínedžerku zastrelili približne tri hodiny po únose, spresnila polícia, podľa ktorej páchatelia zrejme spanikárili a chceli zahladiť stopy. Matka dievčaťa totiž jej zmiznutie okamžite nahlásila úradom po tom, čo ju škola informovala, že neprišla na prvú vyučovaciu hodinu. Polícia následne spustila rozsiahle pátranie.Palevski je v Severnom Macedónsku lídrom radikálnej pravicovej politickej strany. Spasovski v utorok avizoval, že strana bude rozpustená a označil ju za "zločinecké hniezdo".

Palevski v minulosti vlastnil aj niekoľko médií a v posledných rokoch sa angažoval v proruských politických aktivitách. Bol niekoľkokrát trestne stíhaný, okrem iného aj za násilie v rodine. Prípad vrážd vyvolal v krajine veľké pobúrenie. Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy na odstúpenie ministra vnútra Spasovského i zavedenie trestu smrti.

Viac o téme: VraždaTínedžerkaPolitik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu