Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švédsko sa možno dočká vstupu do NATO: Turecko by malo schváliť žiadosť v najbližších týždňoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Turecko by mohlo schváliť žiadosť Švédska o vstup do NATO počas najbližších týždňov. Uviedol to v stredu švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström, ktorý sa stretol s tureckým náprotivkom. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Mal som bilaterálne stretnutie so svojím kolegom ministrom zahraničných vecí Turecka Hakanom Fidanom, na ktorom mi povedal, že očakáva, že k ratifikácii príde v priebehu niekoľkých týždňov," uviedol Billström na zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Bruseli. 

Archívne video: Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO

Krajiny V4 podporujú vstup Švédska a Fínska do NATO (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Dodal, že Švédsko sa teší na zavŕšenie tohto procesu. "Počas tejto konverzácie neboli predložené nijaké nové podmienky či požiadavky tureckej vlády," povedal Billström. Turecko a Maďarsko sú jedinými členmi Severoatlantickej aliancie, ktorí doposiaľ neschválil žiadosť Švédska o vstup do NATO. Štokholm ju predložil už pred vyše 18 mesiacmi.

Spojenci z NATO okrem Turecka a Maďarska dúfali, že budú môcť Švédsko vo svojich radoch privítať na prebiehajúcom stretnutí ministrov zahraničných vecí v Bruseli. No schvaľovací proces v tureckom parlamente je stále len na úrovni parlamentného výboru.

Maďarsko nebude poslednou krajinou, ktorá žiadosť schváli

Billström uviedol, že Maďarsko potvrdilo svoj sľub, že nebude poslednou krajinou, ktorá žiadosť Švédska schváli. "To znamená, že je to skôr v rukách Ankary... Biely dym z Budapešti očakávame v momente, keď začne biely dym stúpať z Ankary," povedal.

Švédsko sa spolu s Fínskom rozhodli ukončiť svoju dlhotrvajúcu politiku vojenskej neutrality po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na susednú Ukrajinu. Fínsko sa k Aliancii oficiálne pripojilo v apríli 2023, pričom ratifikáciu jeho žiadosti taktiež dlho odkladalo práve Turecko a Maďarsko.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na júlovom summite NATO oficiálne stiahol svoje výhrady k členstvu Švédska. Ankara predtým obviňovala túto škandinávsku krajinu z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Viac o téme: SchválenieŽiadosťNATOTureckoŠvédskoNajbližšie týždne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu