Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Počet palestínskych obetí vojny v Gaze presiahol 10-tisíc

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahmoud Illean)

WASHINGTON - Spojené štáty presunuli do oblasti Blízkeho východu ponorku na jadrový pohon triedy Ohio nesúcu jadrové hlavice. Na sociálnej sieti X to v nedeľu oznámilo Ústredné velenie armády USA (CENTCOM), ktoré riadi americké vojenské operácie na Blízkom východe, vo východnej Afrike a v Strednej Ázii, informovali televízia CNN a denník Times of Israel.

Naživo z Gazy

archívne video

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

ONLINE

21:20 Príbuzní niektorých z 1400 ľudí, zabitých 7. októbra pri útoku teroristov z hnutia Hamas sa v pondelok večer zhromaždili pri Múre nárekov v Jeruzaleme pri príležitosti mesiac trvajúceho smútenia. Infomruje agentúra AFP.

20:00 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyzval na okamžité prímerie v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Upozornil, že bombardované palestínske územie sa stáva "hrobom pre deti". Informuje agentúra AFP. "Prebiehajúca katastrofa si vyžaduje humanitárne prímerie, ktoré je naliehavejšie s každou uplynulou hodinou," povedal Guterres novinárom v sídle OSN v New Yorku.

18:20 Izraelská policajtka, ktorú neďaleko Starého mesta v Jeruzaleme pobodal 16-ročný Palestínčan, zraneniam podľahla. V pondelok o tom informovala izraelská polícia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

17:55 Izraelské sily zabili v pondelok štyroch Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Podľa palestínskych médií sú medzi obeťami veliteľ hnutia Hamas a veliteľ ozbrojeného krídla organizácie Fatah. Informujú agentúry AFP a DPA.

17:25 Ozbrojené krídlo palestínskeho Hamasu, ktorý vládne v pásme Gazy, v pondelok vystrelilo z územia Libanonu 16 rakiet na severný Izrael. Informuje agentúra AFP. Brigády Izaddína Kasáma oznámili, že zaútočili na oblasti južne od izraelského pobrežného mesta Haifa. Dodali, že útoky spustili "v reakcii na okupačné (izraelské) masakry a agresiu voči ľuďom v pásme Gazy".

17:15 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok navrhol plán, podľa ktorého by Izrael pozastavil vojenskú operáciu v Gaze výmenou za prístup k rukojemníkom zadržiavaným teroristickým hnutím Hamas. Informuje AFP.

16:00 Priechod Rafah na hraniciach medzi Egyptom a pásmom Gazy v pondelok opätovne otvorili pre evakuáciu cudzincov, ľudí s dvojakým občianstvom a zranených Palestínčanov. Oznámila to vláda Hamasu v pásme Gazy, informuje agentúra AFP.

15:15 Od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamasom zaniklo v Gaze už viac ako 60 % pracovných miest. Uviedla to v pondelok Medzinárodná organizácia práce (ILO), podľa ktorej ide o ďalší dôkaz zhoršovania ekonomickej situácie v tejto enkláve. Informuje Reuters.

15:05 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok v Turecku povedal, že Spojené štáty sa "veľmi razantne" snažia o podstatné zvýšenie humanitárnej pomoci pre civilistov v pásme Gazy. Informuje agentúra AFP.

14:25 Počet palestínskych obetí prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v pásme Gazy presiahol 10.000. Oznámilo to v pondelok ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré ovláda Hamas. Informuje agentúra AP.

14:15 Nemecká vláda vyzvala v pondelok Izrael na rešpektovanie slobody tlače. Došlo k tomu po konfrontácií medzi izraelskými vojakmi a tímom nemeckých novinárov na okupovanom západnom brehu Jordánu, informuje agentúra DPA.

13:26 Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že poskytne ďalších 25 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre obyvateľov pásma Gazy. To zvýši tohoročnú pomoc EÚ pre civilné obyvateľstvo Gazy na viac ako 100 miliónov eur, informuje spravodajca TASR.

13:26 Izraelská armáda v pondelok privítala nasadenie americkej jadrovej raketovej ponorky v regióne, ktoré bolo oznámené v nedeľu, čo sa všeobecne považovalo za snahu Washingtonu zabrániť rozšíreniu vojny v Gaze na iné fronty. 

13:22 Dramatická záchrana dvoch dievčat vo veku tri a šesť rokov, ktorých rodičov krátko predtým zavraždili teroristi z Hamasu, je zachytená na policajnom videu, ktoré nedávno zverejnili izraelské médiá. Odaya a Dolev Swisovci boli zavraždení 7. októbra v juhoizraelskom meste Sderot, keď sa po vyvolaní poplachu pokúšali spolu so svojimi deťmi utiecť do bezpečia. Ich auto však napadli teroristi, ako neskôr vypovedala Odayova matka. Informuje o tom portál novinky.cz

 

 

13:11 Vláda Juhoafrickej republiky (JAR) v pondelok uviedla, že stiahne všetkých svojich diplomatov z Izraela pre obavy súvisiace so situáciou v Gaze. Informovala o tom agentúra AFP. "Juhoafrická vláda sa rozhodla stiahnuť všetkých svojich diplomatov z Tel Avivu na konzultácie," potvrdila na tlačovom brífingu predstaviteľka vlády JAR Khumbudzo Ntshavheniová.

12:29 Izraelskí vojaci sa vyhrážali a následne aj zadržali členov štábu nemeckej verejnoprávnej televízie ARD, uviedla v nedeľu samotná televízna stanica. Informovala o tom agentúra DPA. Redaktor ARD Jan-Christoph Kitzler sa podľa stanice vracal z nakrúcania rozhovoru o násilí radikálnych židovských osadníkov v spoločnosti jedného Palestínčana a ďalšieho zamestnanca nemeckej stanice, keď ich južne od Hebronu zastavili izraelskí vojaci. Tí sa vraj správali mimoriadne agresívne a na vozidlo štábu niekoľkokrát namierili zbraňami, uvádza ARD.

11:59 Polícia zatkla troch obyvateľov Nazaretu vo veku necelých 20 rokov za pozastavenie nacionalisticky motivovaného útoku na 19-ročného muža v severožidovsko-arabskom meste Nof HaGalil.

11:47 Jednotka hovorcu IDF v pondelok uviedla, že izraelská armáda zatkla na Západnom brehu 38 hľadaných Palestínčanov, z ktorých päť bolo identifikovaných ako členovia Hamasu.

11:05 Po niekoľkohodinovej prestávke boli v pondelok opäť vystrelené rakety z pásma Gazy na lokality na izraelskom území, informuje TASR podľa agentúry DPA. V mnohých mestách v izraelskom pohraničí sa v pondelok v ranných hodinách rozozneli varovné sirény ohlasujúce bombový poplach, potvrdila izraelská armáda.

11:04 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken rokoval v pondelok v Turecku s tamojším rezortným kolegom Hakanom Fidanom. TASR informuje podľa agentúry AFP, ktorá rozhovory označila za "náročné".

9:47 Palestínsky útočník vo východnom Jeruzaleme v pondelok bodol izraelskú vojačku, utrpela pri tom vážne zranenia. Polícia následne útočníka zastrelila. TASR o tom informuje na základe informácií agentúry AFP.

9:30 Izraelská armáda tvrdí, že jej pozemné jednotky v noci na pondelok dobyli opevnenú základňu palestínskeho militantného hnutia Hamas v pásme Gazy. Izraelské letectvo okrem toho zasiahlo približne 450 objektov patriacich tejto ozbrojenej formácii.

9:02 Denník New York Times uviedol, že podľa amerických predstaviteľov dala Bidenova administratíva prostredníctvom regionálnych partnerov Iránu a Hizballáhu jasne najavo, že USA vojensky zasiahnu, ak zaútočia na Izrael.

8:48 Pri útoku nožom v Jeruzaleme boli dnes ráno zranení dvaja izraelskí policajti. Polícia uviedla, že útočníka, ktorého označila za teroristu, zneškodnila. Píše to izraelská tlač s odvolaním sa na vyhlásenia bezpečnostných zložiek. Podľa médií je jedna policajtka po útoku vo vážnom stave, jej kolega bol zranený ľahko.

8:35 Palestínske ministerstvo zdravotníctva v pondelok uviedlo, že jeden Palestínčan bol zabitý a traja zranení pri streľbe IDF v dedine Halhul na západnom brehu Jordánu severne od Hebronu.

8:34 Britské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že dočasne sťahuje niektorých zamestnancov britského veľvyslanectva z Libanonu.

7:23 Hovorca IDF v pondelok ráno uviedol, že Džamál Músa, šéf špeciálnej bezpečnosti Hamasu v pásme Gazy, bol v noci zabitý pri útoku izraelského letectva. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že počas útoku, ktorý riadila armádna spravodajská služba a bezpečnostná služba Šin Bet, boli zabití ďalší velitelia Hamasu.

7:07 Izraelská armáda zatkla v noci na pondelok palestínsku aktivistku Ahed Tamimiovú. Tamimi bola vzatá do väzby v dedine Nabi Salih na Západnom brehu neďaleko Ramalláhu po vyhrážaní sa zabitím židovským osadníkom.

5:55 IDF odhadujú, že sily v pásme Gazy do 48 hodín úplne obkľúčia mesto Gaza a začnú bojovať vo vnútri preplneného mesta.

5:54 Jordánske vzdušné sily zhodili v noci nadnes na padákoch nevyhnutnú lekársku pomoc pre jordánsku poľnú nemocnicu v meste Gaza. Na svojom účte na sociálnej sieti X o tom informoval jordánsky kráľ Abdalláh II., uviedla agentúra Reuters.

Armáda USA vyslala do regiónu Blízkeho východu jadrovú ponorku

K príspevku je pripojená fotografia, zachytávajúca zrejme ponorku triedy Ohio, ktorá smeruje k mostu ponad Suezský prieplav ležiacemu severovýchodne od Káhiry. CNN konštatuje, že americká armáda len zriedka oznamuje pohyby alebo operácie flotily ponoriek nesúcich balistické rakety. Ponorky s jadrovým pohonom, ktoré sú spolu s medzikontinentálnymi balistickými raketami a strategickými bombardérmi súčasťou tzv. jadrovej triády, operujú v takmer úplnom utajení.

Oznámenie o presune ponorky na Blízky východ je podľa CNN odstrašujúcim gestom, ktoré má odradiť Irán a jeho spojencov v regióne od eskalácie konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas v pásme Gazy. Tento konflikt vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie, ktoré si vyžiadali vyše 1400 obetí. Izraelská armáda reagovala odvetnými útokmi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa tamojších úradov dosiaľ zahynulo viac ako 9700 ľudí. Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom zatiaľ USA do oblasti Blízkeho východu vyslali lietadlové lode USS Gerald Ford a USS Dwight D. Eisenhower, ako aj krížnik a torpédoborce s riadenými strelami.
 

Šéf CIA Burns pricestoval do Izraela v rámci návštevy Blízkeho východu


Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v nedeľu pricestoval do Izraela v rámci návštevy krajín Blízkeho východu, v ktorých bude rokovať s vládnymi predstaviteľmi i zástupcami tajných služieb. S odvolaním na amerických predstaviteľov o tom informoval denník The New York Times, píše TASR. Burns "navštívi niekoľko krajín Blízkeho východu, kde bude diskutovať o situácii v Gaze, prebiehajúcich rokovaniach o rukojemníkoch a dôležitosti zabrániť rozšíreniu vojny s Hamasom do širšieho regiónu", uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. Šéf CIA podľa neho plánuje posilniť záväzky USA v oblasti spolupráce s partnerskými tajnými službami v tomto regióne. Izrael je Burnsovou prvou zastávkou na ceste po Blízkom východe.

William Burns
Zobraziť galériu (3)
William Burns  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci, File)

Podľa nemenovaných zdrojov navštívi aj Katar, Spojené arabské emiráty či Egypt. Podľa NYT sa očakáva, že pôjde aj do Jordánska. Tamojší kráľ Abdalláh II. zrušil stretnutie s prezidentom USA Joeom Bidenom po výbuchu nemocnice v meste Gaza, z ktorého sa navzájom obviňoval Hamas a Izrael. Burns však s jordánskym kráľom udržuje úzke vzťahy, keďže bol veľvyslancom v Jordánsku, keď zomrel kráľ Husajn a na trón nastúpil Abdalláh II. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken od piatka taktiež cestuje po Blízkom východe. Dosiaľ navštívil Izrael, Jordánsko, kde sa v sobotu stretol s predstaviteľmi viacerých arabských krajín, a Predjordánsko, kde v nedeľu rokoval s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Absolvoval aj krátku návštevu Cypru a neočakávane pricestoval do Iraku. Medzičasom médiá informovali o jeho príchode do Turecka. Konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie, ktoré si vyžiadali 1400 obetí. Izraelská armáda reagovala odvetnými útokmi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa tamojších úradov dosiaľ zahynulo viac ako 9200 ľudí.

Viac o téme: IzraelVojnaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu