Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNY ONLINE Islamský džihád zverejnil video s rukojemníkmi, údajne zadržiavanými v Gaze

Izraelskí vojaci na hranici Gazy Zobraziť galériu (5)
Izraelskí vojaci na hranici Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

GAZA - Palestínska militantná skupina Islamský džihád zverejnila vo štvrtok video, ktoré má zachytávať dvoch rukojemníkov v pásme Gazy - ženu sedemdesiatničku a 13-ročného chlapca. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO 

252. divízia vykonáva pozemné operácie v Gaze, pričom zabezpečuje oblasť Beit Hanoun odstránením teroristov, podzemných tunelov, teroristicov infraštruktúrov Hamasu. (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

ONLINE

21:20 Izraelská armáda uviedla, že pri štvrtkovom zásahu v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu zneškodnila najmenej desať militantov. Podľa palestínskeho hnutia Hamas pri tejto razii stratilo deväť svojich bojovníkov.

MIMORIADNY ONLINE Islamský džihád
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

21:03 Počet Palestínčanov zabitých v pásme Gazy stúpol od začiatku vojny na 10.818, informovalo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve ovládanej teroristickým hnutím Hamas. 

20:30 Izrael nesúhlasil s nijakým prímerím vo vojenskom ťažení proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Bude však pokračovať v povoľovaní krátkych lokálnych prestávok, aby umožnil prúdenie humanitárnej pomoci do pásma Gazy, uviedla vo štvrtok izraelská armáda. "Nie je nijaké prímerie. Opakujem, nijaké prímerie nie je. To čo robíme, tie štvorhodinové okná, sú taktické lokálne prestávky pre humanitárnu pomoc," uviedol hovorca izraelskej armády Richard Hecht.

18:50 "Sme pripravení ich pustiť na slobodu z humanitárnych dôvodov, keď tu budú splnené bezpečnostné podmienky," povedal vo videu Abú Hamza, hovorca vojenského krídla Islamského džihádu, ktoré údajne zadržiava niekoľko z 239 rukojemníkov. Podľa izraelských predstaviteľov ich zajali a odvliekli do pásma Gazy po brutálnom teroristickom útoku na Izrael zo 7. októbra.

18:30 Neidentifikovaný dron zasiahol školu v juhoizraelskom prístavnom meste Ejlat. Uviedla to vo štvrtok izraelská armáda.Útok spôsobil menšie škody a neboli hlásené žiadne zranenia, priblížila armáda. Lekári však poskytli pomoc siedmim ľuďom, ktorí boli po incidente v šoku, dodala. Izraelská armáda preveruje pôvod dronu. K útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna militantná skupina.

17:30 Americký prezident Joe Biden v pondelkovom telefonáte požiadal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o zavedenie každodenných humanitárnych prestávok.Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že prvá humanitárna prestávka má byť oznámená vo štvrtok. Izraelčania sa podľa jeho slov zaviazali oznámiť každú štvorhodinovú prestávku v bojoch aspoň tri hodiny vopred.

16:45 Na desať stúpol počet obetí štvrtkovej razie izraelskej armády v meste Džanín v severnej časti okupovaného Západného brehu Jordánu. Uviedlo to palestínske ministerstvo zdravotníctva.Palestínske úrady hlásili aj 20 zranených. Izraelská armáda potvrdila, že jej jednotky zasahujú v Džaníne, viac detailov však neposkytla.

MIMORIADNY ONLINE Islamský džihád
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

16:09 Rusko bolo šokované vyjadrením izraelského veľvyslanca v Moskve, že ruskí občania môžu na evakuáciu z pásma Gazy čakať až dva týždne. Uviedla to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

16:00 Medzi rukojemníkmi, ktorých uniesli teroristi z hnutia Hamas začiatkom októbra pri útoku na Izrael, sú aj občania Poľska. Oznámil to vo štvrtok poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. "Medzi rukojemníkmi palestínskej teroristickej organizácie Hamas držanými v pásme Gazy sú Poliaci," uviedol Rau na tlačovej besede v Paríži po konferencii o humanitárnej pomoci pre pásmo Gazy.

15:05 Izraelská armáda vo štvrtok vyhradila ľuďom v pásme Gazy šesť hodín na presun do južnej časti enklávy. Izraelská armáda otvorila pre ľudí evakuačný koridor od 10.00 h do 16.00 h miestneho času (9.00 h – 15.00 h SEČ). V predošlých dňoch ľuďom na presun poskytla len štyri hodiny."Sever pásma Gazy sa považuje za zónu ostrých bojov a čas na evakuáciu sa kráti. Pridajte sa k státisícom ľudí, ktorí v posledných dňoch reagovali na výzvy a presunuli sa na juh," vyzval obyvateľov pásma Gazy hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai.

13:50 Militanti z palestínskeho militantného hnutia Hamas použili pri útoku na Izrael paraglajdy od českej firmy. Vo štvrtok na to upozornila americká organizácia United Against Nuclear Iran (UANI), informuje server Seznam Zprávy.

13:39 Neexistuje žiadne prímerie. Existujú taktické, miestne prestávky pre humanitárnu pomoc pre civilistov v Gaze. Tieto taktické pauzy sú časovo a plošne obmedzené. Poskytujeme tiež humanitárne koridory pre civilistov v Gaze, aby sa dočasne presunuli na juh do bezpečnejších oblastí, kde môžu dostať humanitárnu pomoc.

13:15 V konflikte medzi Izraelom a Hamasom v pásme Gazy musí byť prvoradá ochrana civilistov. Aby sa to dosiahlo, je čo najskôr potrebná tzv. humanitárna prestávka a prímerie. V otváracom prejave na medzinárodnej konferencii zameranej na potreby civilistov v pásme Gazy konanej v Paríži to vo štvrtok povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informuje na základe správy agentúry AP.

12:50 Predstaviteľ izraelskej armády vo štvrtok poprel, že by v pásme Gazy existovala humanitárna kríza. Izraelská armáda podľa jeho slov uľahčuje prísun pomoci do Gazy vrátane vody, potravín, zdravotníckych potrieb či prístreškov.

12:20 Najmenej šiesti Palestínčania prišli vo štvrtok o život počas operácie izraelskej armády v meste Džanín ležiacom v severnej časti okupovaného západného brehu Jordánu. Informuje agentúra AFP.

11:57 Hamas vedie vojnu proti ľudskosti. Ak ich nezastavíme teraz, kto vie, čo urobia nabudúce.

11:18 Pešia brigáda izraelskej armády po desiatich hodinách bojov dobyla pevnosť islamistického hnutia Hamas, známu ako Základňa 17, ktorá sa nachádza v meste Džabalíja ležiacom na severe pásma Gazy. Armáda to oznámila na sociálnej sieti X, informuje denník Times of Israel.

11:00 Medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas prebiehajú rokovania, ktoré sprostredkúva Katar a mohli by viesť k prepusteniu desiatich až pätnástich izraelských rukojemníkov z pásma Gazy výmenou za 48- až 72-hodinové prímerie. Agentúre DPA to vo štvrtok povedal nemenovaný predstaviteľ oboznámený s priebehom rozhovorov.

10:30 Palestínski radikáli z hnutia Hamas, ktorí 7. októbra zaútočili na juh Izraela, použili na prekonanie hranice paraglidingové vybavenie českej firmy Nirvana Systems. Uviedol to dnes server Zoznam Správy, ktorý o tom informovala americká organizácia Zjednotenie proti jadrovému Iránu (UANI). Podľa nej je motorový paraglide přerovskej firmy vidieť na záberoch, ktoré odvysielali zahraničné médiá. Majiteľ firmy netuší, ako sa stroje mohli k teroristom do Pásma Gazy dostať.

10:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude musieť po vojne do troch mesiacov usporiadať nové parlamentné voľby a až po nich by mala byť vytvorená vyšetrovacia komisia na možné zlyhanie štátnych zložiek pred útokom Hamasu na Izrael. Denníku Maariv to povedal jeden z ministrov Netanjahuovej koaličnej vlády. Minister práce Joav Ben Cur ale neskôr svoje slová zmiernil a povedal, že boli vytrhnuté z kontextu. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI).

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (5)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

9:05 Počas včerajšieho zápasu skupinovej fázy Ligy majstrov medzi Kodaňou a Manchestrom United vbehol na ihrisko muž s palestínskou vlajkou. Na vlajke bola výzva na „zastavenie zabíjania detí v Gaze“.

8:40 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu povedal, že je "jasné, že Izrael nemôže okupovať Gazu", ale "možno bude potrebné prechodné obdobie na konci konfliktu" medzi Izraelom a Hamasom.

8:00 Izraelské obranné sily ukázali, ako ničia podzemné tunely Hamasu v pásme Gazy. Zničených bolo 130 šácht.  V podzemných tuneloch našla izraelská armáda zásoby vody a kyslíkové zariadenia. To naznačuje, že Hamas sa pripravuje na dlhodobý pobyt v tuneloch, uviedla IDF.

7:15 Taliansko posiela námornú loď vybavenú nemocnicou do Gaza, aby pomohla liečiť obete konfliktu, uviedol v stredu taliansky minister obrany Guido Crosetto.

6:52 Jemenskí húsijskí povstalci v stredu uviedli, že pri pobreží Jemenu zostrelili americký dron. Podľa povstalcov Washington dron vyslal na podporu Izraelu, informuje agentúra AFP. "Naše vzdušné sily dokázali zostreliť americký MQ-9 (Reaper), zatiaľ čo vykonával nepriateľské sledovacie a špionážne aktivity v jemenských teritoriálnych vodách v rámci americkej podpory Izraela," uviedli húsíovia vo vyhlásení.

6:45 Izraelské obranné sily tvrdia, že lokalizovali a zničili tunel Hamasu susediaci so školou UNRWA v severnom pásme Gazy.

6:25 Najmenej traja príslušníci proiránskych milícií prišli v stredu o život pri izraelských leteckých útokoch na ciele neďaleko sýrskej metropoly Damask. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii, píše agentúra AFP. 

6:10 Počet zabitých civilistov vrátane tisícok detí v Pásme Gazy ukazuje, že na operácii izraelskej armády proti militantnému palestínskemu hnutiu Hamas je evidentne "niečo zle". Vyhlásil to dnes generálny tajomník OSN António Guterres. "Hamas porušuje princípy, keď využíva (civilistov ako) ľudské štíty. Ale keď sa človek pozrie na počet civilistov, ktorí boli zabití v dôsledku (izraelských) vojenských operácií, je zjavné, že niečo je zlé, "povedal Guterres na konferencii Reuters NEXT.

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (5)
Antonio Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

Dodané množstvo však nestačí pokryť obrovský dopyt

Dodané množstvo však zďaleka nestačí pokryť obrovský dopyt v Pásme Gazy. "Zdravotné podmienky v nemocnici Šífa - najväčšej nemocnici v Pásme Gazy a jednom z najstarších palestínskych zdravotníckych zariadení - sú katastrofálne," uvádza sa vo vyhlásení.

Pohotovosť a jednotlivé oddelenia nemocnice sú preplnené, na každé voľné lôžko pripadajú takmer dvaja pacienti. Personál musí ošetrovať pacientov na chodbách, na podlahe aj vonku. Počet zranených sa každou hodinou zvyšuje, pacienti trpia zbytočnými bolesťami, pretože dochádzajú lieky a anestetiká. Desaťtisíce vysídlených sa navyše snažia nájsť útočisko na parkoviskách a nádvoriach nemocnice.

Zdravotníckym zariadeniam došli zásoby a pohonné hmoty. UNRWA a WHO opätovne vyzvali na dodávky pohonných hmôt humanitárnym organizáciám v Pásme Gazy. Bez paliva nemohli fungovať nemocnice a ďalšie potrebné zariadenia, ako zariadenia na odsoľovanie vody a pekárne. Mohli by tak kvôli tomu zomierať ďalší ľudia, uviedli organizácie. Od prepuknutia konfliktu 7. októbra zomrelo 10.569 Palestínčanov, uviedlo dnes palestínske ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamásom. Obete sú aj na strane Izraela.

Viac o téme: ObeteVojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu