Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi (†86) zomrel: Mal leukémiu aj zápal pľúc

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi (1936-2023) Zobraziť galériu (3)
Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi (1936-2023) (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

RÍM - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes zomrel v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol od minulého piatku hospitalizovaný kvôli zápalu pľúc a chronickej leukémii. Predseda strany Forza Italia a zakladateľovi spoločnosti Mediaset mal 86 rokov. Informoval o tom denník Corriere della Sera.

Trojnásobný taliansky premiér a líder koaličnej strany Forza Italia bol od piatku hospitalizovaný v milánskej nemocnici San Raffaele, aby podstúpil plánované lekárske testy súvisiace s leukémiou. V milánskej nemocnici boli v pondelok aj Berlusconiho brat Paolo a deti Marina, Eleonora a Barbara, napísala ANSA. Berlusconi sa predtým od začiatku apríla v nemocnici zotavoval zo zápalu pľúc, pričom prvý týždeň strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Otázny lekársky postup

Bývalá tvár talianskej politiky a exmajiteľ futbalového klubu AC Miláno by v septembri oslavoval 87 rokov. Ako informuje taliansky denník Leggo, už v marci prišiel do nemocnice so zdravotnými ťažkosťami. Dňa 30. marca ho prepustili a začiatkom apríla sa tam opäť vrátil. Následne sa liečil do 19. mája, kedy bol opäť prepustený. Dnes, 12. júna, však prišlo k zdravotnému zhoršeniu, ktoré už bolo fatálne. 

Z podnikateľa premiérom 

Silvio Berlusconi sa narodil 29. septembra 1936 v Miláne. Pred vstupom do politiky podnikal najprv v stavebníctve a potom prešiel k médiám. Založil súkromnú televíznu sieť Fininvest a odstránil monopol Rai. Prebral od nej Canale 5, Italia 1 a Rete 4. Jeho televízne programy sa vysielali aj v Nemecku, Francúzsku a Španielsku. Patrilo pod neho aj vydavateľstvo Mondadori a audiovizuálna distribučná spoločnosť Medusa. 

Silvio Berlusconi
Zobraziť galériu (3)
Silvio Berlusconi  (Zdroj: SITA / AP)

Do politiky vstúpil Berlusconi v roku 1994, keď založil politickú stranu Forza Italia a celý národ si ho odvtedy pamätal vďaka prejavu "Taliansko je krajina, ktorú milujem". I keď vyhral voľby, jeho prvá vláda vydržala necelý rok. Ďalšie voľby vyhral až v roku 2001, vtedy bol premiérom celé volebné obdobie. V roku 2008 mu to opäť nevyšlo, keď jeho vláda predčasne skončila. Vrátil sa síce ako predseda novej strany Ľud slobody, no finančné trhy stratili vieru v jeho schopnosť udržať Taliansko, aby nepodľahlo dlhovej kríze eurozóny. Na úľavu ekonomickej veľmoci Nemecka Berlusconi neochotne v roku 2011 odstúpil z postu premiéra.

Až do konca 

Po odsúdení za daňové podvody dostal šesťročný zákaz politickej činnosti. Do frontovej politiky sa vrátil v roku 2022, keď získal kreslo v talianskom Senáte zastupujúcom severnú obec Monza. V politike bol aktívny ešte aj ku koncu života, píše Financial Times. V kríze, ktorá v lete minulého roku zvrhla vládu bývalého premiéra Maria Draghiho, hral práve Berlusconi kľúčovú úlohu. Neskôr sa pripojil k vládnej koalícii Giorgie Meloniovej.

Krehké zdravie

Berlusconiho rodine už vyjadrili sústrasť predstavitelia zo všetkých politických táborov v krajine, píše agentúra APA. "Stratili sme veľkého Taliana," uviedol šéf pravicovej strany Liga severu (LN) Matteo Salvini. Berlusconiho zdravie bolo v uplynulých rokoch pomerne krehké. V roku 2006 mu v USA implantovali kardiostimulátor. V roku 2016 ho operovali na slabinovú prietrž, neskôr absolvoval ďalšiu operáciu srdca a o tri roky mal črevnú obštrukciu. V septembri 2020 sa na 11 dní ocitol v nemocnici pre zápal pľúc súvisiaci s ochorením COVID-19. Pre ďalšie zdravotné komplikácie bol potom ešte viackrát hospitalizovaný. Na verejnosti sa v uplynulom období objavoval len zriedka.

Reakcie politikov  

Berlusconiho pohreb sa uskutoční zrejme v katedrále Milánsky dóm, informovala talianska agentúra ANSA s odvolaním sa na nemenované zdroje. Rozhodnutie bude podľa nej oficiálnej zverejnené po vyhlásení o štátnom pohrebe.

V reakcii na jeho úmrtie sa vyjadrila úradujúca talianska premiérka Giorgia Meloniová. "Silvio Berlusconi bol predovšetkým bojovník. Bol to človek, ktorý sa nikdy nebál postaviť za svoje presvedčenie a presne tá odvaha a odhodlanie z neho urobili jedného z najvplyvnejších mužov v histórii Talianska," uviedla. 

Vicepremiér Matteo Salvini označil Berlusconiho za veľkého Taliana a dodal, že stratil skvelého priateľa. "Som zlomený a málokedy plačem, ale dnes je jeden z tých dní. Urobili ste tak veľa pre Taliansko a pre Talianov, zanechávate prázdnotu, ktorú je ťažké vyplniť. Najväčšie dedičstvo, ktoré zanecháte na tejto zemi, je vaša skvelá rodina a blízki. Zbohom Silvio, priateľ môj."

Minister obrany Guido Crosetto hovoril o obrovskej bolesti, ktorá ho zasiahla. "Zanecháva to vo mne obrovské prázdno. Silvio bol skvelý. Jedna éra sa skončila. Mal som ho rád. Dovidenia Silvio."

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, bývalý predseda tejto inštitúcie Antonio Tajani i eurokomisár Paolo Gentiloni v pondelok vyjadrili sústrasť v súvislosti s úmrtím bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. TASR o tom informuje na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti. Metsolová označila Berlusconiho za bojovníka a dlhoročného predstaviteľa talianskej i európskej politiky. "Otec, podnikateľ, poslanec Európskeho parlamentu, premiér a senátor. Zanechal svoju stopu a neupadne do zabudnutia," napísala.

"So Silviom Berlusconim odchádza líder, ktorý v Taliansku v posledných desaťročiach zanechal hlbokú stopu," uviedol na Twitteri eurokomisár pre hospodárstvo a bývalý taliansky premiér Paolo Gentiloni. "Dnes pre všetkých nastala chvíľa sústrasti, blízkosti k jeho rodine a k talianskej spoločnosti," dodal.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa na Facebooku rozlúčil s bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim, ktorý zomrel v pondelok vo veku 86 rokov. "Odišiel veľký bojovník!" napísal v statuse Orbán, informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Odpočívaj v pokoji, priateľu!" uviedol po taliansky Orbán na priloženej spoločnej čiernobielej fotografii s Berlusconim.

 

Elment a nagy harcos!

Posted by Orbán Viktor on Monday, June 12, 2023
Viac o téme: úmrtiePremiérTalianskoSilvia Berlusconi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu