Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odišiel významný človek: Zomrel ochranca životného prostredia, pedagóg a uznávaný vedec

Ondrej Hronec. Zobraziť galériu (5)
Ondrej Hronec. (Zdroj: Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku, Pixabay)

BRATISLAVA - Vo veku 85 rokov zomrel 13. júna vedec, pedagóg, publicista a bývalý dozorca Gemerského seniorátu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Ondrej Hronec. Informuje o tom Predsedníctvo ECAV na svojom webe. Posledná rozlúčka so zosnulým je naplánovaná v piatok (16. 6.) popoludní v Gočove.

archívne video:

Odovzdávanie Ceny ministra životného prostredia (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hronec bol tiež tvorcom rozhlasových pásiem a televíznych medailónov významných evanjelických osobností. Pracoval a zastával rôzne funkcie vo vzdelávacích a iných inštitúciách nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Bielorusku a Poľsku. Patril tiež k zakladateľom environmentálneho vzdelávania na slovenských univerzitách. Bol tiež laureátom viacerých ocenení, medziiným nositeľom Ceny Leonarda Stöckela.

Profesor Ondrej Hronec, tretí zľava
Zobraziť galériu (5)
Profesor Ondrej Hronec, tretí zľava  (Zdroj: TASR -Ján Siman)

Ondrej Hronec bol priekopníkom v oblasti životného prostredia. V mladosti si vybral zameranie, o ktorom vtedy svet ani neuvažoval. Motiváciou preňho bolo všadeprítomné znečistenie, ktoré spôsobovalo bezhlavé budovanie fabrík a závodov v dobách minulého režimu. Podľa Hronca sa vtedy nehľadelo na možné dopady, ktoré by toto konanie mohlo mať, chcel to však zmeniť.

Odišiel významný človek: Zomrel
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Štefan Petráš)

Počas svojho života sa venoval aj tvorbe rozhlasových pásiem a televíznych medailónov. Ako vedec a pedagóg pôsobil na Slovensku, v Česku, Poľsku a jeho práca ho zaviala aj do Bieloruska. Za svoju prácu bol aj patrične uznaný a stal sa laureátom viacerých ocenení. Posledná rozlúčka s Ondrejom Hroncom je naplánovaná na piatkové popoludnie v obci Gočove.

Viac o téme: SmrťVedecSviečkaOndrej HronecPedagóg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu