Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľké odhalenie ruskej propagandy: VIDEO Ukrajinských vojakov chceli namočiť do útoku na ženu s dieťaťom

Falošné video, ktoré zverejnili Rusi, aby vykreslili ukrajinských vojakov ako nacistov
Falošné video, ktoré zverejnili Rusi, aby vykreslili ukrajinských vojakov ako nacistov (Zdroj: Twitter/Russian Embassy, UK)

MOSKVA/KYJEV – Vojna na Ukrajine priniesla ďalšie odhalenie ruskej propagandy. Video, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach, malo zdiskreditovať ukrajinskú armádu. Napokon sa ale zistilo, že všetko je inak. Vojaci na záberoch nepatrili pod kyjevské velenie.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 398 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruská federácia používa vo vojne na Ukrajine všetky dostupné prostriedky. Dôkazom je aj falošné video, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach. Zábery mali poukázať na kruté správanie ukrajinských vojakov voči civilistom. Cieľom bolo nielen zdiskreditovať ukrajinskú armádu, ale presvedčiť širokú verejnosť, že Ukrajinci majú v armáde nacistov.

Investigatívnej skupine GeoConfirmed sa našťastie podarilo prekaziť tento ohavný zámer Kremľa. Na videu je zapnutá kamera, ktorá je položená na palubnej doske civilného automobilu. Podľa investigatívcov sa malo pohybovať po poľnej ceste niekde v Doneckej oblasti. Cestu mu náhle skrížilo vojenské vozidlo, z ktorého vystúpili dvaja vojaci so zbraňami a v ukrajinských uniformách. Jeden z nich sa priblíži k dverám jazdca a začal žene niečo vysvetľovať. 

Po chvíli sa chcel zrejme dostať dnu, pretože začal búchať po streche automobilu. Ženy sa zmocní panika, pretože očividne nesúhlasí s tým, čo vojak hovoril. Ten zvýši hlas a náhle počuť rozbitie skla. Žena začne od strachu kričať a na zadnom sedadle sa spustí detský plač. Muž sa vracia k svojmu vozidlu a žene ešte pohrozil výstrelmi z pušky, ktoré mierili do neďalekého poľa. 

Územie okupované Rusmi

Takto bolo video vykreslené ruskou propagandou. Z ukrajinského vojaka spravil bezcitného človeka, ktorý sa nevedel ovládať a bol schopný ublížiť žene s dieťaťom. GeoConfirmed poukazuje však na niekoľko závažných faktov, ktoré dokazujú, že ide o falošné video. Oblasť, v ktorej bolo video natočené, bola veľmi detailne podľa okolitej prírody zameraná cez satelit a vysvitlo, že je okupovaná ruskou armádou. Z toho vyplýva, že ženu nemohli zastaviť ukrajinskí vojaci. Jeden z nich, ktorý stal pri aute, navyše vyzeral celkom pokojne a takmer vôbec nesledoval okolie. 

Vlajka a znak

Vojaci mali na uniformách žlté pásky. Tie však už ukrajinská armáda nepoužíva. Okrem toho je celé video nahraté na palubnej kamere, ktorú Ukrajina zakázala používať, aby neodhalila pozície svojich vojakov. Navyše ani jeden z vojakov si nevšimol kameru na čelnom skle. Posledným bodom sú príliš nápadné symboly na aute (ukrajinská vlajka a nacistický znak). 

Reakcia Ruska 

Ruské ministerstvo sa v tweete, ktoré už stihlo vymazať, vyjadrilo: "Raz nacista, navždy nacista. Toto je forma teroru, v ktorom žijú Ukrajinci. Ukrajinská armáda urážala a strieľala po žene s dieťaťom. Vojak ju nazval 'prasaťom' a 'špinou'. Všetko len preto, lebo hovorila rusky. Žiadni nacisti, hovorili…." 

Viac o téme: VojaciArmádaNacistiPropagandaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu