Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty (5. augusta 2023)

Ukrajinský námorný dronv noci zasiahol ruský tanker Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský námorný dronv noci zasiahol ruský tanker (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Po útoku ukrajinského námorného dronu na loď ruskej čiernomorskej flotily Olenegorskij Gorňak sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU) za jej prácu. SBU vrátila úder ruskému agresorovi, Zelenskyj poznamenal v piatok vo svojom tradičnom nočnom príhovore na sociálnej sieti Telegram. Informuje agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 527

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 527 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Správa Záporožskej oblasti oznámila, že na jej území boli počuť výbuchy. "Naša krajina sa stala terčom nového útoku ruských rakiet Kinžal a Kalibr. Zasiahli motor Sič a Chmelnyckú oblasť, "uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave. "Niektoré z rakiet boli zostrelené," dodal prezident a poďakoval pritom členom ukrajinskej protivzdušnej obrany.

21:10 Ruské rakety v sobotu zasiahli závod na výrobu leteckej techniky na západe Ukrajiny, informoval v pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Išlo o súčasť ďalšieho ruského raketového útoku, v dôsledku ktorého sa rozozneli varovné sirény na celom území Ukrajiny. 

19:19 Na celom území Ukrajiny bol dnes večer vyhlásený letecký poplach kvôli ruským raketovým útokom. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ruská armáda odpálila nadzvukové strely Kinžal z ruskej Tambovskej oblasti. Odpaly niektorých striel boli podľa ukrajinských vzdušných síl vykonané aj z územia Bieloruska, informoval vo svojej ruskojazyčnej verzii spravodajský server BBC News.

18:25 Rusko zásah tankera označilo za "teroristický útok na civilné plavidlo" zo strany Ukrajiny a rezolútne ho odsúdilo. "Na útok odpovieme a potrestáme tých, ktorí sú zaň zodpovední," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

16:30 Prezidentka SR Zuzana Čaputová povolila službu v ukrajinskej armáde dosiaľ deviatim Slovákom. Uviedol to riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

15:53 V saudskoarabskej Džidde sa začalo rokovanie štyroch desiatok krajín, ktorého cieľom je dohodnúť základné princípy ukončenia ruskej vojny na Ukrajine. Informoval o tom server televízie Al-Arabíja.

14:44 Rusko v sobotu vyhlásilo, že obsadilo obec Novoselivske v Luhanskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Kyjev z tejto oblasti najnovšie hlásil stupňujúce sa útoky, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

14:25 Poľsko možno bude musieť uzavrieť svoju hranicu s Bieloruskom, pretože „hrozba je veľmi reálna“, povedal pre CNN 5. augusta námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski. 

13:45 Ukrajinské námorné sily dnes oficiálne vyhlásili vody Anapy, Novorossijska, Gelendžiku, Tuapse, Soči a Tamanu, ktoré sa nachádzajú v Ruskom kontrolovanej časti Čierneho mora, za oblasť "vojnového ohrozenia".

13:07 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Olenegorskij Gorňak je najväčšie ruské plavidlo vážne poškodené po minuloročnom potopení krížnika Moskva. "Je to významný úder pre ruskú Čiernomorskú flotilu."

12:36 V námornej zóne Sevastopola bol spozorovaný ukrajinský dron. Zatiaľ čo Rusi sa ho neúspešne snažia zostreliť, z pláže v Balaklave v panike evakuujú ľudí.

12:35 Cieľom útokov ukrajinských dronov je zamerať sa na ruskú verejnú mienku a zmeniť jej postoj ku konfliktu, uvádza CNN.

12:34 Ruská operná speváčka Anna Netrebková podala v piatok na okresnom súde na Manhattane žalobu na Metropolitnú operu v New Yorku a jej generálneho riaditeľa Petera Gelba za ohováranie a porušenie zmluvy. Za zrušené predstavenia žiada odškodné najmenej 360.000 dolárov, informovali agentúry DPA a AP.

12:04 Za útokom dronom na ruský tanker v Kerčskom prielive je Ukrajina, informuje TASR podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia ukrajinských bezpečnostných služieb.

11:47 "Takéto špeciálne operácie sa vykonávajú v teritoriálnych vodách Ukrajiny a sú úplne legálne," povedal šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maliuk.

11:27 Za "ťažký úder" pre ruskú čiernomorskú flotilu označilo v sobotu britské ministerstvo obrany piatkový útok na ruskú výsadkovú loď Olenegorskij Gorňak. Plavidlo totiž zostalo pravdepodobne "ťažko poškodené", uviedol rezort obrany v Londýne v príspevku na sociálnej sieti X, predtým Twitter, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

11:23 V Záporožskej a Chersonskej oblasti začali žiaci dostávať takéto denníky.

9:55 Ruská federácia spustila výrobu dronu kamikadze Gastello. Podľa výrobcov Rusi plánujú vyrobiť približne 5 tisíc kusov mesačne.

9:54 Litva poskytne Ukrajine odpaľovacie zariadenia NASAMS. Ministerstvo nešpecifikovalo počet odpaľovacích zariadení, ale uviedlo, že Ukrajine poskytne aj protidrony, niektoré logistické zariadenia a ďalšie.

8:55 Na celej Ukrajine je vyhlásený letecký poplach.

7:49 Ukrajinský námorný dron zasiahol v noci na sobotu približne 30 námorných míľ od Kerčského prielivu ruský tanker. V dôsledku toho bola dočasne zastavená doprava na strategickom Krymskom moste spájajúcom anektovaný polostrov Krym s Ruskom, informovali agentúra AFP a britská stanica BBC, ktoré sa odvolávajú na informácie ruských médií.

7:48 Zamestnanec vojenského komisariátu a ďalší štyria komplici v Ternopoľskej oblasti boli prichytení pri falšovaní dokumentov, ktoré mali pomôcť ľuďom vyhnúť sa mobilizácii a nelegálne vycestovať do zahraničia.

6:38 Drony údajne včera večer zhodili nad ruským mestom Kursk výbušniny a poškodili dve administratívne budovy, uviedol v príspevku na Telegrame gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt.

6:08 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok zákon, ktorý vyžaduje, aby školáci vykonávali "spoločensky prospešnú prácu". Informovala o tom agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala.

Na novej známke Kremeľ strúhajú na strúhadle s otvormi v tvare F-16

Ukrajina vydala v piatok poštové známky s vyobrazením amerických stíhačiek F-16, ktoré potrebuje na ochranu pred ruskými útokmi. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Pred budovou hlavnej pošty v Kyjeve čakali stovky ľudí, ktorí si chceli kúpiť známku s pečiatkou prvého dňa a špeciálnu obálku. Ukrajinský poštový úrad Ukrpošta vydala známku "Ničitelia zla", aby zdôraznila "naliehavú potrebu tohto typu lietadiel". Na známke je zobrazená ruka ako drží jednu z veží moskovského Kremľa a strúha ju na kuchynskom strúhadle s dierkami v tvare stíhačiek. Pošta označila Kremeľ za "symbol ríše zla".

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev, file)

"Kým všetci čakáme na príchod F-16-tok, rozhodli sme sa vydať našu novú známku," povedal generálny riaditeľ Ukrpošty Ihor Smeľanskyj. Známka je umeleckým dielom ukrajinského ilustrátora Maxyma Palenka a bola vydaná v počte 600.000 kusov. Aršík štyroch rovnakých známok (bez obálok) stojí 156 hrivien (cca 3,90 eura). Výnos z predaja pôjde na nákup dronov pre ozbrojené sily. Ukrpošta už vydala viacero populárnych známok, na ktorých boli vojaci na fronte, maľba britského pouličného umelca Banksyho a vojak ukazujúci neslušné gesto smerom k ruskej vojnovej lodi. Zberatelia čakajúci na kúpu novej známky povedali, že najnovší dizajn sa im páči. "Známka je úžasná, ale bolo by lepšie, keby tu namiesto známok lietali stíhačky F-16," smial sa Volodymyr, armádny veterán v maskáčovom tričku.

"Veľmi zaujímavý dizajn. Niečo také som nečakal. Vygumujme ich (Rusov) a vyžeňme ich z nášho územia," povedal dôchodca v tradičnej vyšívanej košeli. Americký prezident Joe Biden v máji súhlasil s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16. Toto lietadlo americkej výroby je "známe ako jeden z najlepších a najvýkonnejších typov stíhačiek na svete" a má schopnosť "zmeniť rovnováhu síl v prospech Ukrajiny", uviedol ukrajinský poštový úrad. "Získať ich je dnes naša prvoradá úloha," dodal.

Po útoku na ruskú bojovú loď sa Zelenskyj poďakoval ukrajinskej tajnej službe

"To čo prinesieš na svet, sa ti nakoniec vráti," dodal. Predtým zdieľal video s úspešným útokom, ktorý uskutočnil námorný dron naložený 450 kilogramami TNT. Zelenskyj pripomenul aj význam ukrajinského vývozu obilia a uviedol, že Rusku sa nepodarí vyvolať globálnu potravinovú krízu alebo ďalší prudký nárast cien. Zdôraznil tiež význam rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré sa budú konať v sobotu v Saudskej Arábii. "Potravinová bezpečnosť miliónov ľudí v Afrike, Ázii a ďalších častiach sveta závisí od toho, ako rýchlo dokáže svet implementovať "mierový vzorec"," uviedol Zelenskyj. Jadrom Zelenského receptu na mier je požiadavka, aby sa ruskí vojaci stiahli z Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu