Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Francúzsko počíta s úplným zastavením dodávok plynu z Ruska: Je to najpravdepodobnejší scenár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AIX-EN-PROVENCE - Francúzska vláda sa pripravuje na úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska. Ako povedal v nedeľu francúzsky minister financií Bruno Le Maire, tento scenár považuje v súčasnosti za najpravdepodobnejší. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Francúzsko nepatrí medzi krajiny s vysokou závislosťou od ruského plynu. Rusko sa na celkovom dovoze plynu do Francúzska podieľa približne 17 %. Napriek tomu vláda pripravuje núdzový plán. Prípadné úplné odstavenie od dodávok plynu z Ruska by totiž aj Francúzsku teraz skomplikovalo situáciu, keďže krajina závislá od produkcie elektriny z jadra má veľký počet reaktorov mimo prevádzky. "Myslím si, že totálne zastavenie dodávok plynu z Ruska je reálne možné a my sa na tento scenár musíme pripraviť," povedal Le Maire na okraj podnikateľskej a ekonomickej konferencie v juhofrancúzskom Aix-en-Provence.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire
Zobraziť galériu (2)
Francúzsky minister financií Bruno Le Maire  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Zníženie energetickej spotreby zo strany firiem a domácností

"Bolo by totálne nezodpovedné takýto vývoj situácie ignorovať," dodal po tom, ako uviedol, že úplné zastavenie dodávok ruského plynu považuje za "najpravdepodobnejší scenár". Podľa ministra by v prvej fáze výpadok ruského plynu riešili znížením energetickej spotreby zo strany firiem a domácností. Vláda okrem toho skúma, pri ktorých spoločnostiach by bolo možné pristúpiť k nútenému obmedzeniu výroby.

Viac o téme: PlynZastavenieRuskoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu