Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty siedmy (10. júl 2022)

Ministri zahraničných vecí USA a Ukrajiny Antony Blinken a Dmytro Kuleba Zobraziť galériu (4)
Ministri zahraničných vecí USA a Ukrajiny Antony Blinken a Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

WASHINGTON - Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc v hodnote 368 miliónov amerických dolárov. V sobotu to oznámil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali.

Naživo z Ukrajiny

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:30 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala v nedeľu civilistov, aby urýchlene opustili Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajinské sily sa totiž podľa jej slov v tejto oblasti pripravujú na protiofezívu. Informuje o tom agentúra Reuters.

21:15 Pšeničné pole v Charkovskej oblasti po ostreľovaní z Ruskej federácie úplne vyhorelo.

20:45 Ruská armáda zabila najmenej 2 civilistov, 5 zranila v Doneckej oblasti. Podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka zomreli ľudia v meste Siversk. V Soledare boli pri ruských útokoch zranení traja ľudia.

20:00 Pod troskami v Chasiv Yar zostáva 23 ľudí. Ruská raketa zasiahla 9. júla päťposchodovú obytnú budovu v Chasiv Jar v Doneckej oblasti a zabila 15 ľudí. Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenková uviedol, že šesť sa podarilo zachrániť.

19:30 Biden bude rokovať o poskytnutí zbraní sovietskej výroby Ukrajine počas cesty na Blízky východ. New York Times uvádza, že prezident Biden požiada krajiny, aby Ukrajine poskytli zvyšné zásoby zbraní sovietskej výroby, ktoré „Ukrajinci poznajú viac“.

18:30 Ruská armáda zastrelila v Luhanskej oblasti 56 ľudí. Ruskí vojaci v Kremennaya priviezli do opatrovateľského domu na tanku a začali strieľať z diaľky na starších ľudí. V dôsledku toho útočníci zabili 56 ľudí.

18:15 Ruské ostreľovanie zabilo v Kryvyj Roh ukrajinskú šampiónku tanečného športu Dariu Kurdelovú. 20-ročná žena zomrela na následky šrapnelu po ruskom nálete, ktorý zasiahol obytnú budovu.

18:05 Pre Bayraktar pre Ukrajinu sa v Poľsku vyzbierali takmer 2 milióny dolárov. Informovala o tom ukrajinská aktivistka v Poľsku Natalia Pančenko.

17:30 Ukrajinské ministerstvá energetiky a zahraničia dnes vyjadrili hlboké sklamanie z rozhodnutia Kanady vrátiť do Nemecka ruskú turbínu, ktorej opravu v Kanade zabezpečila nemecká spoločnosť Siemens Energy a ktorá je určená pre plynovod Nord Stream 1. Vo vyhlásení zverejnenom na internetových stránkach ministerstva energetiky Ukrajina vyzvala kanadskú vládu, aby svoje rozhodnutie zmenila.

16:30 Obilie z Ukrajiny sa nebude predávať v Poľsku, ale vyvezie sa odtiaľ do Afriky a na Blízky východ. Povedal to poľský premiér Mateusz Morawiecki počas sobotňajšej návštevy v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve, informuje v nedeľu agentúra PAP. Morawiecki sa takto vyjadril po tom, ako sa vo viacerých médiách objavili správy, že poľskí poľnohospodári sa obávajú možného predaja ukrajinského obilia na poľskom trhu.

Poľský premiér v tejto súvislosti povedal, že požiadal poľského ministra poľnohospodárstva Henryka Kowalczyka, aby situáciu dôkladne preveril, a prípadný predaj zastavil. "Obilie, ktoré prichádza do Poľska z Ukrajiny, sa má predávať v Afrike a na Blízkom východe, aby sa zaistila potravinová bezpečnosť tohto regiónu," povedal poľský premiér. "Poľsko má svoje vlastné potraviny, svoje vlastné obilie a my budeme chrániť... poľských poľnohospodárov," dodal.

16:00 Ruské invázne jednotky pravdepodobne dosiahli isté malé územné zisky v okolí východoukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktorá je už prevažne okupovaná Rusmi. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany na základe najnovších informácií britských tajných služieb. Ruská armáda okrem toho podľa nich pokračuje v delostreleckom ostreľovaní okolia mesta Sloviansk v Doneckej oblasti, a to z pozícií v oblasti okupovaných miest Izium a Lysyčansk.

15:45 Ukrajina dostane grant vo výške 1,7 miliardy dolárov na pokrytie výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Grant udelili Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj, Medzinárodné združenie pre rozvoj a USAID, uviedol 10. júla premiér Denys Shmyhal.

15:15 49 % ukrajinských podnikov očakáva, že aktívna fáza vojny sa skončí túto zimu. 35 % respondentov verí, že aktívne nepriateľstvo sa pretiahne do konca roku 2023 alebo dlhšie. Prieskum verejnej mienky agentúry Gradus je založený na odpovediach 104 ukrajinských podnikateľov.

14:43 V okupovanej Luhanskej oblasti si miestni obyvatelia všimli pohyb odpaľovacích zariadení „Točka-U“, ktoré údajne nie sú v prevádzke ruskej armády. Na komplexoch sú nakreslené symboly V.

14:30 Ukrajinské médiá informujú o raketovom útoku na základňu ruskej Národnej gardy v okupovanom Chersone. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

14:00 Výzvy na podporu ľudu Srí Lanky, Líbye a Ukrajiny vyslovil pápež František v nedeľu počas poludňajšej modlitby Anjel Pána. Informujeme na základe správy zverejnenej na stránke Vatikánskeho rozhlasu. Pápež František v modlitbe opäť odsúdil vojnu na Ukrajine. Hovoril o "brutálnych útokoch", ktorých následky si odnášajú bežní ľudia. "Modlím sa za všetky rodiny, najmä za obete, zranených a chorých; modlím sa za starých ľudí a deti. Nech Boh ukáže spôsob, ako ukončiť túto šialenú vojnu," povedal.

12:56 V zničenom dome v meste Chasiv Yar už našli 15 tiel mŕtvych. Spod trosiek sa podarilo zachrániť a vytiahnuť päť ľudí. Informuje Nexta.

11:45 V Archangeľskej oblasti došlo k nehode autobusu s brancami, ktorý sa na ceste zrazil s plynovým vlakom a kamiónom. Vodič nákladného auta zomrel na mieste, ostatní utrpeli zranenia rôzneho stupňa závažnosti. Informuje Nexta.

11:34 Krajina môže byť prijatá do Rozvojovej banky Rady Európy v skrátenom konaní. Podľa ministra pre rozvoj komunít a území Oleksija Černyšova sa banka zároveň rozhodla poskytnúť pôžičky vo výške 465 miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov v Európe. Informáciu priniesol The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

11:07 Približne 60 učiteľov z Dagestanu vyjadrilo želanie ísť na okupované územia Ukrajiny, aby ich učili ruské osnovy. Učiteľov láka vysoký denný plat 8 000 rubľov, pričom mesačný plat učiteľa v Dagestane sotva presahuje 25 000. Uviedla to Nexta. 

10:49 V okupovanom Alčevsku v Luhanskej oblasti bolo v noci počuť výbuchy: hlásia požiar v muničnom sklade. Informovala o tom Nexta

10:26 Ruské útoky 9. júla v Mykolajivskej oblasti zranili 3 ľudí. Ruskí vojaci podľa guvernéra Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima ostreľovali 9. júla viaceré okresy v Mykolajivskej oblasti. Informáciu priniesol The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

10:07 Štátna pohotovostná služba: V Charkovskej oblasti 9. júla zahynul najmenej 1 civilista a 9 bolo zranených. Podľa štátnej pohotovostnej služby ruské sily spustili 9. júla tri raketové útoky na región, ako aj ostreľovali dediny a mestá, čo spôsobilo viacero požiarov. Informáciu priniesol The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

10:00 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu (9. 7.) na Slovensko 3344 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 744 mužov, 1841 žien a 759 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo šesť žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3617 osôb.

9:33 Bytový dom sa zrútil po ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti v regióne Donbas na východe Ukrajiny a pod jeho troskami sa môže nachádzať viac než 30 ľudí, uviedol tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. TASR správu prevzala zo stanice Sky News, ktorá o tom informovala v nedeľu.  Kyrylenko na sociálnej sieti Telegram spresnil, že k útoku došlo ešte v sobotu vo večerných hodinách v meste Časiv Jar a vyžiadal si životy najmenej šiestich ľudí. Zranenia utrpelo päť ďalších osôb.

9:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 10. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.Informáciu priniesol The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

7:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za novú vojenskú pomoc v hodnote 400 miliónov amerických dolárov a dodanie ďalších salvových raketometov HIMARS. Uviedol to vo svojom príhovore zverejnenom v noci na nedeľu.

7:48 V meste ChasivYar v Doneckej oblasti sa zrútil obytný dom. Včera Rusi ostreľovali mesto niekoľkými raketometmi "Uragan". Pod troskami zostáva asi 30 ľudí. Záchranári vykonávajú pátracie akcie. Informovala o tom Nexta na sociálnej sieti. 

7:39 Kanada sa chystá predĺžiť sankcie voči ruskému plynárenskému, ropnému a chemickému sektoru. Ďalšie obmedzenia ovplyvnia potrubia, kovovýrobu, počítačové a elektrické zariadenia. Uviedla to Nexta. 

7:01 Inštitút pre štúdium vojny: Rusko má územné ambície mimo Donbasu. ISW 9. júla informovalo, že Rusko pravdepodobne chce anektovať Charkovskú oblasť po tom, čo ruskí zástupcovia v regióne odhalili novú vlajku, tvrdiac, že ​​ide o „neodcudziteľnú časť ruskej pôdy“. Informáciu priniesol The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

6:24 Delostrelci 24. mechanizovanej brigády Ukrajiny zničili kolónu ruských útočníkov v Luhanskej oblasti. Informuje o tom Nexta.

6:00 Na čerpacej stanici v Uľjanovsku v Rusku došlo k silnému výbuchu.Infomovala o tom Nexta.

Spojené štáty poskytnú Ukrajine humanitárnu pomoc 

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc v hodnote 368 miliónov amerických dolárov. V sobotu to oznámil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali. "Môžem oznámiť, že Spojené štáty poskytnú ďalšiu pomoc za takmer 368 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa potraviny, pitnú vodu, peňažnú pomoc, núdzovú zdravotnú starostlivosť a prístrešie, ako aj podporu koordinácie medzi humanitárnymi organizáciami, ktoré vykonávajú túto kritickú prácu priamo na mieste," uviedol Blinken.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

Washington už Kyjevu od začiatku vojny na Ukrajine poskytol humanitárnu pomoc za viac ako 1,28 miliardy dolárov, dodal šéf amerického rezortu diplomacie. Blinken zároveň vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby boje na Ukrajine okamžite ukončil.  

Kanada vráti turbíny pre Nord Stream 1 do Nemecka 

Kanada udelí výnimku zo sankcií, aby mohla vrátiť do Nemecka opravené ruské turbíny pre plynovod Nord Stream 1. Uviedol to dnes kanadský minister prírodných zdrojov. Kanada tiež rozšíri sankcie na ruský energetický sektor, zahrnie do nich aj priemyselnú výrobu, napísala agentúra Reuters. Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom minulý mesiac výrazne obmedzila dodávky plynovodom Nord Stream 1. Zdôvodnila to oneskorením pri oprave kompresorových turbín firmou Siemens Energy v Kanade.

Nord Stream 2
Zobraziť galériu (4)
Nord Stream 2  (Zdroj: TASR/AP)

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck však obmedzenie dodávok označil za politicky motivovaný krok, ktorým sa Rusko snaží vyvolať neistotu a zvýšiť ceny plynu. Turbíny sa stali tiež predmetom sporu medzi Nemeckom a Ukrajinou. Kyjev vyzval Kanadu, aby si turbíny nechala, a tvrdí, že ich vrátenie by porušilo sankcie uvalené na Moskvu. Nemecko, ktoré je silne závislé od dodávok energie z Ruska, naopak požadovalo vrátenie turbín.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu