Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zachraňovala ľudí v Mariupole: Rusi prepustili ukrajinskú zdravotníčku, podľa Zelenského je už doma

Volodymyr Zelenskij Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskij (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Známu ukrajinskú zdravotníčku Juliju Pajevskú, ktorej videozáznamy sa tímu tlačovej agentúry Associated Press (AP) podarilo prepašovať z obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol, ruské sily v piatok prepustili na slobodu. Urobili to tri mesiace po tom, čo ju na ulici mesta zajali. Pajevská je už doma, potvrdil v piatok prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pajevská je na Ukrajine známa ako Taira, čo je prezývka, ktorú si zvolila vo videohre World of Warcraft. S použitím telovej kamery urobila 256 gigabajtov záznamov o tom, ako jej skupina vyše dva týždne zachraňovala v nebezpečných podmienkach ranených, vrátane ruských a ukrajinských vojakov. Bolo to v čase, keď ruské sily dobýjali a ničili Mariupol.

Nakrútený materiál sa podarilo odovzdať tímu agentúry AP, teda posledným zahraničným novinárom, ktorí ešte zostávali v meste. Jeden zo žurnalistov ušiel 15. marca z Mariupola so záznamami na dátovej karte ukrytej v tampóne a neskôr niektoré zverejnili.

Zachraňovala ľudí v Mariupole:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Tairu a jej kolegu ruské sily zajali 16. marca, v ten istý deň, ako ruský nálet zasiahol divadlo v centre mesta a zahynulo tam okolo 600 ľudí. Ukázalo to vyšetrovanie agentúry AP. "Cítil som veľkú úľavu. Znie to obyčajne a neviem, čo povedať," povedal jej manžel Vadim Puzanov v piatok večer pre AP. Dodal, že s manželkou telefonoval a je na ceste do kyjevskej nemocnice, ale obáva sa o jej zdravie.

Urobíme všetko pre to, aby bol zo zajatia prepustený každý

Ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil Tairino prepustenie v prejave k národu."Som vďačný každému, kto na tomto výsledku (prepustení) pracoval. Taira je už doma. Budeme pracovať na tom, aby bol zo zajatia prepustený každý," vyhlásil Zelenskyj.

Zachraňovala ľudí v Mariupole:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Unesené alebo zajaté boli počas invázie Ruska na Ukrajine stovky popredných Ukrajincov, vrátane miestnych predstaviteľov, novinárov, aktivistov a obhajcov ľudských práv. Rusko označovalo Tairu ako spolupracovníčku "nacionalistického" pluku Azov, čo je v súlade s naratívom Moskvy, že sa snaží "denacifikovať" Ukrajinu.

Viac o téme: VojnaPrepustenieRuskoZdravotníčkaUkrajinaMariupolVolodymyr ZelenskijJulija Pajevská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu