Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Machala sa po ostrej kritike pustil do RTVS: Nie som žiadny konšpirátor, opäť ma oklamali!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, TASR/Jaroslav Novák, TASR/Michal Svítok, Koláž: Topky)

BRATISLAVA - Na generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu, sa spustila ostrá vlna kritiky po tom, čo v rozhovore pre RTVS spochybnil že Zem je guľatá a priestor by podľa neho v novej STVR mali dostať aj ľudia, ktorí to tvrdia. Machala sa teraz bráni, že reportáž bola zostrihaná tendenčne s cieľom urobiť z neho konšpirátora.

Štát má mať po novom väčšie právomoci zasahovať do riadenia a vysielania slovenskej televízie a rozhlasu. Jedným z dôvodov predkladaného zákona o STVR je podľa Ministerstva kultúry nedostatočná vyváženosť prezentovaných názorov. Zmenu priamo v relácii RTVS obhajoval aj Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala.

Redaktor sa ho v rozhovore pre reláciu Reportéri na RTVS spýtal, či by mali po novom dostať v novej verejnoprávnej televízii priestor aj takí ľudia, ktorí tvrdia, že Zem je plochá. „Je podložené, že zem je guľatá? Ja sa vážne pýtam. Boli ste vo vesmíre? Vy ste neboli, ja tiež nie, neviem,“ odpovedal Machala moderátorovi, za čo sa na jeho osobu spustila vlna kritiky. 

Vedecké poznatky

Podľa teoretického fyzika Samuela Kováčika nie je popieranie guľatosti Zeme prejav skeptického či kritického myslenia, skôr absencia základných – a nie úplne najnovších – vedomostí či schopnosti si tieto poznatky osvojiť. „Technológií, ktoré pracujú s guľatosťou Zeme je neúrekom. Z Ameriky sa do Japonska nelieta cez Európu. Pri navigácií používame GPS vďaka satelitom, ktoré krúžia okolo Zeme, podobné zas Zem nafotili z vrchu a vytvorili systém voľne dostupných máp. Tie sa, mimochodom, dajú verne prekresliť na glóbus, nie však na plochú mapu,“ vysvetľuje.

Zem
Zobraziť galériu (3)
Zem  (Zdroj: Getty Images)

„Ak chcete siahnuť po trochu veľkolepejšom projekte, môžete si spraviť stratosférický balón. Ten vyletí do výšky desiatok kilometrov a pošle vám fotky, z ktorých ju guľatosť Zeme očividná,“ doplnil Kováčik.

Machala sa bráni

Machala vo svojom stanovisku na sociálnej sieti Telegram skritizoval redaktora relácie Reportéri Petra Žatka. „Jeho úlohou bolo zo mňa urobiť konšpirátora a polovzdelaného blba z SNS. Chyba, jednak nie som členom žiadnej politickej strany, jednak nie som žiadny konšpirátor. Nevadí, RTVS ma opäť oklamala a urobili si zostrih toho, čo sa im v reportáži “hodilo do krámu”.“

Machala podľa svojich slov len poukazoval na možnosť slobodnej diskusie aj na kontroverzné témy. „Chlapci a dievčatá asi zabudli, že tiež mám vyštudovanú žurnalistiku a novinárčine rozumiem. Manipulatívne techniky, ktoré každý deň používajú, môžu skúšať na neznalých veci. Nie som utlocitný ani vzťahovačný, tu ide o princíp. RTVS aj touto reportážou ukázala, že je na míle vzdialená od objektívnej žurnalistiky, ktorou sa tak radi jej vedenie a redaktori oháňajú,“ doplnil Machala, ktorý už s RTVS odmieta komunikovať.

Machala sa po ostrej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Telegram/Lukáš Machala)

Viac o téme: RtvsZemLukáš Machala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu