Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stopätnásty (18. jún 2022)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

MOSKVA/KYJEV - Ruské médiá v piatok zverejnili zábery dvoch mužov, ktorých označili za zajatých amerických občanov bojujúcich za Ukrajinu. Správu sme prevzali z agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ruská invázia na Ukrajine trvá už 114 dní

Ruská invázia na Ukrajine trvá už 114 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:15 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

22:10 Ruskej ekonomike môže trvať desaťročie, kým sa zotaví zo zdrvujúcich sankcií uvalených Západom na Rusko po začiatku jeho invázie na Ukrajinu, vyhlásil šéf najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref. V sobotu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

20:30 Tisíce ľudí sa v sobotu v Kyjeve na Námestí nezávislosti naposledy lúčili s Romanom Ratušným, popredným predstaviteľom proeurópskeho hnutia Majdan na Ukrajine a protikorupčným aktivistom, ktorý bojoval proti ruským silám v ukrajinskej armáde. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Ľudia si ho uctili ako hrdinu, ktorého zabili na východe krajiny vo veku 24 rokov. Zahynul 9. júna neďaleko mesta Izium v Charkovskej oblasti, kde ukrajinské sily stále odolávajú ruským silám.

19:20 Vedenie ukrajinskej vojenskej tajnej služby v sobotu oznámilo, že pri výmene zajatcov s Ruskom bolo vrátených päť ukrajinských civilistov za päť Rusov. Vedenie nespresnilo, či vymenení Rusi boli bojovníci. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Vedenie ukrajinskej tajnej služby uviedlo, že päť ukrajinských civilistov bolo zajatých počas okupácie Ruska v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruské sily stiahli koncom marca.

18:50 O preplatení výdavkov za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine z Európskeho mierového nástroja sa naďalej rokuje. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková. "Výsledok bude predstavovať konsenzus, ktorý bude reflektovať možnosti a obmedzenia jednotlivých krajín. Naším záujmom je získať čo najväčší objem finančných prostriedkov, a to v čo najkratšom možnom čase," uviedla hovorkyňa.

17:50 Rusko blokádou vývozu ukrajinského obilia a obmedzovaním vlastného exportu vystavuje svet riziku vypuknutia hladomoru. V sobotu to uviedol šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "V spolupráci s OSN a našimi partnermi sme pripravení zabrániť nechcenému dopadu na medzinárodnú potravinovú bezpečnosť," uviedol Borrell v príspevku na svojom blogu.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (5)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

17:35 Slovensko bude rokovať s Českom o podmienkach ochrany svojho vzdušného priestoru. Ministerstvo obrany Českej republiky o tom informovalo na webovej stránke po sobotnom stretnutí slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) a českej šéfky rezortu obrany Jany Černochovej.

17:10 Známu ukrajinskú zdravotníčku Juliju Pajevskú, ktorej videozáznamy sa tímu tlačovej agentúry Associated Press (AP) podarilo prepašovať z obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol, ruské sily v piatok prepustili na slobodu. Urobili to tri mesiace po tom, čo ju na ulici mesta zajali. Pajevská je už doma, potvrdil v piatok prezident Volodymyr Zelenskyj.

15:10 Britský premiér Boris Johnson v sobotu uviedol, že je veľmi dôležité podporovať Ukrajinu aj v čase, keď začínajú byť niektoré krajiny z konfliktu na Ukrajine "unavené". TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News. Johnson po piatkovej návšteve Kyjeva uviedol, že bolo dôležité navštíviť ukrajinskú metropolu Kyjev v tomto "kritickom čase".

14:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v sobotu mesto Mykolajiv na juhu krajiny prvýkrát odvtedy, čo ruské vojská 24. februára vpadli na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie ukrajinského prezidenta. Zelenskyj si podľa zverejneného videozáznamu prezrel ťažko poškodenú výškovú obytnú budovu v meste a absolvoval stretnutie s miestnymi predstaviteľmi. Prezidenta sprevádzal aj gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

13:50 V Chersone vyhodili do vzduchu auto ruského kolaboranta. Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že išlo o „pokus o atentát“ zameraný na Jevhena Sobolieva, šéfa väznice v Ruskom okupovanom Chersone, ktorý prešiel na ruskú stranu.

13:45 Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu prisľúbil Ukrajine ďalšiu pomoc pri boji proti ruským inváznym jednotkám. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Budeme pokračovať v poskytovaní financií. Pomôžeme pri obnove (Ukrajiny). Budeme pokračovať v dodávkach zbraní, ktoré sú naliehavo potrebné na obranu nezávislosti Ukrajiny," povedal Scholz vo videu s názvom "Kanzler kompakt", ktoré bolo uverejnené v sobotu.

13:30 Volodymir Zelenskyj pricestoval do Mykolajiva.

13:00 Za posledných 24 hodín bolo zničených najmenej 30 jednotiek ruského vybavenia. Ukrajinský generálny štáb tiež ráno 18. júna uviedol, že medzi ruskými vojakmi narastá dezercia.

12:30 Poľsko vyzýva Európsku úniu, aby zaviedla ďalšie sankcie voči Moskve za prebiehajúcu ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine. Uviedol to v sobotu hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá citovala jeho vyjadrenie pre nemecké noviny Welt am Sonntag.

12:00 Ukrajina zverejnila dotazník o štatúte kandidátskej krajiny EÚ. Ukrajinská vláda zverejnila dotazník EÚ a ukrajinské odpovede naň 17. júna.

11:30 Ukrajinskí predstavitelia v sobotu uviedli, že v dedinách v okolí mesta Severodoneck, ktoré sa ruské sily snažia už niekoľko týždňov dobyť, prebiehajú intenzívne boje. Informujeme na základe správy agentúry AFP. "Najprudšie boje sa teraz odohrávajú neďaleko Severodonecka. (Rusi) nekontrolujú mesto úplne," uviedol Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanskej oblasti, v ktorej sa toto mesto nachádza.

10:50 Peter Andryushchenko, poradca starostu Mariupolu, uviedol, že ľudia v okupovanom Mariupole sú nútení čerpať vodu z mlák.

10:45 Rusko obnovuje pokusy o postup južne od Izia v Charkovskej oblasti. Podľa britského ministerstva obrany je cieľom Ruska postúpiť hlbšie do Doneckej oblasti, ako aj „obklopiť Sievierodonecké vrecko zo severu“.

10:30 Ukrajina plánuje obnoviť mierové rozhovory s Ruskom až koncom augusta po tom, ako vykoná protiútoky. V tom čase už bude v lepšej pozícii pre rokovania, uviedol hlavný vyjednávač Kyjeva Davyd Arachamija v rozhovore pre stanicu Hlas Ameriky.

10:00 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok (17. 6.) na Slovensko 3510 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 764 mužov, 2074 žien a 672 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

O dočasné útočisko požiadalo 165 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v piatok 3379 osôb. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 30 policajtov, 30 hasičov, 89 colníkov, 97 vojakov, 38 dobrovoľníkov, 120 zamestnancov okresných úradov a 22 zamestnancov migračného úradu," ozrejmila.

9:45 Nad závodom „Topaz“ v okupovanom Donecku je vidieť veľký stĺp dymu.

9:30 Ruská vojna zabila na Ukrajine od 24. februára najmenej 323 detí. Zranenia utrpelo viac ako 583 detí, uviedla 18. júna generálna prokuratúra.

9:00 Ruské straty podľa Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:15 Ruské rakety zasiahli rafinériu v Kremenčuku v Poltavskej oblasti. Guvernér Poltavskej oblasti Dmytro Lunin uviedol, že na miestnu rafinériu zacielilo v noci 18. júna šesť až osem rakiet. Očakáva sa, že opäť funkčná nebude do konca roka.

7:45 Rusi cez noc zaútočili na Odeskú oblasť raketami letiacimi z územia anektovaného Krymu. Dve rakety boli úspešne zostrelené.

7:00 Rusko pokračuje v útokoch na Sievierodoneck, ukrajinská obrana zostáva silná.

6:40 Britský premiér Boris Johnson si pozrel zničenú ruskú vojenskú techniku ​​vystavenú v Kyjeve.

6:20 Lukašenko vyhlásil, že Bielorusko ochráni západnú Ukrajinu pred Poľskom: "Vôbec nemôžeme dovoliť Poliakom, aby nás obkľúčili. To je nebezpečná možnosť. A raz som povedal: ak nás Ukrajinci požiadajú s Rusmi, aby sme im pomohli zachovať si integritu , urobíme tak“.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

6:15 Ruský remorkér sa potopil v Čiernom mori. Guvernér Odeskej oblasti Maksym Marčenko 17. júna uviedol, že ruský remorkér Vasilij Bekh, ktorý v ten deň zasiahli ukrajinské sily, sa potopil. Remorkér bol údajne vybavený raketovým systémom protivzdušnej obrany Tor.

6:00 Ukrajina potrebuje odmínovať 270-tisíc štvorcových kilometrov svojej pôdy. Minister vnútra Denys Monastyrskiy 17. júna uviedol, že celková plocha, ktorú treba vyčistiť od ruských mín, je 270 000 kilometrov štvorcových vrátane okupovaných území.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu