Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Otec so synom našli na pláži podozrivé kosti: Zobrali ich domov! Polícia prišla so šokujúcim odhalením

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WALES – Na relaxačné prechádzky po pláži mnohí nedajú dopustiť. Čo sa však stane, ak narazíte na pozostatky dávnych ľudí? Presne to sa stalo Christopherovi Reesovi z Bridgendu, keď sa v októbri minulého roka prechádzal so svojím psom v zálive Dunraven Bay v údolí Vale of Glamorgan.

Tento 39-ročný muž bol so svojím sedemročným synom Dylanom, keď uvidel časť kosti trčať z piesku. „Dylan sa rád učí o histórii a chodí do múzeí, takže bol nadšený, keď videl, čo to je,“ povedal Christopher pre BBC. Dylan si spočiatku myslel, že kosti sú z dinosaura, a časť toho, čo našli, odniesli do auta, aby si to odniesli domov. Keď sa však Dylan vrátil domov a hrdo sa pochválil svojimi objavmi, jeho mama Sophie nadobudla podozrenie. „Povedala, že to vyzerá ako ľudské kosti. Ja som si to najprv nemyslel, pretože som bol toho názoru, že kostí sú zvieracie, ale potom som začal pochybovať,“ povedal Christopher. 

„Moja sestra má niekoľko priateľov, ktorí sú lekári a veterinári. O niekoľko dní neskôr počas nedeľnej večere som sa jej prihovoril a ona povedala, že to vyzerá ako ľudská kosť,“ dodal Christopher. Rozhodol sa teda zavolať na políciu a všetko im vysvetliť. „Začal som panikáriť. Pomyslel som si, do čoho som sa to dostal? Všetko som polícii vysvetlil a aj to, kde som kosť našiel,“ uviedol. Polícia Južného Walesu oblasť na niekoľko dní uzavrela. O niekoľko týždňov neskôr policajti potvrdili, že to, čo Christopher a Dylan objavili, sú staroveké pozostatky. 

Nie je to prvýkrát, čo sa na tomto úseku pobrežia našli staroveké pozostatky. Začiatkom apríla sa na tej istej pláži po zrútení starovekého múru našli podozrivé ľudské pozostatky staré niekoľko storočí. Kosti boli odoslané na analýzu, ale odborníci naznačili, že by mohli pochádzať z obetí stroskotania lode zo 16., 17. a možno aj 18. storočia. Historik Graham Loveluck-Edwards pre BBC uviedol, že existujú ešte dve možnosti. „Vieme, že v prehistorickom období ľudia v tejto oblasti často pochovávali svojich mŕtvych v jaskyniach. Príkladom toho je Paviland na Goweri,“ povedal. „Máme tiež archeologické dôkazy o bitke, ktorá sa tu neďaleko odohrala v 1. storočí,“ dodal.

Loveluck-Edwards však uviedol, že teória o stroskotaní lode je najpravdepodobnejším vysvetlením. Claudine Gerrardová zo spoločnosti Heneb, The Trust for Welsh Archaeology, súhlasila. „Ľudské pozostatky boli často vyplavené na breh po stroskotaní lode a boli pochované na najbližšom dostupnom mieste,“ povedala a dodala, že dátumy sa môžu líšiť od prehistorických až po moderné. Pozdĺž pobrežia Vale of Glamorgan boli objavené početné archeologické nálezy vrátane prehistorických stavieb a stavieb z doby železnej, ako aj pozostatkov po stroskotaní lodí. 

Viac o téme: PlážKostiPozostatky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu