Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA varujú svojich občanov pred cestami do Ruska, obávajú sa zatýkania

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (Zdroj: SITA/Olivier Douliery, Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo v utorok varovanie pred cestami do Ruska. Zdôvodnilo to obavami, že v tejto krajine by mohlo dôjsť k zatýkaniu amerických občanov. USA tiež znova vyzvali na Američanov, ktorí sa už v Rusku nachádzajú, aby odtiaľ "okamžite" odišli, uviedla v stredu agentúra AFP.

Varovanie rezortu diplomacie USA súvisí s "nevyprovokovanou a neodôvodnenou inváziou ruských vojenských síl na Ukrajinu", ako aj s obavami z prenasledovania amerických občanov zo strany ruských orgánov.

Vo väzení aj známa basketbalistka

Spojené štáty toto varovanie vydali niekoľko dní po tom, čo sa americkému diplomatovi podarilo navštíviť v Rusku známu basketbalistku Brittney Grinerovú, ktorá je tam vo väzbe už vyše mesiaca.

Dvojnásobnú zlatú olympijskú medailistku zadržali 17. februára po tom, ako pri kontrole na letisku Šeremeťjevo našli v jej batožine konopný olej v náplniach do elektronických cigariet. Súd v Moskve jej minulý týždeň predĺžil väzbu do 19. mája. Za pašovanie drog hrozí Američanke až desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Vzťahy na bode mrazu

Vzťahy USA a Ruska sú v súčasnosti na bode mrazu najmä z dôvodu ruskej invázie na Ukrajine. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uvalila na Moskvu v súvislosti s rozpútaním vojny bezprecedentné sankcie a Ukrajine pomáha dodávkami zbraní na svoju obranu.

Viac o téme: Návšteva ZatýkanieObčaniaCestovanie RuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu