Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po Stevenovi Seagalovi sa chystá do Ruska ďalšia kontroverzná osobnosť: Chce pomôcť k výmene väzňov

Dennis Rodman sa chystá na cestu do Ruska. Zobraziť galériu (2)
Dennis Rodman sa chystá na cestu do Ruska. (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Po tom, ako navštívil americký herec separatistami ovládaný ukrajinský Donbas, chystá sa pre zmenu navštíviť Rusko ďalší kontroverzný Američan Dennis Rodman. Bývalý hviezdny hráč americkej NBA oznámil, že má povolenie na cestu do Ruska, kde sa chce pokúsiť vyjednať prepustenie väznenej americkej basketbalistky Brittney Grinerovej. Tá bola v Rusku odsúdená na deväťročný trest za držanie drog. Informoval o tom denník The Guardian.

O Rodmanovi je okrem iného známe, že nadviazal priateľstvo so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom.

Právnici Grinerovej sa proti rozsudku odvolali a je známe, že v súčasnosti prebiehajú medzi Washingtonom a Moskvou neverejné rozhovory o možnej výmene väzňov, ktorej súčasťou by bola aj americká basketbalistka.

Rodman však cez víkend televízii NBC povedal, že sa chce do Ruska vydať osobne a dosiahnuť prepustenie Grinerovej. "Dostal som povolenie ísť do Ruska a pomôcť tomu dievčaťu," vyhlásil Rodman. Nespresnil pritom, kto mu povolenie na návštevu Ruska udelil.

Šesťdesiatjedenročný Rodman sa označuje za "basketbalového ambasádora". V roku 2014 ho prezident Vladimír Putin pozval do Ruska a Rodman o šéfovi Kremľa vyhlásil, že je "cool". Rodman tiež opakovane navštívil Severnú Kóreu a spriatelil sa s jej vodcom Kimom, ktorý je veľkým fanúšikom NBA. O Američanovi Kennethovi Baeovi, ktorý bol v KĽDR väznený, Rodman povedal, že si svoj trest zaslúži. Bae však neskôr uviedol, že Rodman zohral úlohu v jeho prepustení.

Brittney Grinerová
Zobraziť galériu (2)
Brittney Grinerová  (Zdroj: SITA/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP)

Dennis Rodman patril svojho času k najlepším pivotmanom NBA a päťkrát získal v tejto súťaži titul šampióna. Pozornosť ale pútal aj početnými milostnými avantierami, alkoholovými eskapádami a konfliktami s políciou.

Grinerová je dvojnásobnou olympijskou víťazkou, v Spojených štátoch patrí medzi hviezdy WNBA a s ruským Jekaterinburgom vyhrala štyrikrát Európsku ligu.

Viac o téme: RuskoDennis RodmanBrittney Grinerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu