Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Duda po stretnutí s Bidenom: Poľsko má záujem o vojenskú spoluprácu s USA

Joe Biden a Andrzej Duda
Joe Biden a Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľsko chce kúpiť moderné vojenské vybavenie americkej výroby a má záujem o spoluprácu s USA v oblasti armády. Povedal to v sobotu poľský prezident Andrzej Duda po stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry AFP, PAP a spravodajská televízia Sky News.

Vzťahy medzi Poľskom a USA podľa Dudových slov aj napriek zložitému obdobiu prekvitajú, píše PAP. Pripomenul, že Poľsko je odberateľom skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA. Jeho krajina bude pokračovať v spolupráci s USA aj pri výstavbe jadrových elektrární v Poľsku.

Reč bola aj o ruskej invázii na Ukrajine

Prezidenti sa v osobnom rozhovore vo Varšave venovali aj ruskej invázii na Ukrajine. Americký prezident povedal, že stabilita Európy je pre USA dôležitá a opätovne potvrdil podporu svojej krajiny pre NATO - najmä v spojitosti s článkom 5 (Severoatlantickej zmluvy), píše Sky News. Spojené štáty majú ku kolektívnej obrane NATO podľa Bidenových slov "posvätný záväzok".

Ozbrojený útok proti jednému alebo viacerým z členov NATO v Európe alebo Severnej Amerike bude podľa článku 5 považovaný za útok proti všetkým, a preto ak nastane taký ozbrojený útok, každá členská krajina si uplatní právo na individuálnu alebo kolektívnu obranu.

Viac o téme: SpoluprácaVojenskáUSAPoľskoJoe BidenAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu