Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V USA udrel hurikán Ida: VIDEO Je mimoriadne nebezpečný! Najsilnejší za 170 rokov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Gerald Herbert)

NEW ORLEANS - Pobrežie amerického štátu Louisiana zasiahol hurikán Ida, ktorý meteorológovia označujú za mimoriadne nebezpečný a potenciálne aj za jeden z najrazantnejších za posledných 170 rokov. Ida je na päťbodovej Saffirovo-Simpsonovej škále hurikánov v štvrtej kategórii, sprevádza ju vietor s rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu. Oznámilo to dnes americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Živel udrel päť minút pred poludním miestneho času (18:55 SELČ) na prístavné mesto Port Fourchon, ktoré leží niekoľko desiatok kilometrov od New Orleans. Silný vietor začal pôsobiť na niektoré časti pobrežia Louisiany už dnes ráno a zhruba 100.000 domácností zostalo bez elektriny, uviedla agentúra AP.

Vláda v Louisiane vyhlásila núdzový stav a radnica New Orleans vyhlásila v piatok povinnú evakuáciu niektorých častí mesta. Úrady obyvateľov vyzvali, aby buď opustili svoje domovy, alebo aby ich riadne zabezpečili a schovali sa na najbezpečnejšie miesto. Odporučili im, aby si vytvorili zásoby na tri dni. "Prvých 72 hodín je na vás, záchranári sa k vám v prvých troch dňoch dostanú len ťažko," povedal Collin Arnold z neworleanského strediska pre mimoriadne udalosti.

Hurikán Ida udrel presne 16 rokov po hurikáne Katrina, ktorý si v rovnakej oblasti vyžiadal viac ako 1880 obetí na životoch a spôsobil rozsiahle materiálne škody. Podľa meteorológov bola Katrina o stupeň slabší ako Ida. Vláda v Louisiane ale dúfa, že hurikán napácha menšie škody a vyžiada si aj menej obetí na životoch vďaka rozsiahlym investíciám do protipovodňovej infraštruktúry, ktoré štát Louisiana a mesto New Orleans uskutočnili po roku 2005.

V USA udrel hurikán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Scott Threlkeld/The Times-Picayune/The New Orleans Advocate via AP)

Predstavitelia New Orleans uviedli, že hurikán zosilnel tak rýchlo, že nebol čas zorganizovať povinnú evakuáciu jeho 390.000 obyvateľov. Starostka LaToya Cantrellová vyzvala ľudí, aby z oblasti dobrovoľne odišli.

K západnému pobrežiu Mexika medzitým hurikán Nora

K západnému pobrežiu Mexika medzitým dorazil hurikán Nora, ktorý ďalej smeruje ku Kalifornskému zálivu po tom, ako zasiahol oblasť letoviska Puerto Vallarta.

Úrady v mexickom štáte Jalisco, kde Nora v sobotu nakrátko zasiahla pevninu, oznámili, že z postihnutých oblastí zatiaľ vážne škody nehlásia. Mexičanov na strednom a severnom pobreží Tichého oceána varovali pred rizikom záplav, zosuvov pôdy a nebezpečného surfovania v rozbúrených vodách.

Viac o téme: ŠkodyHurikánLouisiana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu