Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počet obetí záplav v USA stúpol na 26: Klimatická kríza je tu, varoval Biden

Americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

NEW YORK - Extrémne búrky ako Ida sú pripomienkou toho, že klimatická kríza je skutočná a krajina musí byť lepšie pripravená, uviedol vo štvrtok americký prezident Joe Biden. Informovali o tom agentúra AP a spravodajská stanica Sky News.

"Hurikán Ida, požiare na západe a bezprecedentné záplavy v New Yorku a New Jersey v uplynulých dňoch sú ďalšou pripomienkou toho, že extrémne búrky a klimatická kríza sú tu," povedal Biden. "Musíme sa lepšie pripraviť. Musíme konať," dodal s tým, že ide o otázku života a smrti.

Počet obetí záplav v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/David J. Phillip)

Záplavy, ktoré na severovýchod Spojených štátov priniesla rozpadávajúca sa búrka Ida, si vyžiadali životy najmenej 26 ľudí vrátane dvojročného chlapca. Najmenej 12 obetí na životoch evidujú úrady v meste New York. V štáte New Jersey zahynulo osem ľudí, pričom ďalších troch mŕtvych hlásili úrady v štáte Pensylvánia.

Počet obetí záplav v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/David J. Phillip)

V štátoch New York a New Jersey vyhlásili úrady núdzový stav. Letisko Newark v štáte New Jersey a newyorské metro v dôsledku vyčíňania živlu pozastavili prevádzku. Hurikán Ida zoslabol v priebehu pondelka nad americkým štátom Mississippi na tropickú búrku niekoľko hodín po tom, čo zasiahol štát Louisiana ako jeden z najsilnejších zaznamenaných hurikánov v dejinách USA (4. kategória).

Viac o téme: ZáplavyObeteKlímaUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu