Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Slovinsku sa začalo hromadné testovanie obyvateľov na KORONAVÍRUS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

ĽUBĽANA - Slovinsko začalo v utorok s hromadným testovaním štvrtiny zo svojich dvoch miliónov obyvateľov na koronavírus SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Prvé kolo testovania bude prebiehať v 13 mestách a potrvá do 24. decembra. Dobrovoľne a bezplatne sa bude môcť dať testovať každý, kto má o to záujem. Druhé kolo sa uskutoční po vianočných sviatkoch. V rámci tejto fázy by sa mali dať prioritne otestovať osoby v tzv. prvej línii, ako sú učitelia, vojaci či policajti.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Cieľom masového testovania je, aby sa "šírenie vírusu dostalo pod kontrolu, znížil sa počet hospitalizovaných pacientov, ako aj úmrtí", povedala ešte v pondelok štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Marija Magajneová. Výsledok testu občania dostanú SMS správou do 15 minút od jeho vykonania - v prípade pozitívneho výsledku aj spolu s inštrukciami o ďalšom postupe.

Prvá vlna pandémie mala v Slovinsku mierny priebeh, v posledných mesiacoch tam však výraznejšie pribúda nakazených i úmrtí. Celkovo Slovinsko zaznamenalo viac ako 107.000 prípadov nákazy a vyše 2400 úmrtí.

Viac o téme: TestovanieZačiatokHromadnéSlovinskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu