Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Putin telefonoval s palestínskym prezidentom: Rusko im možno dodá vakcíny

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval v utorok s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom o blízkovýchodnom mierovom procese a koronavírusovej epidémii, ktorá sužuje Palestínske územia. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na Kremeľ.

Obe strany "venovali osobitnú pozornosť spolupráci v boji proti šíreniu koronavírusu vrátane možných dodávok ruských vakcín palestínskym územiam," uviedol Kremeľ. Putin pokračoval, že Rusko chce byť aj naďalej nápomocné pri hľadaní spravodlivého a dlhodobého riešenia palestínsko-izraelského konfliktu, vrátane využitia potenciálu tzv. blízkovýchodného kvartetu - Európskej únie, Spojených štátov, Ruska a OSN. Abbás a Putin počas rozhovoru, ktorý iniciovali Palestínčania, prebrali aj bilaterálnu spoluprácu v rámci obchodu, hospodárstva a humanitárnych oblastí, spresnil Kremeľ.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Európska únia ešte začiatkom decembra prisľúbila Palestínčanom pomoc pri zaobstaraní vakcín. Pásmo Gazy - palestínsku enklávu blokovanú Izraelom - navštívila 8. decembra delegácia EÚ na čele s jej zástupcom pre palestínske územia (Predjordánsko a pásmo Gazy) Svenom Kühnom von Burgsdorffom. Ten uviedol, že Únia bude pracovať spolu s OSN na "zaobstaraní vakcín pre tých, čo ju tam najviac potrebujú".

Pásmo Gazy, kde od roku 2007 vládne islamistické hnutie Hamas, je pod prísnou blokádou uvalenou Izraelom. To je jeden z faktorov, ktoré viedli k tomu, že v tejto enkláve je slabá zdravotnícka infraštruktúra. Izrael argumentuje, že blokáda je nutná na to, aby skrotila Hamas.

Hamas konal v marci veľmi rýchlo, aby zabránil šíreniu koronavírusu v pásme Gazy, preto povoľoval vstup na územie len obmedzenému počtu ľudí, ktorí sa vtedy museli povinne izolovať na tri týždne v karanténnych strediskách.

Viac o téme: VakcínaRuskoPalestínaKoronavírusVladimit Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu