Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Poľsko hlási za pondelok viac ako 7-tisíc nových prípadov nákazy a 309 úmrtí

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq, Pool Photo )

VARŠAVA - V Poľsku pribudlo za pondelok 7192 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 309 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra PAP s odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenalo Poľsko už 1,214 milióna prípadov nákazy. Choroba COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, si tam doteraz vyžiadala 25.783 obetí. Hospitalizovaných je podľa údajov ministerstva 18.521 ľudí s potvrdenou infekciou, ďalších 163.030 osôb je v karanténe a 9023 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 954.272 ľudí.

Poľská vláda minulý týždeň oznámila zavedenie celoplošnej karantény od 28. decembra do 17. januára. Na základe tohto nariadenia budú musieť zatvoriť obchodné domy, hotely aj lyžiarske strediská. Otvorené zostanú len obchody s potravinami, kníhkupectvá, predajne novín, drogérie a lekárne. Aby sa zabránilo presunom na silvestrovské oslavy, cestovanie bude od 31. decembra 19.00 h do 1. januára 06.00 h výrazne obmedzené.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Poľský premiér Mateusz Morawiecki apeloval v utorok na obyvateľov, aby počas vianočných sviatkov zostali doma a pomohli tak zdravotníkom i poľskej ekonomike. "Poďme si navzájom pomôcť, ale najmä - zostaňme doma," napísal Morawiecki na Facebooku.

Vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk v pondelok povedal, že ak Európska agentúra pre lieky (EMA) schváli vakcínu proti COVIDu-19 od spoločností BioNTech a Pfizer, k čomu medzičasom došlo, potom by prvých 10.000 dávok malo do Poľska doraziť 26. decembra a deň nato by ňou mali zaočkovať prvých 10.000 ľudí.

Vakcínu by mali v Poľsku ako prvým podať zdravotníckym pracovníkom. Vláda podľa Dworczyka plánuje vytvoriť očkovacie strediská s kapacitou 3,5 milióna zaočkovaných za mesiac. Na základe vakcinačného programu prijatého minulý týždeň je cieľom dosiahnuť imunitu obyvateľstva krajiny v roku 2021, pričom vakcína proti COVIDu-19 bude bezplatná a jej použitie dobrovoľné.

Do konca roka - prípadne počas prvé januárového týždňa - by do Poľska malo doraziť zhruba 300.000 dávok vakcíny, informoval v utorok Dworczyk. Rovnaký počet očkovacej látky by mal potom prísť o týždeň neskôr, píše PAP s odvolaním sa na vedúceho kancelárie predsedu vlády.

Viac o téme: VakcínaúmrtiaPoľskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu