Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

VIDEOROZHOVOR Kandidátka do europarlamentu za Hlas – SD: Po atentáte na premiéra môžeme Európe ukázať, že sme schopní sebareflexie.

Paula Puškárová. Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Paula Puškárová. (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Prednášala na prestížnych zahraničných školách. Na Slovensku a v europarlamente sa chce venovať problému kyberšikany na školách. Považuje to za rozsiahly problém, ktorý treba okamžite riešiť. Poukazuje pritom na prieskumy, ktoré odhalili, že takmer 25 percent detí na základných školách a takmer polovica mládeže je šikanovaná na sociálnych sieťach. Má presný návod, ako problém riešiť. A to nielen na Slovensku, ale aj v Európe, kde sú ohrozené naše deti. Rozprávali sme sa poslankyňou NR SR a kandidátkou do europarlamentu Paulou Puškárovou z Hlasu – SD.

Slovenský parlament prerušil rokovanie po atentáte na premiéra. Tento týždeň sa poslanci opäť vrátili do parlamentných ľavíc. Aká je atmosféra v parlamente?

- Som rada, že všetci 130 prítomní poslanci sme prijali uznesenie, ktorým sme odsúdili tento bezprecedentný útok na predsedu vlády. Je to hrubý útok na demokraciu a na základné princípy, ktoré v demokracií máme. Zároveň aj nálada v parlamente je tomu prispôsobená. Je príjemná a naozaj sa všetci snažíme ukázať aj týmto uznesením, že nielen tento bezprecedentný útok odsudzujeme, ale ide nám zároveň aj o nastolenie novej politickej kultúry. Uvidíme, ako dlho to vydrží. Je však silná vôľa. 

Prijalo sa uznesenie naprieč politickým spektrom?

- Áno. Naozaj všetkými stranami zastúpenými v NR SR. Bola by som rada, keby všetky strany prijali pozvanie prezidentky a vyslali by sme signál smerom k ľuďom. Presne takúto politiku zmieru vždy zastával aj náš predseda a budúci prezident Peter Pellegrini.

Cítite sa ako poslankyňa v bezpečí na pôde parlamentu a v bežnom živote?

- V parlamente sa cítim v bezpečí. Je pravda, že aj mne prichádzali rozličné e-maily, ktoré boli nenávistného charakteru. Bola som hejtovaná za svoje vyjadrenie v NR SR a hlasovania. Mnohým mailom som vtedy neprikladala dôležitosť. Domnievala som sa, že je to súčasť politickej kultúry. Za posledných desať rokov sa skutočne nálada a atmosféra vyostrila. Je pravdou, že aj mňa útok na premiéra vydesil a šokoval.

Prijali sa nejaké opatrenia?

- Viem, že sa prijali viaceré opatrenia nielen na ochranu ústavných činiteľov. A to nielen koaličných, ale aj opozičných politikov. V súčasnosti minister vnútra Matúš Šutaj Eštók vykonáva viaceré úkony. Vyvinul skutočne veľké úsilie, aby sa deanonymizovali ľudia, ktorí písali nenávistné komentáre na internete. A to bez ohľadu na to, či písali na adresu koalície alebo opozície, aby prišlo k ich trestno-právnej zodpovednosti.

Čo ukázal atentát na premiéra? Je Slovensko bezpečnou krajinou?

- Stojíme v bode zlomu a je na nás, ako sa postaviť k tomuto momentu. Môžeme z toho vyjsť všetci posilnení a ukázať aj Európe, že sme schopní sebareflexie. Že sme schopní nastoliť novú politickú kultúru. Na Slovensku nie sme jediní, ktorí majú problém s kyberšikanou. Tento problém sa vyskytuje v celej Európe a Európskej únií. Veľmi známy je prípad z Írska, kedy dievča po troch rokoch hejtovania napokon spáchalo samovraždu. Podľa viacerých prieskumov, aj naše deti na školách sú tomuto problému vystavované.

Paula Puškárová.
Zobraziť galériu (3)
Paula Puškárová.  (Zdroj: Ján Zemiar)

Dôležitou témou je bezpečnosť našich detí na sociálnych sieťach a v školách. Ako sú na tom naše deti? Žijú v bezpečnom prostredí?

- Viaceré prieskumy ukazujú, že na základných školách je vystavených šikane približne 15 – 25 percent detí. Na stredných školách sa to blíži až k polovici. Deti a mládež majú skúsenosti s kyberšikanou. Za najväčší problém považujem, že ani sami rodičia nevedia, ako majú reagovať na šírenie nenávisti a kyberšikanu obrátenú voči svojim deťom. Podľa jedného prieskumu až 90 percent dospelej populácie nevie, ako má na to zareagovať.

Aké je na to riešenie?

- Veľmi jednoduché. Hejtovať? Nie! Blokovať? Áno! Jednoducho brániť sa v tomto priestore. Všetci máme právo regulovať obsah na sociálnych sieťach, ktorý sa tam nachádza. Nenechajme sa presvedčiť, že akýkoľvek príspevok len pre zabezpečenie slobody prejavu, je normálny. Nie každý má právo komentovať náš výzor, politické presvedčenie, či sexuálnu orientáciu. Jednoducho Nie! Máme právo na svoj bezpečný priestor aj v kyberpriestore, ktorý budeme regulovať a nedovolíme hocikomu, aby nás zhadzoval kvôli čomukoľvek a akémukoľvek vyjadreniu.

Ponúkate riešenia v rámci krajiny a europarlamentu?

- Som rada, že minister školstva Tomáš Drucker oznámil, že na európskej úrovni budeme iniciovať širšiu diskusiu na tému kyberšikana. Už v minulosti existovali diskusie na tému kriminalizácie kyberšikany, avšak nedošlo k európskemu konsenzu. Bola by som skutočne rada, keby sme sa na európskej pôde tomuto problému viac venovali, aby sme tomu zamedzili. Deti sú naša budúcnosť. Ak sa nebudeme starať o ich duševné zdravie, nebudeme zamedzovať akejkoľvek radikalizácii v mladom veku, máme veľký problém aj ekonomický.

Je riešením zvyšovať tresty za kyberšikanu detí?

- Jedna vec je trestnoprávna rovina. Nám ide skôr o deanonymizovanie profilov ľudí, ktorí sa za nimi skrývajú. Minister Drucker to včera oznámil. Slovensko chce byť v Európskej únií lídrom, aby boli spájané profily s reálnymi ľuďmi, aby nebolo možné vytvárať nekonečné množstvo profilov, cez ktoré hejtujú iných ľudí. A toto je tá správna cesta.

Myslíte si, že deanonymizovanie zamedzí nenávisti na sociálnych sieťach?

- V otázke nenávisti musíme začať každý od seba a nedať sa presvedčiť, že nemáme právo na bezpečný prístav. Máme! Máme právo regulovať obsah na svojich sociálnych sieťach. Ak cítite, že niekto na vás tlačí, nebojte sa. Zablokujte také profily. Nie sme povinní, aby niekto na osobnej stránke – vo vašom bezpečnom priestore na vás vyjadroval akýkoľvek postoj, ktorý vám ubližuje. Máte právo zachovať si svoju integritu a duševné zdravie. V školskom systéme by pomohlo viacej edukácie o duševnom zdraví, o odhaľovaní útočníkov, o psychológií či etike. Na pôde Európskej únie sa riešia etické kódexy, ktoré prijali vysoké školy. Myslím, že aj toto je určitá cesta, ako vysvetľovať správanie v kyberpriestore a zároveň chrániť seba. Som rada, že ministerstvo započalo bezpečnostný audit na základných a stredných školách. Dotazníky sa zbierajú do konca mája. Na konci marca bolo zozbieraných 54 percent. Predpokladám, že po lete budú známe výsledky zo zberu dát.

Aké výsledky očakávate?

- Pri bezpečnostných auditoch základných a stredných škôl sa naozaj neodvážim hodnotiť. Robili sme prieskumy na základe duševného zdravia detí a mládeže, ale pri bezpečnosti naozaj neodvažujem sa hádať.

Čo chce priniesť do Europarlamentu?

Aké odborné skúsenosti prináša?

V čom vie Slovensko prispieť do spoločenstva krajín EÚ?

Viac sa dozviete vo VIDEOROZHOVORE

 

VIDEOROZHOVOR Kandidátka do europarlamentu za Hlas – SD: Po atentáte na premiéra môžeme Európe ukázať, že sme schopní sebareflexie. (Zdroj: Topky/J. Zemiar)

Advertoriál pripravený v spolupráci s HLAS - sociálna demokracia.

Objednávateľ: HLAS - sociálna demokracia, Lazaretská 2400/15 81108 Bratislava - mestská časť Staré Mesto, IČO: 53258070
Dodávateľ: Zoznam, s.r.o., Svätoplukova II. 18892/2 A, 821 08 Bratislava - mestská časť Ružinov, IČO: 36029076

 

Viac o téme: EurovoľbyNatívVoľby do Európskeho parlamentuHlas SDPaula Puškárová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu