Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Šokujúci prípad! Muž z Handlovej vyvolal teroristický poplach vo Viedni a Paríži: Cieľom mal byť Izrael

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v piatok počas tlačovej konferencii potvrdil, že polícia po atentáte na premiéra Roberta Fica pokračuje v bezpečnostných opatreniach aj v dôsledku vyhrážok na školy a nemocnice či iné inštitúcie. V tejto súvislosti prezradil, že riešili prípad nahlásenia teroristického útoku na izraelských ambasádach vo Viedni a v Paríži.

Tlačová konferencia ministra vnútra a prezidenta Policajného zboru o ďalších obvinených v prípadoch schvaľovania trestného činu vyšetrovaných NAKA (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister vnútra uviedol, že na tiesňovú linku prichádzajú rôzne výhražné telefonáty, pričom všetky berú vážne. Poukázal na jeden konkrétny prípad, kedy na linku 158 zavolal anonym, že na izraelskej ambasáde vo Viedni a v Paríži má dôjsť k teroristickému útoku. "Informáciu sme okamžite preverili na Národnej kriminálnej agentúre a v súčinnosti operatívnym pracovníkom OR PZ v Prievidzi sme stotožnili Petra S. z Handlovej. Operatívno-pátracou akciou sme zistili, kde sa zdržiava a následne ho polícia zadržala," prezradil Šutaj Eštok s tým, že si prípad prevzal vyšetrovateľ.

"Boli vykonané procestné úkony, ktorých výsledkom je, že bol obvinený z trestného činu šírenia poplašnej správy. Ku skutku sa priznal a povedal, že si hrozbu teroristických útokov vymyslel, teda že tam nehrozí žiadne nebezpečenstvo," pokračoval minister s tým, že prípad bude realizovaný v superrýchlom konaní. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov. 

Ľubomír Solák a Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (2)
Ľubomír Solák a Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa ministra by si mali "všetci majstri sveta za klávesnicou" a tí, ktorí oznamujú bombové útoky na školy či nemocnice, uvedomiť vážnosť situácie. "Proti takýmto vtipálkom, ktorí si myslia, že nahlasovanie bomby je sranda, budeme konať rovnako striktne a rázne, ako proti šíriteľom nenávisti," podotkol. "Zvýšili sme hliadkovú činnosť v okolí vytipovaných objektov, obchodných centier a ďalších miest so zvýšeným pohybom," uviedol minister vnútra.

Odhaľovaniu schvaľovania trestných činov, šírením nenávisti po atentáte na premiéra Roberta Fica či vyhrážkam politikom, sme sa venovali v samostatnom článku.

Viac o téme: Teroristický útokMatúš Šutaj EštokIzraelská ambasáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu