Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

U Počiatka nakúpili dvojnásobne predraženú posypovú soľ: Biznis za 30 miliónov urýchlili!

Ján Počiatek Zobraziť galériu (2)
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministrovi dopravy začína poriadne zatekať do topánok. Po mýtnom tendri, ktorý zaváňa manipuláciou, mohol štát opäť raz nakúpiť dvojnásobne predražený tovar. Tento raz ide o posypovú soľ. Národná diaľničná spoločnosť sa veľmi poponáhľala, aby mohla nakúpiť prebytkový tovar za dvojnásobnú cenu, aká sa ponúka v súčasnosti. Celý nákup môže vyjsť daňových poplatníkov veľmi draho. Predražených 15 miliónov eur vyhodil Počiatkov rezort von oknom, keďže túto sumu mohol ušetriť. Stačilo pár týždňov počkať. Soľ sa totiž začala predávať na burze. Otázky vyvoláva aj to, ako stihli vyhlásiť víťaza tendra a zároveň podpísať zmluvu v ten istý deň.

Minuli 15 miliónov eur navyše

Národná diaľničná spoločnosť vyhlásila obstarávanie na posypovú soľ v marci tohto roka. V Júli už podpísali zmluvu na dodanie soli so súkromnými firmami za takmer dvojnásobné ceny, za aké sa predáva soľ na burze. Zatiaľ čo štát zaplatí súkromníkom za jednu tonu 146 resp. 147 eur. Na burze sa momentálne ponúka jedna tona len za 75 eur! A celé to zazmluvnili až na tri roky dopredu, vraj nemohli vedieť, že niečo také sa bude predávať na komoditnej burze.

Podivné však je, že výber víťaza aj zmluvu vyhlásila NDS v ten istý deň, pričom zvykom je, že kým úradníci pripravia potrebné dokumenty, zmluvu a pod. trvá to niekoľo dní. Zrejme sa ponáhľali aj kvôli tomu, že už od 1. júla začali predávať posypovú soľ na burze. Predražená zmluva NDS bola podpísaná až 15. júla. Navyše samotné ND priznala, že malo ešte zásoby z minulého roka.

Posypovú soľ na mesiace december tohto roka a január roka 2015 ponúka burza za cenu 75 eur.

U Počiatka nakúpili dvojnásobne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Firma N Power ponúkol za jednu tonu 146 eur. Celkovo dodá vyše 77 tisíc ton posypovej soli za 13,6 milióna eur. Firma Nelux ponúkla za jednu tonu soli 147 eur. Celkovo dodá vyše 97 tisíc ton za 17, 2 milióna eur. Dokopy ide o sumu takmer 31 miliónov eur.

Pri prepočítaní na ceny, ktoré ponúka burza, vyjde cena na vyše 15 miliónov eur. To znamená takmer dvojnásobné predraženie. Ministerstvo sa však bráni. Podľa nich nebol v čase obstarávania nákup na burze k dispozícii.

"Cena vzišla z verejného obstarávania. Oboch súťaží sa zúčastnili traja uchádzači, pričom Národná diaľničná spoločnosť nezaznamenala žiadne námietky a konečnú cenu vygenerovala elektronická aukcia," povedal pre Topky hovorca NDS Michal Fúrik.

Poponáhľali sa s prebytkovým tovarom

Komoditná burza Bratislava začala ponúkať posypovú soľ od 1. júla tohto roka. Súťaž bola vyhlásená v marci, teda v čase, keď ešte nebolo možné nakupovať na burze. Tá ponuku na nákup soli zverejnila začiatkom júla. Zmluvy pre súkromné firmy podpísali o niekoľko týždňov neskôr. Teda v čase, keď bolo možné nakupovať oveľa lacnejšie na burze.

Prečo sa diaľničiari tak ponáhľali s nákupom soli, o ktorej nie je vôbec núdza, nevedno. Keby počkali aspoň do letných mesiacov, mohli ju na burze zaobstarať takmer dvakrát lacnejšie a ušetriť zhruba 15 miliónov eur.

V čase verejného obstarávania vraj táto možnosť nebola k dispozícii. "Národná diaľničná spoločnosť víta možnosť nákupu posypovej soli prostredníctvom Komoditnej burzy. Kótovanie posypovej soli na Komoditnej burze je novinkou starou iba niekoľko mesiacov, tento spôsob nákupu nebol v čase priebehu verejného obstarávania k dispozícii," odvetil Fúrik.

Dnes by mohli minúť dvakrát menej

Diaľničiari nemuseli pred aktuálnou zimnou sezónou nakúpiť posypovú soľ, pretože sklady majú naplnené pre priaznivé klimatické podmienky v zime 2013/2014. Dodávky soli má rámcovo zazmluvnené cez verejné obstarávanie s využitím elektronickej aukcie. Navyše, NDS uzavrela rámcovú dohodu na dodanie chemického posypového materiálu až na tri zimné obdobia dopredu.

Ministerstvo sa bráni

NDS sa bráni. V cene je zahrnutá aj dodávka, nielen samotná komodita. "Rámcové zmluvy hovoria o dodávkach posypovej soli, nie len o nákupe samotnej komodity, preto porovnávať ceny dodávky v rámcových zmluvách a ceny samotnej komodity obchodovanej na Komoditnej burze nie je možné," tvrdí Fúrik.

Do 24 hodín sú súkromníci schopní dodať až 1050 ton a teda rýchlo reagovať na akútnu potrebu soli. Podľa NDS objem dostupnej soli na burze nemusel stačiť. "Cena na Komoditnej burze nie je cenou za dodávky komodity, zohľadňujúcou aj pohotovosť dodávateľa či prísne termíny dodávok v prípade nepriaznivého počasia. Takisto treba vziať do úvahy objemy soli obchodovanej na Komoditnej burze. Aktuálna ponuka hovorí o necelých 2 500 tonách v mesiacoch december 2014 až marec 2015. Spotreba soli Národnou diaľničnou spoločnosťou presiahla v minulosti v zimnom období 20-tisíc ton za mesiac."

Počiatek problém nevidí

Včera sa pre toto pochybné verejné obstarávanie postavil pred poslancov v parlamente aj minister dopravy Ján Počiatek. Ten sa obhajoval rovnakými argumentami ako NDSka. Cena podľa neho nezahŕňa len samotnú komoditu, ale aj obsluhu a dodávku, ktorú súkromníci dodajú v požadovanom množstve a do niekoľko hodín.

"NDS sa zaoberá touto otázkou dlhšie a čaká na stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie, či nákup cez komoditnú burzu je z tohto pohľadu kompatibilný s ich možnosťami obstarávania. Ak bude, NDS víta takú možnosť, že bude môcť nakupovať za také ceny, ak budú také ceny kótované a tie objemy dostačujúce," odpovedal včera v parlamente Počiatek na otázku, prečo nenakupovali na burze.

"Komoditná burza ponúka rámec, ktorý je zďaleka nedostačujúci v tento moment. Ale môže to byť v budúcnosti inak. Bodaj by bolo," vyjadril sa minister dopravy s tým, že bude záležať na tom, aké ponúknu ceny a objemy.

Česi nakúpili za oveľa menej

Posypovú soľ potrebovali v roku 2012 aj Česi. Konkrétne išlo o urgentný prípad, keď Správa a údržba ciest Ústeckého kraja potrebovala 15 tisíc ton. Vyberali podľa ceny a vyhrala to firma s najlacnejšou ponukou. Za jednu tonu soli tak zaplatili 2050 českých korún, čo je v prepočte 82 eur. V porovnaní so 146 eurami je to takisto neporovnateľne nižšia suma.

Posypovú soľ obstarávali aj v Banskobystrickom kraji. V lete tohto roku nakúpili na burze jednu tonu za 71 eur, čo je oproti obstarávaným cenám NDS aj tak oveľa menej. Aj pre tento prešľap chce opozícia dnes Počiatka odvolať z funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu