Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Piešťanské CT-čko, Počiatkov tender a Procházkova nahrávka: Najväčšie kauzy roka 2014!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rok 2014 bol veľmi bohatý na politické kauzy. Z tohto hľadiska vynikal najmä vládny Smer. Horúca bola hlavne jeseň, keď došlo u sociálnych demokratov k viacerým posunom. Nezaháľali však ani ostatné politické strany. Prinášame vám výber najväčších káuz v tomto roku.

Predražené CT-čko

Kauza predraženého CT-čka je zatiaľ najväčšou kauzou druhej Ficovej vlády. Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu napokon nedošlo. Po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prebrala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten mala dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Predsedníčkou dozornej rady sa podľa Sme stala Renáta Zmajkovičová, ktorá si do tohto orgánu zobrala aj svoju poslaneckú asistentku Adrianu Herdovú. Ministerstvo zdravotníctva do dozornej rady nemocnice nominovalo aj Michala Straku, známeho pod raperským menom Ego. Zvolenská denníku povedala, že nemocnica v Piešťanoch je nezisková organizácia a nákup nemusela odsúhlasiť. Chce si ho však preveriť. Na porovnanie CT v Havlíčkovom Brode stálo len 540 tisíc eur, čo by vyšlo trikrát drahšie.

Poukázanie na predražený nákup CT prístroja od firmy Medical Group odštartovalo zmenu na poste ministra zdravotníctva, kedy odstúpila Zuzana Zvolenská, rovnako ako Renáta Zmajkovičová, predsedníčka dozornej rady nemocnice, z postu podpredsedníčky parlamentu. Po nich odstúpil aj predseda NR SR Pavol Paška, ktorého médiá s Medical Group priamo spájajú.

Počiatkova kauza s palivovými kartami

Pod ministrom dopravy Jánom Počiatkom sa trasie stolička. Čelí škandálu zo zmanipulovaného tendra za vyše stovku miliónov eur. Do súťaže, ktorú nám vyčítala už aj Európska komisia, sa prihlásili podozrivé firmy s nejasným pozadím. Opoziční poslanci z KDH bijú na poplach, štát môže prísť o milióny. Počiatek sa však bráni, zákon vraj neporušil. Isté je však to, že korene víťaznej spoločnosti naznačujú schránkovú firmu s nejasným pozadím. Tieto znaky sú spoločné pre všetky zúčastnené firmy.

Požiadavky šité na mieru, predražené ceny a navyše neúspešní uchádzači naznačovali zmanipulovaný tender. Dôvodom je sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami, v ktorom uspela firma Paywell, a.s. Opozícia považuje zákazku za predraženú a neefektívnu. Poslanec Pavol Zajac (KDH) upozornil, že víťazná firma Paywell vznikla len deň pred podaním prihlášok do súťaže pred vyše rokom. "Majetkový reťazec tejto firmy sa končí na Cypre v Nikózii, v tej istej kancelárii ako ďalšie desiatky firiem blízkych finančnej skupine J&T. Firma Paywell má realizovať tieto služby v najbližších trinástich rokoch v objeme zhruba 135 mil. eur," pripomenul poslanec.

Opozícia je presvedčená, že súťaž bola účelovo nastavená, o čom má svedčiť to, že ponuky predložili iba dve firmy. Za Paywell v súťaži ručila svojimi referenciami firma Fleetpay, a.s., ktorá poskytuje uvedené služby od roku 2010 bez súťaže. Pri ročných tržbách 7,5 mil. eur má čistý zisk 3,4 mil. eur.

Nevymenovaný Čentéš

Senát Ústavného súdu SR na začiatku decembra zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Zároveň konštatoval, že nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Jozefa Čentéša na prístup k voleným a iným verejným funkciám, ako aj na vstup do verejných služieb svojej krajiny za rovnakých podmienok. Na verejnom zasadnutí o tom rozhodol I. Senát Ústavného súdu (ÚS) SR pod vedením Ladislava Orosza.

Návrh sťažovateľa vrátiť vec prezidentovi SR na ďalšie konanie, súd zamietol. Čentéšovi však priznal finančné odškodnenie v sume 60 000 eur. Kancelária prezidenta SR je mu povinná vyplatiť aj súdne trovy v sume 2222 eur.

Napriek tomu, že Národná rada SR v roku 2011 zvolila Čentéša za generálneho prokurátora, vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať. Tento krok koncom roku 2012 zdôvodnil pochybnosťami, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že ako prokurátor v júli 2011 skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike. Čentéš sa obhajoval, že ku skartácii došlo omylom.

Ústavný súd argumenty exprezidenta Gašparoviča na nevymenovanie Čentéša neuznal. Rovnako mu nepriznal ani pozíciu účastníka konania, ktorej sa domáhal, s odôvodnením, že už nevykonáva prezidentské právomoci. V tejto súvislosti neprijal ani jeho námietky predpojatosti voči dvom členom I. senátu.  Námietky voči sudcom, ktoré Gašparovič vzniesol ešte ako prezident, totiž jeho nástupca vo funkcii Andrej Kiska stiahol.Kauza Star EU

Procházkovo "pol na pol"

Igor Matovič má nahrávku s hlasom Radoslava Procházku, ktorá dokazuje, že sa líder Siete pokúšal zaplatiť za prezidentskú inzerciu v Matovičových novinách v hotovosti bez dokladu! Vyhlásil to dnes Matovič s tým, že nahrávku jeho hlasu má dobre uloženú.

Nahrávka sa objavila na internete, Matovič bol z nej prekvapený, napísal o nej na Facebooku. Dlhotrvajúca sága sa rozpútala po tom, čo líder Obyčajných ľudí obvinil neúspešného prezidentského kandidáta, že chcel financovať kampaň bez bločku cez jeho regionálnu tlač. Následne sa začali navzájom obviňovať a rozpútali sa medzi nimi slovné potýčky. Matovič autenticitu rozhovoru potvrdil. Video je dokonale zrežírované proti Radoslavovi Procházkovi.

Procházka tvrdí, že kampaň ho stála okolo 250-tisíc eur. Na videu však počuť, ako hovorí až o dvojnásobnej sume! Matovič ho chcel dotiahnuť na detektor lži. Procházka to prijal, ale neskôr to odmietol. Teraz sa čaká, ako sa k nahrávke postaví nádejný "gazda" pravice. Vyjadrenie už poskytol, ale obvinenia odmieta.

Podľa zverejneného materiálu Matovič tvrdí, že Procházka najskôr poslal minulý rok v septembri do vydavateľstva regionPRESS ženu z jeho reklamnej agentúry. V jeho mene podľa videa žiadala inzerciu za 8,5 tisíca eur bez dokladu, ale nepochodila. Matovič ďalej konštatuje, že vo februári už Procházka oslovil jeho. Vtedajší prezidentský kandidát podľa Matoviča nepoprel, že by za ním poslal ženu vybaviť inzerciu neoficiálne a bez dokladu. Matovič sa v rozhovore, ktorý trval viac ako hodinu a na videu je z neho niekoľko minút, pýta muža, ktorým má byť Procházka, či chce časť inzercie zadať oficiálne a časť neoficiálne.

"Jak mi ty to umožníš," vraví hlas podobný Procházkovmu. "Jak ty chceš, ty povedz," hovorí Matovič. "Pol na pol," odpovedá Procházkovi podobný hlas. Matovič sa pýta na podrobnosti, či v správe pre ministerstvo financií bude uvedené, akú zľavu poskytol regionPRESS. "Ale počúvaj, keď to má byť akékoľvek nepohodlie, tak srať na to, to je akože," odpovedá hlas podobný Procházkovmu.

Rovnako Matovičovi vysvetľuje, že v septembri nakoniec nezadal inzerciu preto, lebo nemal peniaze. Matovič sa na nahrávke pýta: pol na pol? Ak s tým nemáš ty problém, lebo pri takom objeme to proste nemá kto ako odkontrolovať, odpovedá podľa Matoviča Procházka. Matovič chcel tiež zistiť, či by neoficiálne mohlo ísť 90 percent inzercie - odpoveď bola "uhm". "Nikdy som to nerobil a ani by som to nechcel robiť," konštatuje Matovič. "Nie, nechcem, aby si mal z toho nejaký úzkocitný pocit. Fakt to nestojí za to," odpovedá Procházkovi podobný hlas. Matovič sa partnera v rozhovore pýtal, koľko ho bude stáť kampaň do konca prvého kola, od úplného začiatku. "Odhad asi šesť kíl," odpovedal. Neskôr to skorigoval. "Počkať, tak potom nie, tri kilá už nenazbieram, to už nedám, tak päť, pol mega," uzavrel hlas podobný Procházkovmu.

"Prečo som ho nahral? Skorumpovaných politikov nikdy inak neusvedčíte," vysvetľuje Matovič, prečo nahrávku urobil. Keďže rozsah oficiálne priznaných výdavkov na kampaň u Procházku nezodpovedal reálnym výdavkom, rozhodol sa podľa vlastných slov zistiť pravdu na vlastnú päsť.

Líder OĽaNO Igor Matovič odovzdal polícii nahrávku s Radoslavom Procházkom (Sieť), na ktorej sa hovorí o platení za inzerciu bez bločku. Matoviča na tento krok vyzvala polícia s cieľom podrobiť záznam odbornej expertíze. Polícia začala v súvislosti s nahrávkou trestné stíhanie v septembri, neskôr vyšetrovanie zastavila. V novembri obvinil Procházku prokurátor Generálnej prokuratúry SR pre zločin skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy.

Kauza Star EU

Opozícia podala návrh na odvolanie Richtera 9.10.2014. Ministrovi práce vyčítali kauzu agentúry či nezvládnuté čerpanie eurofondov. Celkovo Richter podľa opozície nezvládal svoju rezortnú agendu.

Konala sa mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chcela ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. Star EU, ktorá vyhrala všetkých 70 verejných obstarávaní ministerstva práce na poradenstvo pri eurofondových projektoch, na ktorých sa zúčastnila. Práve túto firmu odporučil Richter straníkom pred rokmi z pozície generálneho manažéra strany.

Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov. Opozícii sa Richtera odvolať nepodarilo, za návrh hlasovalo 50 opozičných poslancov, 77 poslancov Smeru-SD bolo proti a hlasovania sa zdržal jeden opozičný poslanec.

Kauza lesy SR

V Lesoch SR naďalej pokračuje rozkrádanie, upozornili na to opoziční poslanci. Ján Mičovský z OĽaNO na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente poukázal na nárast cien za odvoz dreva. K nárastu došlo podľa neho po verejnej súťaži, v ktorej mali byť účelovo nastavené pravidlá tak, aby zvíťazili drahší veľkí prepravcovia a nie malí, ktorí odvážali doteraz. Opozícia chystá trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie verejného obstarávania. Avizoval ho Igor Matovič z OĽaNO.

"To, čo sa udialo v posledných mesiacoch v oblasti odvozu dreva sa nedá nazvať inak ako rozkrádaním," vyhlásil Mičovský. Lesy SR podľa neho odvážajú ročne na území Slovenska cudzími prepravcami približne 1,3 milióna kubíkov dreva. Podľa zmluvy, ktorá bola urobená na štyri roky, by malo byť podľa Mičovského odhadu odvezených približne 5,2 milióna kubíkov dreva. Mičovský tiež uviedol, že malí prepravcovia na štyri roky odvážali kubík dreva za 4,26 eura, veľkí budú teraz podľa novej zmluvy za 6,33 eura. Rozdiel vyčíslil Mičovský na 49 %. "Ak to prenásobíme množstvom dreva, ktoré treba odviezť, tých 1,3 milióna kubíkov, zistíme, že na tomto výkone sa ide zaplatiť zbytočne viac o 11 miliónov eur," uviedol Mičovský, ktorý sa v tejto veci obrátil aj na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Lesy SR v reakcii uviedli, že súťaž vyhlásil v súlade so zákonom a ceny vygeneroval trh. "Zvýšenie cien podnik očakával, pretože dopravcovia v minulosti avizovali, že aktuálne zmluvné ceny nepokrývajú ich náklady a ceny boli aj pod úrovňou interného dopravcu Lesov SR - Odštepného závodu lesnej techniky," uviedol hovorca štátneho podniku Vlastimil Rezek.

Viaceré firmy podľa jeho slov v januári tohto roka tvrdo tlačili na zvýšenie cien, niektoré nepodpísali dodatky k pôvodným zmluvám a prestali drevo pre Lesy SR voziť. "Ďalším dôvodom medziročného zvýšenia cien je zmena podmienok v odvoze dreva. Ťaží a vozí sa oproti minulosti viac listnatého dreva, ktoré je nákladnejšie na prepravu. Zmenili sa tiež odvozné vzdialenosti," argumentoval hovorca.

Podnik podľa neho tiež trvá na dodržiavaní maximálnej hmotnosti súprav, aby sa nadmerne nepoškodzovali lesné a miestne komunikácie, čo dopravcom predražuje odvoz. Hovorca zdôraznil, že Mičovský porovnáva neporovnateľné a ceny dopravy externými dopravcami sú v súčasnosti na úrovni interného dopravcu podniku – OZLT Banská Bystrica. "Nie je možné očakávať, že ceny služieb sa v dlhodobom horizonte budú znižovať," uzavrel Rezek.

Kauza ministra Boreca

Za odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca hlasovalo na mimoriadnej schôdzi parlamentu 50 zo 131 prítomných poslancov, minister teda zostal vo funkcii. Vysloviť nedôveru ministrovi spravodlivosti navrhli opoziční poslanci pre dovolanie, ktoré Borec podal v kauze bývalého košického komunálneho politika Františka Olejníka, odsúdeného za korupciu na päť rokov nepodmienečne. Komunálny poslanec kandidoval v koalícii, v ktorej bola aj vládna strana Smer-SD.

Úplatok si podľa súdu pýtal za to, že vybaví hlasovanie v košickom mestskom zastupiteľstve o predaji lukratívnej budovy za podhodnotenú, zvýhodnenú cenu. Opozícia zdôrazňovala, že minister nevysvetlil dôvody podania dovolania a pripomínala, že v Olejníkovej kauze v žiadnom prípade nešlo zo strany Boreca o zabránenie justičnému omylu. Borec podal dovolanie, lebo podľa ministerstva spravodlivosti v tejto trestnej veci prvostupňový aj odvolací súd nevykonali dokazovanie v rozsahu, ktoré je nevyhnutné pre správne rozhodnutie v merite veci.

Kauza MH Development

Beblavý tlačovej konferencii informoval, že odvolaný konateľ štátnej spoločnosti MH Development Ladislav Košecký zaplatil tri pokuty vo výške 12.786 eur zo štátnych peňazí. Ladislav Košecký uzavrel zmluvu s firmou v ktorej bol jediným vlastníkom, vyplatil pokutu zo štátnych peňazí a prenajal na rok auto za cenu, za ktorú by sa dalo kúpiť.

Ako priblížil, Košecký počas svojho pôsobenia vo funkcii konateľa štátnej spoločnosti viacnásobne porušil zákon o konflikte záujmov, keď nepodával majetkové priznania a ďalej podnikal vo svojich firmách. "K dnešnému dňu bolo pánovi Košeckému na pokutách uložených 35.502 eur. Odvolal sa na Ústavný súd SR. Ten ale odmietol viaceré jeho podania a pokuty vo výške 12.786 eur sa stali splatnými. Pán Košecký tieto pokuty zaplatil z účtu MH Development. To znamená, že svoje osobné pokuty zaplatil zo štátnych peňazí, úplne bez hanby a bez zaváhania, dokonca ich oficiálne vykázal v účtovníctve firmy," vysvetlil Beblavý.

Poslanec upozornil aj na ďalšie podozrivé prepojenia v spoločnosti MH Development. "Z verejne dostupných informácií vyplýva podozrenie, že obohatenie za prenájom auta bolo len malou vzorkou dlhodobých podnikateľských aktivít Košeckého v štátnej firme," upozornil Beblavý. Ako priblížil, súčasným konateľom v Košeckého firme Mertimex je Igor Hyža, ktorý je spolu s Alenou Hyžovou spoločníkom vo firme INSO consulting. Podľa Beblavého práve tejto spoločnosti bolo štátnym MH Developmentom vyplatených celkovo 13 faktúr v hodnote 132 139,80 eur.

Kontaktnou osobou v MH Developmente má byť podľa poslanca Michal Hyža, ktorý podpísal so svojím otcom dve objednávky pre INSO consulting. Ďalej mal tiež podpísať štyri objednávky Michalovi Držíkovi, konateľovi firmy Stuples, ktorej jediným spoločníkom je Ladislav Košecký. Beblavý vyhlásil, že kontrolné mechanizmy Ministerstva hospodárstva SR neboli schopné odhaliť tieto konflikty záujmov ani prevody peňazí v spoločnosti MH Development. Preto chce, aby Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vykonal kontrolu v štátnom podniku MH Development za celé obdobie, kedy bol Košecký jeho konateľom. Žiada tiež vyvodenie zodpovednosti voči dozornej rade MH Development a  požaduje aj prepustenie Michala Hyžu zo spoločnosti, keďže sa podľa neho nielenže podieľal na nezákonných aktivitách Ladislava Košeckého, ale priamo podpisoval objednávky pre firmy svojho otca.

"Minister hospodárstva SR bezprostredne ako dal pokyn na odvolanie šéfa tejto spoločnosti, vydal pokyn aj na vykonanie kontroly. Zároveň požiadal dozornú radu o predloženie správy. Okrem toho v rámci zlučovania tejto spoločnosti so spoločnosťou MH Invest bude iniciovaný audit. V prípade, že výsledky auditu, kontroly alebo tejto správy budú zakladať dôvod na podanie trestného oznámenia, tak trestné oznámenie bude podané," reagovala hovorkyňa šéfa MH SR Miriam Žiaková.

Ladislava Košeckého v pondelok (27.10.) odvolal z funkcie minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) kvôli medializovanej informácii, že práve so spoločnosťou Mertimex, v ktorej je Košecký jediným spoločníkom, uzavrel za MH Development zmluvu o prenájme vozidla, za čo mala štátna spoločnosť zaplatiť vlani mesačné nájomné vo výške 1200 eur bez danej z pridanej hodnoty (DPH). Za rok sa mala celková suma za prenájom vozidla vyšplhať na 14.000 eur, za čo sa dá už kúpiť nové auto, upozornil Beblavý.

Kauza luxusných limuzín u Trebuľu a Čižnára

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa zrušil súťaž na nákup osobného automobilu, ktorá bola zverejnená vo Vestníku verejného obstarávania 27. novembra tohto roku. „V súťaži malo byť obstarávané vozidlo s porovnateľnými parametrami, ako má to súčasné. Keďže kritériá sa v skutočnosti nezhodujú, predseda kraja rozhodol, že súťaž zruší,“ informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková.

Košický samosprávny kraj vo vestníku zverejnil podmienky verejnej súťaže, pričom jednou nich bola obstarávacia cena. Predpokladaná cena auta bola 106 425,82 eura. nákup auta pre predsedu KSK v piatok v médiách kritizoval aj poslanec Miroslav Beblavý (Sieť). Plánovaný predražený nákup podľa neho poukazuje aj na zlyhanie ministra financií Petra Kažimíra (Smer).

Bobríková uviedla, že nové vozidlo by malo nahradiť súčasné služobné auto, ktoré využíval predovšetkým predseda KSK. Automobil Audi A6 kúpili v roku 2006. Dôvodom výmeny je zlý technický stav a vysoký počet najazdených kilometrov (k októbru 2014 to bolo 492 905 km). Ako dodala Bobríková, pri neustále sa zvyšujúcich výdavkoch na servis a údržbu je ďalšia prevádzka tohto vozidla nerentabilná.

Auto podľa nej „slúži na prepravu funkcionárov, v určitých prípadoch aj ďalších zamestnancov Úradu KSK pri plnení služobných povinností v rámci celej SR a v odôvodnených prípadoch pri zahraničných pracovných cestách“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu