Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rakovina udrela dvakrát: Herec z Vesničky umieral v bolestiach, vážil len 30 kíl

Petr Čepek Zobraziť galériu (6)
Petr Čepek (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Nechce sa tomu veriť, ale o pár dní to už bude 25 rokov odvtedy, čo tento svet opustil český herec Petr Čepek, známy nielen ako Turek z filmu Vesničko má středisková. Dnes by oslávil 79. narodeniny, keby do jeho života kruto nezasiahla rakovina.

Petr Čepek sa narodil 16. septembra 1940 v Prahe. Ako malé dieťa prišiel o otca a rodina sa odsťahovala do Ostravy. Tam prišiel aj do kontaktu s divadlom, keďže jeho teta bola ochotníčka. 

Neskôr začal študovať na VŠMU, kde sa však nedopracoval k diplomu. Režim sa totiž rozhodol potrestať jeho spolužiaka za študentskú vylomeninu a všetci mali odsúdiť jeho konanie a podpísať jeho vylúčenie. Strach zvíťazil nad všetkými okrem Čepka. Ten nepodpísal. 

Petr Čepek a Libuše Šafránková vo filme Vesničko má středisková
Zobraziť galériu (6)
Petr Čepek a Libuše Šafránková vo filme Vesničko má středisková  (Zdroj: CT)

Herec bol vždy proti režimu, dokonca odmietol hrať aj v seriáli 30 prípadov majora Zemana. Napriek tomu nemal núdzu o úlohy. Jeho zjav ho väčšinou predurčoval na negatívne úlohy, hrával opilcov a násilníkov. Postrachom bol aj vo Vesničke, legendárnou je už veta: Po žních půjdeš k Turkovi. 

Čepek si zahral vo filmoch ako Noční jazdci, Traja veteráni, Postřižiny, Dobří holubi se vracejí, Obecná škola... Jeho poslednými filmami boli snímky Díky za každé nové ráno a Lekce Faust. Úlohu Fausta pritom mnohí herci považujú za prekliatu. A on ju prijal v čase, keď ho už trápili bolesti. 

Petr Čepek vo filme Lekce Faust
Zobraziť galériu (6)
Petr Čepek vo filme Lekce Faust  (Zdroj: Bontonfilm)

Rakovina pľúc u neho prepukla v roku 1993. Nebol to však jeho prvý boj s touto chorobou. „On mal najprv rakovinu slinivky, ktorú mu v Česku operovali ako jednému z prvých,” prezradila kedysi denníku Aha! hercova dcéra Kristína. 

Tej vážnosť otcovej diagnózy matka tajila, keďže Kristína bola tehotná. Čepek sa so svojim vnukom síce stihol stretnúť, no príliš si ho neužil. Videl ho len pár dní pred smrťou. Sám už vedel, že sa blíži koniec. „Už mal metastázy všade a trpel. Vedel, že umiera. Hovoril mi: Keď ma doktori nechali fajčiť, tak je to jasné...” uviedla jeho dcéra. Tá netajila, že jej otec bol pred smrťou výrazne pochudnutý. České médiá prišli s informáciou, že vážil len 30 kíl. 

Petr Čepek zomrel 20. septembra 1994. 

Rakovina udrela dvakrát: Herec
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Viac o téme: Petr Čepek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu