Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Náhla smrť legendárneho Brzobohatého: Namiesto oslavy 80-ky pohreb!

Radek Brzobohatý Zobraziť galériu (6)
Radek Brzobohatý (Zdroj: TASR)

PRAHA - Charizmatický herec Radek Brzobohatý by dnes oslávil 87. narodeniny. Bohužiaľ, legenda českého herectva naposledy vydýchla len jeden deň pred svojou 80-kou. Jeho odchod bol naozaj nečakaný, veď niekoľko hodín predtým ešte stál pred kamerami...

Radek Brzobohatý sa narodil 13. septembra 1932 v slovenských Vrútkach. Neskôr sa pre nepriaznivú politickú situáciu jeho rodičia českej národnosti odsťahovali na Moravu. Po absolvovaní DAMU sa hneď uplatnil v divadle, najdlhšie pôsobil v Divadle na Vinohradoch, odkiaľ odišiel po vyše 30 rokoch, keď prestával dostávať úlohy. 

S manželkou, slovenskou herečkou Hanou Gregorovou, neskôr založili vlastné Divadlo Radka Brzobohatého. 

Náhla smrť legendárneho Brzobohatého:
Zobraziť galériu (6)

Brzobohatého kolegovia aj verejnosť vnímali ako charizmatického a vtipného človeka, skutočného džentlmena a najmä vynikajúceho herca. Účinkoval vo filmoch ako Hvězda zvaná Pelyněk, Všichni dobrí rodáci, Pěnička a Paraplíčko, Princ a Večernice, Noční jazdci, Anděl s ďáblem v těle, Sněženky a machři, Cirkus Humberto, Nejasná správa o konci sveta, Šíková Růženka, Vrásky z lásky. Objavil sa aj v mnohých seriáloch. 

S hereckou profesiou bolo spojené aj jeho súkromie. Prvýkrát bol ženatý so svojou študentskou láskou Jarmilou Kolářovou, z ktorej sa neskôr tiež stala herečka. Mali spolu dcéru Radanu. Druhý raz si vzal za manželku kolegyňu Jiřinu Bohdalovú. 

Náhla smrť legendárneho Brzobohatého:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Tú však opustil, keď zahorel láskou k Hane Gregorovej. Stretli sa v roku 1981 a vo februári 1983 sa im narodil syn Ondřej. V manželstve spolu strávili 30 rokov až do jeho náhlej smrti. 

V septembri 2012 Radek ešte nakrúcal seriál Vyprávěj. Jedenásteho stál pred kamerami a dvanásteho jeho kolegov zaskočila správa o jeho úmrtí. Trinásteho mal osláviť 80. narodeniny. Jeho rodina plánovala oslavu na piatok štrnásteho, namiesto toho sa s ním lúčili v strašnickom krematóriu. 

Náhla smrť legendárneho Brzobohatého:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Radek Brzobohatý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu