Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ako ochránite svoj dom či byt pred zemetrasením?

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Union)

Podceňovať zemetrasenia na Slovensku sa očividne nevypláca. Už menšie otrasy dokážu spôsobiť vážnejšie škody na majetku a pre tých, ktorí nemajú poistený svoj dom alebo byt, to môže znamenať veľké finančné náklady na ich opravu.

Počítate s častejšími zemetraseniami?

Aj vy ste si ešte nedávno mysleli, že zemetrasenia Slovensko neohrozujú? Sem-tam prebehla médiami správa o slabších otrasoch na rôznych miestach našej krajiny, ale na zábery poškodených či nebodaj zrútených budov sme sa zvykli pozerať iba zo zahraničia.

Októbrové zemetrasenie na východnom Slovensku ukázalo, že tento prírodný jav sa môže aj na našom území prejaviť oveľa silnejšie. Celé Slovensko je seizmicky mierne aktívnym územím. Vyšší výskyt zemetrasení sa ale týka napríklad niektorých oblastí východného Slovenska (Vihorlatské vrchy a okolie), stredného Slovenska (napríklad Štiavnické vrchy), okolie Komárna, Žiliny a severnej časti Malých Karpát.

Ako sa ukázalo po zemetrasení na východe Slovenska, veľa majiteľov domov podcenilo ich poistenie. Aj slabšie zemetrasenia totiž dokážu spôsobiť nepríjemné materiálne škody. Niektoré škody dosiahli dokonca až výšku hodnoty celej nehnuteľnosti.

Ako ochránite svoj dom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Union)

Poistite si dom a buďte chránení aj pred zemetrasením

Poistenie nehnuteľnosti v Unione vám pomôže pri financovaní opravy  trhlín, statických defektov stavby alebo pri postavení nového komína. Poistenie domácnosti vám zase pomôže vykryť škody po porozbíjanom a zničenom zariadení spôsobenom zemetrasením.

Union, ako jedna z mála poisťovní na Slovensku, nepoužíva pri posudzovaní škôd po zemetrasení žiadnu seizmologickú stupnicu. Akékoľvek otrasy zemského pôvodu vyvolané pohybom zemskej kôry považuje za zemetrasenie.

Ak si poisťujete nehnuteľnosť v Unione, stačí, aby ste si poistili riziko Prírodné katastrofy, v ktorom máte záruku ochrany vášho domu alebo bytu aj pri akomkoľvek stupni zemetrasenia.

Ak k tomu pridáte poistenie rizika Drobnosti pre nehnuteľnosť, získate poistenie, ktoré pokryje vaše náklady na vyčistenie studne ako zdroja pitnej vody alebo náklady na sťahovanie. Union vám preplatí náklady na náhradné ubytovanie počas troch mesiacov až do výšky 10-tisíc eur v prípade, že sa po zemetrasení stane váš dom či byt neobývateľným.

Ako ochránite svoj dom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Union)

A s čím môžete pri poistení voči zemetraseniu v Unione počítať? Ak si poistíte svoj dom na sumu 100-tisíc eur a domácnosť na 20-tisíc eur a pri zemetrasení dôjde k tzv. totálnej škode, Union vám vyplatí 120-tisíc eur a ešte desať percent z tejto sumy na odpratávacie práce navyše.

Riskovať sa v tomto prípade rozhodne neoplatí. Ak si vyberiete poistenie majetku od Unionu, získate istotu a pokojnejší spánok aj v prípade ďalšieho zemetrasenia. Váš majetok bude chránený pri akýchkoľvek otrasoch.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu