Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

NAKU čaká zemetrasenie! Kedy má nastať? O zmenách v polícii vie aj Európska komisia, tvrdí Šutaj Eštok

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) ako ju poznáme, skončí. Pred rokovaním Bezpečnostnej rady o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD s tým, že informovaná o tom bola aj Európska komisia. Podľa jeho slov im na to nepovedali nič a o avizovaných zmenách sa dozvedeli prvýkrát od nich. Podľa neho by zmeny v NAKA nemali ohroziť ani Plán obnovy. Dodal, že sú pripravení rokovať so všetkými bruselskými byrokratmi.

Matúš Šutaj Eštok pred rokovaním Bezpečnostnej rady SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister uviedol, že ešte v júni by mala NAKA fungovať tak ako dnes a dodal, že v súvislosti s tým mali rokovanie spolu s Generálnou prokuratúrou (GP) SR. GP SR podľa jeho slov zmeny privítala s tým, že konečne bude môcť spolupracovať s policajným zborom. NAKA ako značka však podľa jeho slov neskončí.

"Pracujeme na tom, aby zmeny, ktoré budú na policajných prezidiálnych útvaroch, boli v čo najkratšom čase implementované. Budeme vás o nich vopred, ešte predtým ako pôjdu do platnosti, informovať. K prvému júnu to nebude," povedal minister. Podľa jeho slov ale ide o horizont mesiaca. "Moji kolegovia boli v piatok v Bruseli informovať Európsku komisiu o zmenách, aby sme to vopred odkomunikovali," prezradil.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (2)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Potvrdil, že k zmenám by malo prísť na všetkých špecializovaných prezidiálnych útvaroch. Potrebu reorganizácie zdôvodnil obrovským podstavom v polícii, množstvom riadiacich pracovníkov, ale aj potrebou reflektovať na aktuálnu bezpečnostnú situáciu. "Máme množstvo riadiacich pracovníkov, je to nehospodárne, neefektívne," vysvetľuje Šutaj Eštok.

Podľa neho nejde o politickú pomstu. "Zmeny, ktoré chystám, sú odkomunikované v rámci policajného vedenia. To, čo sa tu dialo za posledných 3 a pol roka - hádam si nemyslíte, že tu bol nejaký boj o spravodlivosť," povedal novinárom. Dodáva, že vyšetrovanie citlivých káuz ľudí na vysokých miestach bude naďalej pokračovať aj po zmene. "To sa môžete spoľahnúť," povedal s tým, že nebudú rozlišovať, či ide o koaličného alebo opozíčného politika, či veľkopodnikateľa. 

Stredajšie rokovanie bezpečnostnej rady, ktoré predchádza schôdzi vládneho kabinetu, vysvetlil situáciou, ktorá nastala v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Informácie, ktoré z rokovania bezpečnostnej rady budeme môcť verejnosti poskytnúť, odkomunikujeme po rokovaní," uviedol Šutaj Eštok.
 

Viac o téme: NAKAMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu