Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Kandidát do EP Ján Ferenčák (Hlas – SD): Chcem získať viac peňazí pre pohraničie. Nikto nemôže byť trestaný za to, kde sa narodil

Advertoriál Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Roky pôsobí v komunálnej politike, kde dobre pozná problémy a potreby ľudí. Pohraničie s Poľskom treba budovať. Od infraštruktúry až po vzájomné vzťahy, lebo na tom je postavený projekt EÚ. Kým mnohí majú problém s čerpaním peňazí z eurofondov, pohraničie v regióne Tatry využívajú európske peniaze na 100 percent. Slováci podľa neho vedia priniesť veľa riešení, ktoré by boli v prospech rozvoja celej EÚ. Výhrady má voči niektorým prijatým nariadeniam. Prečo nie sú vhodné pre Tatry a za čo by chcel bojovať v Európskom parlamente? Viac primátor Kežmarku, poslanec NR SR a zároveň kandidát do europarlamentu Ján Ferenčák (Hlas – SD)

Nedávno Slovenskom otriasol atentát na premiéra a následne viacerí politici zaznamenali zvýšený počet vyhrážok. Ako sa cítite vy? Máte strach?

  • Vnímam túto udalosť a aj obavu v spoločnosti. Strach nemám, žiadne vyhrážky mi neboli doručené. Prioritou teraz je zmierniť napätie v spoločnosti. Nebolo by dobré, ak by politici prestali chodiť medzi ľudí. Neviem si predstaviť, že politik, ktorý nebude mať kontakt s voličmi a občanmi, by chcel presadzovať ich záujmy a zlepšiť ich životy. Ja osobne budem stále chodiť medzi ľudí.

Ste tretie volebné obdobie primátorom Kežmarku, zároveň ste aj poslancom NR SR. Prečo ste sa rozhodli kandidovať do EP?

  • Vnímam to tak, že v Európskom parlamente by mali sedieť ľudia, ktorí zastupujú občanov, ktorí ich zvolili. Doteraz nie všetci, ktorí boli v eurovoľbách zvolení, majú proslovenský postoj. Aj preto chcem byť proslovenským kandidátom, ktorý bude šíriť dobré meno Slovenska a pomáhať prioritne občanom Slovenska.

Kandidát do EP Ján
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Vlado Anjel)

Aké má podľa vás Slovensko meno v zahraničí?

  • Meno máme také, aké vytvárajú tí, čo nás reprezentujú. Ako som spomínal, nie vždy je tento obraz pozitívny. Veľmi ma vždy zamrzí, keď prídem do Bruselu a otvorím si noviny. Na dvoch stranách čítam o Slovensku, čo zlé sa u nás deje a ako Slovensko kráča inou cestou, akou by malo. Presne takýto obraz by nemal byť vytváraný. Mojím záujmom a ambíciou je hovoriť o Slovensku, aké je v realite. Slováci sú mierumilovní, dobrosrdeční. V najťažších časoch sa vieme zomknúť a priniesť riešenia, ktoré sú príkladom aj pre ostatných. Preto je potrebné takýto obraz o Slovensku vytvárať aj v zahraničí. A nie opačne.

Kežmarok sa nachádza blízko hraníc s Poľskom. Čo to pre vás ako primátora znamená?

  • Prioritne treba povedať, že EÚ je projekt, ktorý mal formálne zrušiť všetky hranice.

Kandidát do EP Ján
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Vlado Anjel)

A nezrušil ich?

  • V skutočnosti tieto hranice pretrvávajú. Kedysi sme mali na hraniciach ostnaté drôty, ploty, rušili sa cesty aj komunikácia medzi občanmi. Bolo to zlé. Keď sa na to pozriete z ekonomického hľadiska, tak 80 percent všetkých regiónov sú prihraničné a sú menej rozvinuté. A to je presne výsledkom nekomunikácie a straty spojenia obchodných ciest. Už desať rokov pracujem ako predseda Euroregiónu Tatry. Je to organizácia, ktorá sa snaží zbúrať prihraničné bariéry. Keďže som primátorom Kežmarku, tak je to prihraničná spolupráca s Poľskom. Môžem len povedať, že všetky zdroje, ktoré prichádzajú z EÚ, sme vedeli vyčerpať na 100 percent. Je problém, ak niekto nevie čerpať eurofondy, ale práve prihraničné regióny to dokážu. Potrebujeme vybudovať cesty, zintenzívniť kontakty a spoznávať sa. A takto naplníme podstatu celej Európskej únie. Bol to mierový projekt, ktorý mal priniesť mier a aby sa národy spoznávali a vnímali sa ako bratia a susedia. Nie ako nepriatelia. A práve takéto organizácie ako zastupujem, dlhodobo na tom pracujú. Keď budem v EP, budem presadzovať, aby organizácie, ktoré pracujú na pohraničí, dostali viac peňazí. Tak dokážeme pomôcť aj menej rozvinutým regiónom. A to musí byť základ celej Európy, EÚ a poslancov, ktorí budú zastupovať jednotlivé štáty. Jednoducho, aby pracovali na tom, aby nezáležalo na mieste , kde sa človek narodí. Ak sa narodí na pohraničí, nemôže mať iné podmienky na život ako ten, čo sa narodil v hlavnom meste. Ak chceme, aby sme sa tu všetci cítili dobre a EÚ bola naša jedna veľká rodina, tak sú to základné veci, ktoré musíme naplniť. Podstatou je viac peňazí do pohraničia, podporiť organizácie, ktoré to dokážu budovať. Rovnako potrebujeme stavať cesty, železnice, cyklotrasy a hlavne zintenzívniť spoluprácu s jednotlivými krajinami a národmi.

Je to tá oblasť, ktorej sa chcete venovať v EP?

  • Áno. Presne to je jedna z vecí. Tým, že som z pohraničia, je mi to blízke a poznám potreby ľudí, ktorí v tomto regióne žijú. Vnímam to nielen zo strany Slovenska, ale aj Poľska, Maďarska, Česka a aj Ukrajiny. Ak chceme mať z toho osoh, musíme spolupracovať všetci. EÚ ako projekt je odkázaný na spoluprácu. Je to základný princíp.       

Patríme do EÚ?

  • Slovensko je súčasťou EÚ. Dôležité je, ako nazeráme na naše členstvo. Stôl je zložený z 27 krajín, kde každý štát ma svoje rovnoprávne postavenie. Ako som spomínal, Slováci vedia priniesť veľa riešení, ktoré by boli v prospech rozvoja celej EÚ. Úniu tvoríme aj my, máme mať suverénny postoj ako štát a tento náš postoj máme prenášať za okrúhly stôl, kde nebudeme tí, ktorí len sedia a počúvajú. My máme byť práve naopak motorom rozvoja a priniesť riešenia, ktoré by mohli pomôcť aj iným krajinám. Nezáleží na veľkosti krajín. Slovensko je síce malá krajina, ale s veľkým srdcom, a to potrebujeme priniesť aj do EÚ.

Kandidát do EP Ján
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Vlado Anjel)

Aké sú podľa vás najväčšie benefity a nevýhody členstva v EÚ?

  • EÚ bola v prvom rade vytvorená ako mierový projekt a mala zabezpečiť mier pre všetkých, ktorí sa stanú súčasťou projektu. Bola postavená na znížení bariér vo voľnom pohybe tovaru, služieb, ľudí a vzdelávaní. To sú najväčšie benefity, ktoré vnímam. Každému občanovi EÚ  je ponúknuté študovať v rámci programu Erasmus v iných krajinách a potom svoje skúsenosti priniesť domov. Voľný pohyb tovaru znamená zvýšenie postavenia EÚ ako globálnej veľmoci v rámci celého sveta a zintenzívnenie vzájomného obchodu. Nevýhody vidím v tom, že veľa úradníkov, ktorí sedia za stolom a prijímajú smernice, ktoré nie vždy sú v prospech ľudí a v realite nepomáhajú občanom. Skôr vytvárajú bariéry. Príkladom je, že EÚ si vymyslela dekarbonizáciu. Záver je taký, že nás pod Tatrami nútia, aby sme nakúpili elektrické autobusy. V skutočnosti elektrické autobusy v takomto prostredí nie sú vhodné. Nie všetko, čo sa príjme na centrálnej úrovni, je vhodné pre všetkých. A tu je potrebné, aby si každá krajina vydobyla meniť riešenia, ktoré sú vhodné pre ich rozvoj. Rovnako musíme otvoriť otázku viac konkurencieschopnosti EÚ, aby naštartovala a priniesla prácu pre Európanov a priniesť lepší život pre všetkých, ktorí žijú v EÚ.

Na čo využívate európske peniaze v Kežmarku?

  • Až 80 percent peňazí sme v Kežmarku využili z eurofondov. Bez týchto zdrojov by sme neopravili škôlky, nevybudovali športoviská či kompostáreň. Bez týchto zdrojov z EÚ by dnes mestá a obce nevyzerali tak, ako dnes vyzerajú. Preto chcem byť dôstojným zástupcom miest a obcí v EP. A ako som už zdôraznil, nikto nemôže byť potrestaný tým, kde sa narodil. Európske peniaze slúžia na to, aby sa rozvíjali všetky časti. Tak ako hovoríme o Slovensku, musíme hovoriť o celej Európe. Stále sa hovorí o rozširovaní a musíme sa pozerať na to, ako budú zachované podporné mechanizmy pre existujúce krajiny EÚ. A aké zdroje sa budú tvoriť pre nových členov. Preto je dôležité aj v EÚ vysvetliť, že Slovensko je na ceste rozvoja a potrebujeme sa cítiť ako súčasť EÚ.

Viac vo VIDEOROZHOVORE TU

Advertoriál pripravený v spolupráci s HLAS - sociálna demokracia.

Objednávateľ: HLAS - sociálna demokracia, Lazaretská 2400/15 81108 Bratislava - mestská časť Staré Mesto, IČO: 53258070
Dodávateľ: Zoznam, s.r.o., Svätoplukova II. 18892/2 A, 821 08 Bratislava - mestská časť Ružinov, IČO: 36029076

Viac o téme: Ján FerenčákHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu