Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

ROZHOVOR Poslankyňa SaS J. Bittó Cigániková: Chcela by som sa posunúť. Čo sa mám naučiť od Blahu a Danka?!

Jana Bittó Cigániková
Jana Bittó Cigániková (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - S niektorými slovenskými politikmi sa pre ich názory nestretla v rovnakom storočí. Stále ju dokážu šokovať vyjadrenia, že ženy sú len inkubátory. Náboženský fanatizmu je v politike podľa nej nebezpečný. Sklamanie netají nad bývalým ministrom zdravotníctva. Keby nič nerobil, bolo by to lepšie. S Richardom Sulíkom si rozumie od vzniku SaS a váži si ho pre jasné postoje. Verí, že Európsky parlament je pripravený na jej energiu. Čo je najväčší problém zdravotníctva? Ako chce pomôcť zdravotným sestrám v EP? Rozprávali sme sa s poslankyňou NR SR a kandidátkou do EP Jankou Bittó Cigánikovou (SaS).

Viac vo VIDEOROZHOVORE TU 

Začínali ste ako poslankyňa na bratislavskej župe. Roky ste poslankyňou NR SR. Teraz kandidujete s predsedom Richardom Sulíkom do europarlamentu. Už vás nebaví domáca slovenská politika? 

  • Politika ma baví. Dokonca aj domáca politika, len pociťujem beznádej. Sedíme v opozičných laviciach. Koalícia má väčšinu, čo je výsledkom demokratických volieb. Podpísali koaličnú zmluvu a nepodporujú návrhy opozície. Bez ohľadu na to, akýkoľvek dobrý návrh predložím, nebude presadený. Mám pocit, že všetko, čo som sa naučila a aj moja energia v slovenskom parlamente je teraz zbytočná. Chcela by som sa posunúť. Čo sa mám naučiť od Blahu a Danka? Myslím si, že v europarlamente viem byť užitočnejšia pre Slovensko. Kým na Slovensku sa veci nedajú presadiť, v EP by sa to dalo.  

Skúste byť konkrétnejšia. 

  • Napríklad hovorím o interrupčnej tabletke, ktorú dlhodobo presadzujem. V národnej legislatíve sú veci, ktoré  nesmiete meniť, no existujú nadradené európske smernice. A to sa týka aj vzdelávania sestier. Vidím, že práve tam by som mohla byť užitočnejšia. Zároveň je to príprava na ďalšie voľby na Slovensku.     

Po boku Richarda Sulíka ste od začiatku vzniku SaS. Patríte k jeho najlojálnejším ľuďom. Koho to bol nápad, že budete opäť po jeho boku kandidovať aj do europarlamentu? 

  • Saska skončila v opozícií. Richard sa napriek môjmu nesúhlasu vzdal stoličky predsedu, chcel ju odovzdať mladším. Richard Sulík bol jedným z tých, čo ma  motivovali. Vždy dodržal slovo. Bolo to aj v roku 2012 pri eurovale, čo mu dodnes všetci vyčítajú. Pre mňa to bola hviezdna hodina SaS. Necúvli sme pod žiadnym tlakom. Odvtedy som vedela, že pri svojich rozhodnutia nikdy necúvne. Nenavrhuje ľúbivé, ale prospešné veci pre Slovensko. Keď sa rozhodol, že ide do EP, povedala som si, že by bolo dobré, keby som bola po jeho boku aj naďalej. Je to však na voličoch.  

Na Slovensku ste známa tým, že ste sa nikdy nebáli povedať svoj názor. Mnohí politici mali často strach ísť s vami do diskusií. Ste rebelom? 

  • Ak sa priamosť a potlačenie politickej korektnosti považuje za rebelstvo, tak určite áno. Som alergická na míňanie času s letmými a prázdnymi frázami ako svetový mier a buďme všetci šťastní.  Veď to chceme všetci. Mám rada priame a úprimné odpovede. To isté platí aj o riešeniach. Mám rada, keď sa s ľuďmi rozprávame ako s inteligentnými bytosťami a nie so štvorročnými deťmi. V tomto som asi rebel.  

Budete rovnako vystupovať aj v EP? Je europarlament pripravený na takúto rebelku? 

  • (Smiech). Myslím si, že je pripravený na všetko. Keď sa europarlamentu prihodí nejaká Bittó Cigániková, tak si myslí, že to zvládneme. Som presvedčená, že z mojej povahy sa dá vyťažiť. Niekedy je osviežujúca priamosť bez zbytočných prázdnych rečí a fráz. Som presvedčená, že ani Európskemu parlamentu by takáto dávka úprimnosti nezaškodila. Zároveň sa priznám, že ani mne by nezaškodila menšia dávka kultivovanosti. A to sa určite naučím viac v europarlamente ako v NR SR od Blahu a Danka. 

Roky sa venujete oblasti zdravotníctva. Ako je na tom naše zdravotníctvo v porovnaní s inými krajinami EÚ? 

  • Sme na chvoste, ale nie sme na tom najhoršie. Sú krajiny, ktoré do zdravotníctva dávajú viac peňazí a majú horšie výsledky. Sú aj krajiny, ktoré dávajú menej peňazí a sú na tom lepšie. Slovensko je v dolnej polovici. Najhorším ukazovateľom je stav so zdravotnými sestrami. Počet je kritický v celej Európe. Najhoršie je, že od nás ich najviac odchádza do iných povolaní alebo do zahraničia. So Slovenskom to vzdávajú.  

Malo Slovensko šťastie na ministrov zdravotníctva? 

  • Kontroverzným ministrom bol Rudolf Zajac. Bol však jediným ministrom, ktorý urobil reformu. Z druhého brehu za dobrého ministra som považovala Tomáša Druckera. Bola veľká škoda, že odišiel do iného sektora. Mali sme aj ministrov, ktorí neurobili nič. A tých je veľká väčšina. Napríklad Marek Krajčí bol katastrofálny minister. Očakávala som od neho viac, keďže bol náš koaličný minister. Pri ňom si si hovorila, že by bolo lepšie, keby nekonal.  

Spomenuli ste ministra Krajčiho. Patrí do zdravotníctva náboženstvo? 

  •  Náboženstvo nepatrí do politiky, zdravotníctva. Patrí do našich sŕdc, myslí a domovov. Určite by sme nemali slovenské ženy posielať pod nôž, do anestézy a riskovať ich životy, lebo z náboženského hľadiska nesúhlasíme a robiť im interrupciu spôsobom, ktorý tu bol pred sto rokmi. V Európe, v civilizovanom svete sa vyše 20 rokov používa  medikanózna forma interrupcie (interrupčná tabletka), ktoré nemá také následky ako fyzický zásah do tela ženy. Napriek tomu, že je to legálny zákrok, posielame ženy pod nôž. Aj také, ktoré boli znásilnené.  Je to len vec náboženstva. Pripravila som návrh zákona, aby bola znásilneným ženám umožnená medikanózna forma interrupcie. Naši náboženskí fanatici v parlamente, čím nemyslím veriacich ľudí, s tým nesúhlasili. Tu je náboženstvo naozaj nebezpečné. Rovnako ako sú nebezpeční aj takíto ľudia v riadení štátu. Nemyslím veriacich ľudí. Aj v SaS máme veriacich ľudí. V SaS máme aj bývalého predsedu KDH. Je v poriadku mať vlastný názor, vieru, ale nesmie to ohrozovať zdravie a životy ľudí. Extrémizmus nielen v náboženstve je problém. 

Presadzujete zrušenie kreditového systému pre zdravotné sestry. Kde funguje a prečo ho chcete zrušiť pre slovenské zdravotné sestry? 

  • Tento systém funguje vo väčšine krajín. Bol však zrušený v Českej republike, ktorá je nám najbližšie, ich trh je pre nás najväčšia konkurencia. Je veľmi atraktívny pre našich zdravotníkov. Neexistuje jazyková bariéra, majú zaujímavejšie platové ohodnotenie. Zdravotnícke zariadenia sú v lepšom stave. Je to problém ustáť v rámci konkurencieschopnosti.  Česi v roku 2017 zrušili kreditový systém a vo výsledkoch sú na tom lepšie. Neklesá úroveň českého zdravotníctva. Nech mi nikto nerozpráva, ako je to dôležité. Druhý rok študujem za zdravotnú sestru, som v kontakte so zdravotnými sestrami, po platoch je to druhý najväčší problém. Nemajú zastupiteľnosť na pracovisku, musia chodiť na školenia. Zamestnávateľ ich často nemôže pustiť, tak si to lepia online prednáškami. Nič im to nedáva a musia za to platiť. Keď to neurobia, dostávajú pokuty. Vinia za to komoru, ktorá je v tom nevinne, lebo len plní zákon. Za dva roky som nestretla jedinú sestru, ktorá by s tým bola spokojná. Zrušenie kreditového systému neznamená zrušenie vzdelávania, ale len spôsobu, akým sa vzdelanie dosahuje. Kontinuálne vzdelávanie by malo byť v kuratele zamestnávateľa, lebo v jeho záujme je, aby mal dobrých a kvalitných zamestnancov. K tomu treba ohodnotiť sestry, ktoré na sebe ešte viac pracujú a z tých by som spravila mentorky. Zamestnávateľ, komora, ministerstvo zdravotníctva a ďalší by si povedali, že konkrétna sestra je v nejakej činnosti dobrá a vzdeláva sa nad rámec priemeru v zahraničí, má bohatú prax a vie kolegyne učiť. Tak potom nech je mentorka, môže zaúčať mladšie kolegyne a byť za to platená. Mladé sestry nemusia nikam odchádzať a za nič platiť. Sú motivované stať sa do budúcnosti mentorkami, aby ich to posúvalo v platovej triede ďalej.     

Zdravotná sestra musí ročne študovať a praxovať až 1533 hodín, kým lekár len 926 hodín. Je takto nastavený systém pre sestry motivačný?  

Dočkajú sa slovenské ženy interrupčnej tabletky?  

Prečo sa naše odborné lekárske kapacity cítia v zahraničí ako v praveku? 

Pomáha PS ženám alebo im skôr škodí aj v kontexte návrhu, aby mali dva dni voľna po spontánnom potrate? 

Prečo ho poslankyňa SaS Janka Bittó Cigániková nepodporila? 

Súhlasí s kvótami a v čom sú nebezpečné pre ženy? 

Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo VIDEOROZHOVORE TU 

ROZHOVOR Poslankyňa SaS J. Bittó Cigániková: Chcela by som sa posunúť. Čo sa mám naučiť od Blahu a Danka?! (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Viac o téme: SaSEurópsky parlamentJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu