Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rušenie záchraniek dostalo KDH do vývrtky: Choďte sa prejsť po oravských cestách, odkázal vláde poslanec

Janckulík skritizoval vládu. Zobraziť galériu (4)
Janckulík skritizoval vládu. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, TASR/Diana Semanová)

BRATISLAVA - KDH vyzýva Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR poslať materiál o zmenách v sídlach záchraniek na prepracovanie. Informoval o tom poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Janckulík (KDH). Kritizuje, že opatrenie nepočíta v okrese Námestovo so žiadnym sídlom záchrannej stanice.

"Prosím ministerku, aby poslala úradníkov z ministerstva zdravotníctva do regiónov, aby si prešli všetky cesty, v akom sú stave, aká je tam cestná dostupnosť a potom, aby urobili model," skonštatoval na štvrtkovej tlačovej konferencii Janckulík. Mrzí ho, že nový model nepočíta ani s turistickými lokalitami, ako je napríklad Zuberec či oblasť Terchovej. Poslanec František Majerský (KDH) so zámerom nesúhlasí, novú sieť považuje za zlú.

VIDEO Tlačová konferencia KDH:

KDH o rušení záchranných zdravotných staníc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opatrenie ministerstva odmieta aj Žilinský samosprávny kraj (ŽSK)

Poukázal na to, že sa prijalo bez účasti a možnosti pripomienkovania zo strany samosprávnych krajov a ďalších dotknutých účastníkov. Upozornil, že v kraji by sa v budúcnosti mohol znížiť počet staníc záchrannej zdravotnej pomoci o 11 bodov, čo by spôsobilo problém predovšetkým v horských oblastiach so sťaženou dostupnosťou.

Rušenie záchraniek dostalo KDH
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Považujeme toto opatrenie za unáhlené a domnievame sa, že vzniklo od stola, bez ohľadu na dôležité vstupné parametre. Požiadam pani ministerku zdravotníctva o osobné stretnutie, kde jej chcem vysvetliť, ako sa dramaticky zhorší dostupnosť záchrannej zdravotnej služby v niektorých oblastiach nášho kraja a zároveň požiadam o opravu schváleného opatrenia," zhrnula predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Rušenie záchraniek dostalo KDH
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

K akej zmene došlo?

Ministerstvo tento týždeň zverejnilo opatrenie, ktoré určuje sídla staníc a typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Dokument, ktorý popisuje nové sídla záchraniek, je založený na matematickom modeli, ktorý podľa MZ stanovuje ideálnu dostupnosť záchranky pre pacienta. Akékoľvek zmeny v sieti záchraniek nastanú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) najskôr v druhej polovici roka 2025. Dodala, že finálna podoba siete bude reflektovať na reálne potreby pacientov a optimalizáciu siete nemocníc.

Viac o téme: RušenieZáchrankyKDHOravaMinisterstvo zdravotníctvaIgor Janckulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu