Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Európu sa rúti EXTRÉMNA snehová kalamita: Úradovať bude PHIL a prepíše históriu! Zostaňte doma, varujú úrady

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages, TASR - Daniel Stehlík)

BRATISLAVA - Milovníci snehu sa pravdepodobne majú na čo tešiť, aj keď podľa meteorológov to, čo do niektorých krajín príde, vôbec veselé nebude. Európu by mala už v najbližších hodinách zastihnúť mimoriadna snehová kalamita, ktorá nemá obdoby a podľa odborníkov bude prepisovať históriu.

Studený vzduch prináša sneženie aj do nížin, čoho sme svedkami aj na Slovensku. Chladná vzduchová hmota sa dostala až do Grécka. Podľa informácií portálu imeteo.sk Európu v nasledujúcich hodinách čaká niečo naozaj nezvyčajné a treba sa pripraviť na jednu z najväčších snehových kalamít.

archívne video

Situácia na cestách pod Tatrami počas snehovej kalamity (Zdroj: Facebook/Katarína Rolníková)

Už túto noc začne cez Balkán smerom nad východnú Európu postupovať rozsiahla a hlboká tlaková níž PHIL, ktorá sa presunie z Grécka nad Bulharsko, Rumunsko, postúpi cez Čierne more nad Ukrajinu a do Ruska. Výsledkom bude vlna hustého sneženia. Nečakaná nádielka snehu sa objaví už dnes večer na severe Grécka a v Bulharsku. Podľa predpovedí by sneh mal pribúdať s intenzitou aj 5 cm za hodinu.

Na Európu sa rúti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Problémom bud nielen záľaha snehu, ale aj mimoriadne silný vietor s rýchlosťou vyššou ako 100 km/h. To znamená fujavicu, ktorá prinesie úplnú bielu tmu. Pri nej klesá dohľadnosť len na niekoľko metrov. Pripraviť sa treba na neprejazdné cesty a úrady už ľudí varujú, aby  zostali doma od dnešného večera až do pondelkového rána. Problémy totiž môžu mať aj záchranné zložky. Najhoršia situácia má byť v severnom Grécku, Bulharsku, Rumunsku, Moldavsku a na Ukrajine. Najkritickejšiu situáciu očakávajú meteorológovia v Bulharsku, kde vydali najvyšší 3. stupeň výstrahy, v ostatných krajinách zatiaľ platí druhý stupeň.

Na Európu sa rúti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prejaví sa PHIL aj na Slovensku?

Je možné, že v nedeľu sa väčšina Slovenska prebudí do bieleho rána, ale niekoľkometrové záveje či fujavica nám zatiaľ nehrozia. Vlna sneženia sa k nám blíži od západu a pravdepodobne prinesie v noci mierne sneženie. Užije si ho najmä severné a severozápadné Slovensko, no nejaké tie vločky sa objavia aj na krajnom západe. Kým v Žilinskom, Prešovskom a na väčšine Košického, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja sa snehová pokrývka udrží, v ostatných častiach krajiny ešte biela zima nebude. Určite však celé Slovensko čaká mrazivá nedeľa, lebo teploty sa budú pohybovať okolo nuly.

Na Európu sa rúti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Nie je vylúčené, že začiatok budúceho týždňa prinesie snehovú kalamitu aj na Slovensko. Modely sú však zatiaľ nejasné a ak patríte k milovníkom snehu, radšej sa predčasne netešte, lebo namiesto sneženia môže pri oteplení doraziť skôr dážď.

Viac o téme: PočasieSnehová kalamita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu