Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Definitívne nasadenie koruny víťazovi volieb: Smer je jasný líder, šéfka komisie vysvetľuje, čo im tak dlho trvalo!

Eva Chmelová objasnila, čo tak dlho trvalo na sčítavaní hlasov. Zobraziť galériu (7)
Eva Chmelová objasnila, čo tak dlho trvalo na sčítavaní hlasov. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Bola to veľmi, veľmi dlhá volebná noc. Taká sa v našej krajine už veľmi dlho neodohrala. Súvisí to aj s takmer 70-percentnou účasťou, no napriek elektronizácii volieb sa darilo hlasy sčítavať len veľmi pomaly. Až okolo štvrtej nad ránom bolo jasné, že je spočítaných asi 90% zápisníc. Šéfka komisie pre voľby Eva Chmelová objasnila, čo bolo za tým a tiež skonštatovali a definitívne určili, kto je jasný víťaz volieb.

VIDEO Tlačová beseda o výsledkoch volieb:

Tlačová konferencia k vyhláseniu oficiálnych výsledkov volieb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Víťazom je Smer-SD

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá v sobotnom (30. 9.) celonárodnom hlasovaní získala 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3.007.123 voličov.

Definitívne nasadenie koruny víťazovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko so 17,96 percenta so ziskom 32 poslaneckých mandátov. Za ním nasleduje Hlas-SD (14,7 percenta) s 27 poslaneckými kreslami. Do parlamentu sa dostala aj koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (8,89 percenta), ktorá obsadí v parlamente 16 poslaneckých miest. KDH získalo 6,82 percenta hlasov a v parlamente bude mať 12 poslancov, za ním nasleduje strana SaS (6,32 percenta), ktorá bude mať 11 poslancov. Do parlamentu sa dostala aj SNS (5,62 percenta), ktorá získala desať poslaneckých miest.

Definitívne nasadenie koruny víťazovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V jednom okrsku sa hlasy spočítať nepodarilo

V jednom okrsku v Prešovskom kraji sa nepodarilo sčítať hlasy a výsledky budú neplatné. Z toho dôvodu nie je v definitívnych výsledkoch 100 percent sčítaných zápisníc. Informoval o tom v nedeľu predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko.

Definitívne nasadenie koruny víťazovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tesne pred bránami parlamentu ostala Republika so ziskom 4,75 percenta a Aliancia so 4,38 percenta. Pod troma percentami hlasov sú Demokrati (2,93 percenta) a Sme rodina (2,21 percenta). Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov - ĽSNS (0,84 percenta), KSS (0,33 percenta), Pirátska strana (0,31 percenta), Modrí, Most-Híd (0,26 percenta), strany okolo Maďarského fóra (0,11 percenta), MySlovensko (0,09 percenta), Karma (0,08 percenta), Spoločne občania Slovenska (0,08 percenta), Srdce - SNJ (0,07 percenta), Princíp (0,06 percenta), Spravodlivosť (0,04 percenta), Slovenské hnutie obrody (0,04 percenta), Vlastenecký blok (0,04 percenta), SDKÚ-DS (0,02 percenta).

Na priebeh volieb dohliadalo až 6500 policajtov

Polícia eviduje v súvislosti s voľbami do Národnej rady (NR) SR spolu 123 podnetov. Počas volebného dňa ich zaznamenala 93. Na nedeľnom brífingu o tom informoval viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Zopakoval, že na pokojný priebeh volieb dohliadalo 6500 policajtov.

Definitívne nasadenie koruny víťazovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Počas volebného dňa polícia zaznamenala šesť trestných oznámení. Z toho v dvoch prípadoch išlo o podozrenia z volebnej korupcie, v troch prípadoch o podozrenia z trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Jeden prípad sa týkal veci trestného činu ohovárania. Policajti riešili aj 18 priestupkov. "Iných podnetov, ktoré neboli kvalifikované ako priestupok alebo trestný čin, sme v deň konania parlamentných volieb zaznamenali celkovo 69," doplnila Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Definitívne nasadenie koruny víťazovi
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pred volebným dňom riešila polícia v súvislosti s voľbami celkovo 30 podaní. V piatich prípadoch boli kvalifikované ako trestný čin. "V jednom prípade z nepriamej korupcie, jeden prípad v súvislosti s podvodom. Polícia preveruje taktiež prípad vo veci ohovárania a v jednej veci bolo začaté trestné stíhanie vo veci poškodzovania cudzej veci," dodala. Okrem toho policajti riešili sedem priestupkov a preverovala 18 podnetov, ktoré neboli kvalifikované ako trestný čin ani priestupok.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraRobert FicoSmer-SDPeter PellegriniŠtatistický úrad SRProgresívne SlovenskoMichal ŠimečkaHlas-SDVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu