Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Plán invázie do Rafahu je hotový: Bez dohody začne do troch dní

Príbuzní a podporovatelia izraelských rukojemníkov, ktorých v pásme Gazy zadržiava militantná skupina Hamas, žiadajú ich prepustenie počas protestu v Tel Avive v pondelok 29. apríla 2024. Zobraziť galériu (2)
Príbuzní a podporovatelia izraelských rukojemníkov, ktorých v pásme Gazy zadržiava militantná skupina Hamas, žiadajú ich prepustenie počas protestu v Tel Avive v pondelok 29. apríla 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok uviedli, že nesúhlasia s vyšetrovaním zo strany Medzinárodného trestného súdu (ICC) v súvislosti s konaním Izraela v Gaze, informuje o tom agentúra AFP. Situáciu na Blízkom východe sledujeme online.

19:25 Americký minister zahraničia Antony Blinken dnes znovu vyzval palestínske hnutie Hamás, aby prijalo dohodu o prímerí v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. V Jordánsku Blinken rokoval tiež o zvýšení humanitárnej pomoci pre Palestínčanov, píše dnes agentúra AFP. Podľa neho dnes z Jordánska vycestuje humanitárna pomoc, ktorá využije novootvorený hraničný priechod Erez. Američanmi budované mólo pre dodávky pomoci po mori má začať fungovať do týždňa.

17:50 Bývalý prezident USA Donald Trump považuje za oprávnené kritizovať izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za to, že nedokázal zabrániť vlaňajšiemu útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Povedal to v rozhovore pre americký týždenník Time.

15:53 Izraelská vláda počká na odpoveď palestínskeho hnutia Hamas na návrh dohody o prímerí v Pásme Gazy do stredy večera. V závislosti od nej sa potom rozhodne, či vyšle svojich vyjednávačov do Káhiry na rokovania o prímerí.

15:35 Izraelská polícia v utorok vo východnom Jeruzaleme smrteľne postrelila muža z Turecka, ktorý predtým nožom zaútočil na príslušníka izraelskej pohraničnej polície a spôsobil mu stredne ťažké zranenia. S odvolaním sa na izraelskú políciu o tom informovala agentúra AFP.

14:20 Desiatky propalestínskych demonštrantov v utorok obsadili budovu Kolumbijskej univerzity v New Yorku. Podobným incidentom čelia aj ďalšie univerzity v USA, informuje TASR podľa agentúry AP a stanice CNN. Protesty proti vojne v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas sa už niekoľko mesiacov konajú na univerzitách na celom území USA. Mnohé z nich sa preto obrátili na políciu a desiatky osôb boli v tejto spojitosti zatknuté.

13:14 Izrael podnikne inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy s cieľom zničiť prápory hnutia Hamas. V utorok to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým, že k tomuto kroku dôjde bez ohľadu na výsledok rokovania dohody o prímerí. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

10:56 Newyorská Kolumbijská univerzita začala s podmienečným vylučovaním študentov, ktorí do pondelkového ultimáta neopustili stanové mestečko vytvorené na protest proti izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy. Protesty v kampuse potom ďalej eskalovali, keď desiatky ľudí obsadili jednu zo školských budov. Dramatické chvíle v pondelok večer zažívala tiež Texaská univerzita v Austine, kde sa protestujúci stretli s policajtmi, ktorí ich desiatky zadržali.

10:53 Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore "vnútropalestínskeho zmierenia". Uviedol to v utorok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien, informuje agentúra AFP.

"Obe strany plne vyjadrili svoju politickú vôľu dosiahnuť zmierenie prostredníctvom dialógu a konzultácii, prerokovali mnohé konkrétne otázky a dosiahli pozitívny pokrok," povedal hovorca. Nešpecifikoval však termín stretnutia.

9:45 Šéf izraelskej armády Herci Halevi v pondelok schválil definitívne plány vojenskej operácie v Rafahu na juhu Pásma Gazy spolu so zriadením utečeneckých táborov v jeho strednej časti. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na správu spravodajského webu Ynet. Tá tvrdí, že ak nebude do 48 až 72 hodín uzavretá s palestínskym hnutím Hamas dohoda o prepustení rukojemníkov výmenou za dočasný pokoj zbraní, operácia sa začne.

6:58 Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 - v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela. Informovala o tom agentúra DPA. 

Imám sa odvolal voči pokute, ktorú mu za tento príspevok udelili, mníchovský súd tak v pondelok potvrdil, že v prípade bude nasledovať proces, ktorého dátum doposiaľ nebol určený.

6:32 Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v pondelok večer v Tel Avive za prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom agentúra DPA.

Príbuzní a podporovatelia izraelských rukojemníkov, ktorých v pásme Gazy zadržiava militantná skupina Hamas, žiadajú ich prepustenie počas protestu v Tel Avive v pondelok 29. apríla 2024.
Zobraziť galériu (2)
Príbuzní a podporovatelia izraelských rukojemníkov, ktorých v pásme Gazy zadržiava militantná skupina Hamas, žiadajú ich prepustenie počas protestu v Tel Avive v pondelok 29. apríla 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

6:31 Delegácia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na rokovaniach o možnom prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov opustila Egypt a vráti sa tam s "odpoveďou" na najnovší návrh, informuje o tom agentúra AFP. Podľa spravodajskej stanice al-Kahíra napojenej i na egyptské bezpečnostné služby Hamas uviedol, že sa vráti "s písomnou odpoveďou na návrh o prímerí".

USA nepodporujú vyšetrovanie ICC v súvislosti s konaním Izraela v Pásme Gazy

Izrael sa obáva, že ICC by mohol ohľade týchto krokov čoskoro vydať zatýkacie rozkazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu o vyšetrovaní zo strany ICC údajne hovoril aj počas víkendového telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom. "K vyšetrovaniu ICC sme sa vyjadrili naozaj jasne, nepodporujeme ho, nemyslíme si, že na to majú jurisdikciu," uviedla a tlačovom brífingu hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Denník The New York Times citoval izraelských predstaviteľov, podľa ktorých by sa medzi obžalovanými mohol ocitnúť aj samotný Netanjahu. ICC tiež podľa neho zvažuje vydanie zatykačov na lídrov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Hovorkyňa Bieleho domu v pondelok nepotvrdila informáciu spravodajského webu Axios, podľa ktorého Netanjahu v nedeľu požiadal Bidena, aby zabránil súdu vydanie zatykačov na izraelských predstaviteľov. Počas telefonátu sa obaja lídri podľa nej prioritne venovali dohode o prepustení rukojemníkov a prímerí v Pásme Gazy.

Samotný Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu tieto správy doposiaľ nekomentoval. Viacero izraelských predstaviteľov sa však v uplynulých dňoch vyjadrilo, že akýkoľvek pokus ICC podniknúť nejaké kroky voči Izraelu by bol "poburujúci".

Izrael ani USA nie sú členmi ICC, pripomína AFP. Tento súd však ešte v roku 2021 začal vyšetrovať Izrael i hnutie Hamas, ako aj ďalšie palestínske ozbrojené zoskupenia v súvislosti s možnými vojnovými zločinmi na palestínskych územiach.

Podľa žalobcu ICC Karima Khana sa vyšetrovanie teraz rozšírilo aj na nepriateľské akcie od bezprecedentného útoku Hamasu na izraelské územie z októbra 2023, na ktorý Izrael reagoval vojenskou ofenzívou do Gazy.

Medzinárodný trestný súd je jediným nezávislým súdom zriadením na vyšetrovanie najhorších zločinov vykonaných jednotlivcami vrátane genocídy, vojnových zločinov a zločinov voči ľudskosti. Predtým už vydal zatykače aj na lídrov štátov, naposledy napríklad na ruského prezidenta Vladimira Putina za inváziu na Ukrajine. Aj keď reálne zatknutie na základe takéhoto rozkazu zostáva skôr menej pravdepodobné, zatykače môžu sťažiť dotknutým lídrom cestovanie do zahraničia, píše AFP.

Viac o téme: VojnaIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu