Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SNS vyzýva prezidentku, aby už Slovákom nepovoľovala službu v ukrajinskej armáde

SNS Zobraziť galériu (2)
SNS (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná SNS vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby už neudeľovala povolenie Slovákom slúžiť v ukrajinskej armáde. Považuje to za bezpečnostné riziko a ohrozenie všetkých. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"Prezidentka sa rozhodla riskovať a umožnila deviatim slovenským občanom vstúpiť do konfliktu s Ruskou federáciou," konštatuje SNS s tým, že Rusko a Ukrajina si konflikt musia vyriešiť sami a Slováci by doň vstupovať nemali. SNS avizuje, že v budúcnosti navrhne zákon, ktorým okamžite zanikne občianstvo SR tým, ktorí budú slúžiť v cudzom vojsku so slovenským pasom. Označuje to za bezpečnostné riziko pre všetkých. "Je logické, že takíto občania by mali okamžite stratiť slovenské občianstvo," odkazuje SNS.

archívne video Predseda SNS Andrej Danko predstavil kandidátku strany SNS

Predseda SNS Andrej Danko predstavil kandidátku strany SNS (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Prezidentka povolila službu v ukrajinskej armáde dosiaľ deviatim Slovákom. Od 24. februára 2022 do 2. augusta 2023 vydala celkovo 35 rozhodnutí, z toho deväť povoľujúcich a 26 nepovoľujúcich výkon vojenskej služby v Ozbrojených silách Ukrajiny. Službu v cudzích ozbrojených silách musí podľa zákona o brannej povinnosti povoliť prezident SR. Žiadosť sa podáva na okresnom úrade, vyjadriť sa k nej musia rezorty obrany, vnútra a zahraničných vecí.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vyzval "všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta", aby prišli bojovať po boku Ukrajincov.

Viac o téme: VýzvaSNSSlováciUkrajinská armádaZuzana ČaputováVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu