Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Budaj pohrozil odchodom, ak bude vláda stáť na podpore fašistov: Nech kľudne odíde, odkázal tvrdo Kollár

Kollár odkazuje Budajovi, nech naplní svoje slová. Zobraziť galériu (2)
Kollár odkazuje Budajovi, nech naplní svoje slová. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Krátko po ostrom vyhlásení ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) prišla rovnako rýchla reakcia, a to priamo od predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Budaj totiž stihol počas búrlivej vládnej krízy vyhlásiť, že sa bude porúčať z vlády, ktorej fungovanie by záviselo na "hlasoch fašistov", alebo by sa o tieto hlasy musela opierať. Kollár si nenechal možnosť reagovať na toto vážne vyhlásenie.

archívne video

Boris Kollár odovzdal šiestim laureátom štátnu cenu J. M. Hurbana (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Boris Kollár spomínanú otázku o Budajovi dostal v TV Joj v relácii Na hrane. Jeho odpoveď prekvapila a odkázal Jánovi Budajovi, nech odíde, ak sa nechce spoliehať na poslancov z ĽSNS a Republiky v menšinovej vláde. "Potom odporúčam pánovi ministrovi, nech naplní svoje slová a nech odíde," povedal.

"Môže kľudne odísť z tejto vlády, sadnúť si vedľa fašistov v parlamente a odtiaľ spolu s nimi kibicovať a kritizovať túto vládu," doplnil ešte Kollár.

Budaj varoval, že odíde ešte tento týždeň

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) nebude pôsobiť v takej vláde, v ktorej by moc "visela na fašistoch". Povedal to po stredajšom zasadnutí vlády. "Uvidíme, či vôbec ostane trojkoalícia. Pokiaľ by moc visela na fašistoch, v takej vláde nebudem pôsobiť," povedal Budaj novinárom.

Budaj pohrozil odchodom, ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Andrea Mezeiová)

Budaj si myslí, že koaliční partneri vyšli z patovej situácie, keď sa položili na stôl podmienky, o ktorých sa dá rokovať. Dobrá spolupráca podľa neho neznamená diktát jednej strany. Praje si, aby sa vecne rokovalo, ktoré z opatrení sú prijateľné. Odkázal lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi a lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, aby si uvedomili, že na prvom mieste je Slovensko. "Ukážte Slovensku, že unesiete zodpovednosť za budúcnosť," povedal.

Požiadavky OĽaNO sa mu nezdajú neprijateľné, nemôžu sa vnímať ako diktát, treba o nich diskutovať. "Sú to skôr návrhy, aby sa prekonali nedorozumenia a napätia, ktoré trochu sťažovali prácu koalície. Nech sa raz a navždy dohodnú, ako na dôchodkovú reformu, ako na prorodinný balíček," uviedol minister.

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády, čo OĽaNO odmietlo. V stredu, keď mali ministri SaS podať demisiu, prišlo OĽaNO na rokovanie vlády s opatreniami na riešenie energetickej krízy, ktoré ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde. SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič.

Viac o téme: VládaFašistiJán BudajBoris KollárOĽaNOSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu