Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Koaličný konflikt pretrváva: Do hry vstupuje hlava štátu, Čaputová sa chce stretnúť s Hegerom!

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. (Zdroj: Topky/Jan Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová je v kontakte s predstaviteľmi vládnej koalície v súvislosti s aktuálnou politickou krízou. Chce sa stretnúť aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), zaujíma sa o to, ako bude zabezpečený riadny chod ústavných orgánov. Termín zatiaľ nešpecifikovala. Prezidentka to uviedla v diskusii so Štefanom Hríbom zo série Café Európa na festivale Pohoda.

"Spôsob fungovania, prijímania opatrení, nereflektovanie na jednotlivé krízy - týmto spôsobom sa ďalej ísť nedá. Vyžaduje si to reštart. Dúfam, že ten bude k prospechu tejto krajiny," skonštatovala. Je podľa nej ťažké odhadnúť, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej. Riešenia majú podľa prezidentky v rukách predstavitelia koalície. "Všetci za to platíme vysokú daň. Tento spor akoby nemal stále víťaza, ale iba nás všetkých porazených," dodala.

Archívne video: Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu! Premiérovi dali ultimátum, inak ich ministri podajú demisiu

Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu! Premiérovi dali ultimátum, inak ich ministri podajú demisiu (Zdroj: Topky/Maarty)

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. SaS tento týždeň vypovedala koaličnú zmluvu. Novú očakáva do konca augusta, chce ju prepracovať na základe aktuálnej politickej situácie. Žiada tiež odchod Matoviča z vlády. To hnutie odmieta, za Matovičom stojí. Strana SaS chce svoje požiadavky adresovať premiérovi budúci týždeň. Ak nedôjde k ich naplneniu, podajú jej ministri demisiu.

Viac o téme: PremiérPrezidentkaZuzana ČaputováEduard HegerKoaličný spor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu